Ga naar de inhoud

Rotterdammers ervaren dat ze niet meer passen in de nieuwe stad die wordt uitgetekend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De afgelopen tien weken sprak Marjolein Kooyman in deze serie met Rotterdammers over hun relatie met de lokale politiek. De lage opkomstcijfers bij de verkiezingen liegen er niet om: “De gemeente is er niet in geslaagd om Rotterdammers bij de stad te betrekken”. 

Salih_Kilic_0172
beeld: Salih Kiliç

In drie dagen tijd, 14, 15 en 16 maart, ging slechts 39 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers naar de stembus. Bijna 8 procent lager dan vier jaar geleden en 11 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Een historisch democratisch dieptepunt. In enkele Rotterdamse wijken (Carnisse, Beverwaard, Bloemhof, Mathenesse en Tarwewijk) bleef de opkomst steken op zo’n 20 procent. In deze wijken is de gemeente er niet in geslaagd vier op de vijf inwoners bij de stad te betrekken.

Uit een landelijke peiling van Ipsos onder niet-stemmers blijkt dat 28 procent van de kiezers afhaakt omdat zij geen vertrouwen hebben in de politiek. 32 procent weet niet op welke partij hij of zij wil stemmen en 27 procent heeft geen interesse. 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam