Ga naar de inhoud

Rotterdammers ervaren dat ze niet meer passen in de nieuwe stad die wordt uitgetekend — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De afgelopen tien weken sprak Marjolein Kooyman in deze serie met Rotterdammers over hun relatie met de lokale politiek. De lage opkomstcijfers bij de verkiezingen liegen er niet om: “De gemeente is er niet in geslaagd om Rotterdammers bij de stad te betrekken”. 

Salih_Kilic_0172
beeld: Salih Kiliç

In drie dagen tijd, 14, 15 en 16 maart, ging slechts 39 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers naar de stembus. Bijna 8 procent lager dan vier jaar geleden en 11 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Een historisch democratisch dieptepunt. In enkele Rotterdamse wijken (Carnisse, Beverwaard, Bloemhof, Mathenesse en Tarwewijk) bleef de opkomst steken op zo’n 20 procent. In deze wijken is de gemeente er niet in geslaagd vier op de vijf inwoners bij de stad te betrekken.

Uit een landelijke peiling van Ipsos onder niet-stemmers blijkt dat 28 procent van de kiezers afhaakt omdat zij geen vertrouwen hebben in de politiek. 32 procent weet niet op welke partij hij of zij wil stemmen en 27 procent heeft geen interesse. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures