Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam houdt stand, maar toont onmiskenbaar tekenen van verval — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Twaalf of dertien zetels, daar vertrouwen vrijwel alle aanwezigen op voorhand op, maar dat viel tegen. Chris Aalberts is voor Vers Beton op de uitslagenavond van Leefbaar Rotterdam. De partij heeft de harde lijn laten vallen omdat ze een acceptabele coalitiepartner willen zijn, ook voor D66.

Vers Beton – Laura Hopmans – 20 jaar Leefbaar Rotterdam – 2021
beeld: Laura Hopmans

De uitslagenavond van Leefbaar vindt woensdag plaats in café Get Back aan het Stadhuisplein. Bij de ingang hangen grote posters van lijsttrekker Robert Simons. Het contrast met het verleden is groot: ooit was dit de partij van Pim Fortuyn en later die van Marco Pastors en Joost Eerdmans. Nu heeft de partij een bescheiden voorman die veel minder bekend is. Bij Leefbaar zit men er niet mee. Alle Rotterdamse politici zijn immers onbekend, klinkt het bij meerdere aanwezigen.

Simons wil zich niet uitlaten over het aantal zetels: “Ik heb thuis wel een gokje gewaagd en het op een papiertje geschreven,” zegt hij. Wat erop staat wil hij niet zeggen. “Ik wacht rustig af, we kunnen er nu niets meer aan veranderen”. Anderen zijn opmerkelijk eensgezind over de te verwachten uitslag: twaalf of dertien zetels. Dat zou een kleine winst betekenen. Scheidend raadslid Michel van Elck: “veel concurrenten zitten in de problemen. De PVV doet niet meer mee, bij het CDA is er onrust en de SP is gesplitst.” Volgens hem zullen kiezers zo de weg naar Leefbaar vanzelf wel vinden.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures