Ga naar de inhoud

Waarom de patseraanpak criminelen niet raakt – maar de samenleving wel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De omstreden Rotterdamse ‘patseraanpak’, verkeerscontroles waarbij auto’s, geld en dure spullen in beslag worden genomen, staat in een aantal partijprogramma’s genoemd als manier om misdaad te bestrijden. Er is alleen geen enkel bewijs dat de patseraanpak werkt, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.


patseraanpak1

Dit artikel in het kort:

 • Sinds 2005 voert de politie patsercontroles uit als onderdeel van een breder beleid om crimineel vermogen af te pakken. Bij de verkeerscontroles worden dure auto’s aan de kant gezet en samen met andere luxe spullen in beslag genomen bij een verdenking van witwassen. 
 • Daarop is veel kritiek van wetenschappers, mensenrechtenorganisaties en advocaten. De patseraanpak zou indirecte discriminatie in de hand werken en criminelen nauwelijks afschrikken.
 • De Rotterdamse patseraanpak blijkt ook veel minder succesvol dan politie en justitie doen voorkomen.
 • Uit cijfers van het OM blijkt dat slechts een gedeelte van het crimineel vermogen dat wordt afgepakt daadwerkelijk in de staatskas komt, veel moet teruggeven worden.
 • Politie en gemeente hebben stilzwijgend de term ‘patseraanpak’ losgelaten, maar politieke partijen als VVD en Leefbaar Rotterdam omarmen de controles juist in hun verkiezingsprogramma’s.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Woensdag 22 mei is de eerste meet-up van ons solidariteitsnetwerk. Iedereen die zich solidair voelt…

  Venue: De Pauluskerk
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Henket Paviljoen (Boijmans)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • In september 2024 gaat de Masterclass van Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek. De Masterclass is nadrukkelijk een opleidingstraject. In het verleden is gebleken dat kandidaten die het succesvol doorlopen terechtkunnen bij de redactie Investico zelf of op de onderzoeksredacties van andere media zoals Pointer, Argos en NRC.

 • Bij De Correspondent zoeken we vanaf 2 september 2024 tot eind februari 2025 een chef voor de beeldredactie. Ben jij iemand die leidinggevende ervaring heeft, een grondige kennis van fotografie, ontwerp en information design en heb je werkervaring op minimaal een van die vlakken? En heb je affiniteit met de missie van De Correspondent? Dan zijn we op zoek naar jou! 

 • Bekijk alle vacatures