Ga naar de inhoud

Waarom de patseraanpak criminelen niet raakt – maar de samenleving wel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De omstreden Rotterdamse ‘patseraanpak’, verkeerscontroles waarbij auto’s, geld en dure spullen in beslag worden genomen, staat in een aantal partijprogramma’s genoemd als manier om misdaad te bestrijden. Er is alleen geen enkel bewijs dat de patseraanpak werkt, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.


patseraanpak1

Dit artikel in het kort:

  • Sinds 2005 voert de politie patsercontroles uit als onderdeel van een breder beleid om crimineel vermogen af te pakken. Bij de verkeerscontroles worden dure auto’s aan de kant gezet en samen met andere luxe spullen in beslag genomen bij een verdenking van witwassen. 
  • Daarop is veel kritiek van wetenschappers, mensenrechtenorganisaties en advocaten. De patseraanpak zou indirecte discriminatie in de hand werken en criminelen nauwelijks afschrikken.
  • De Rotterdamse patseraanpak blijkt ook veel minder succesvol dan politie en justitie doen voorkomen.
  • Uit cijfers van het OM blijkt dat slechts een gedeelte van het crimineel vermogen dat wordt afgepakt daadwerkelijk in de staatskas komt, veel moet teruggeven worden.
  • Politie en gemeente hebben stilzwijgend de term ‘patseraanpak’ losgelaten, maar politieke partijen als VVD en Leefbaar Rotterdam omarmen de controles juist in hun verkiezingsprogramma’s.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam