Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
patseraanpak1

Dit artikel in het kort:

  • Sinds 2005 voert de politie patsercontroles uit als onderdeel van een breder beleid om crimineel vermogen af te pakken. Bij de verkeerscontroles worden dure auto’s aan de kant gezet en samen met andere luxe spullen in beslag genomen bij een verdenking van witwassen. 
  • Daarop is veel kritiek van wetenschappers, mensenrechtenorganisaties en advocaten. De patseraanpak zou indirecte discriminatie in de hand werken en criminelen nauwelijks afschrikken.
  • De Rotterdamse patseraanpak blijkt ook veel minder succesvol dan politie en justitie doen voorkomen.
  • Uit cijfers van het OM blijkt dat slechts een gedeelte van het crimineel vermogen dat wordt afgepakt daadwerkelijk in de staatskas komt, veel moet teruggeven worden.
  • Politie en gemeente hebben stilzwijgend de term ‘patseraanpak’ losgelaten, maar politieke partijen als VVD en Leefbaar Rotterdam omarmen de controles juist in hun verkiezingsprogramma’s.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

sk

Saskia Klaassen

Chef onderzoeksredactie

Saskia Klaassen (1966) is na omzwervingen langs verschillende media en maatschappelijke organisaties terug op de plek waar ze als journalist begon: Rotterdam.

[email protected]

Profiel-pagina
IMG_2371

Joost Baumgardt

Trainee onderzoek

Joost Baumgardt (1995) woont in Rotterdam-West en werkt als freelance journalist voor onder andere het AD Rotterdams Dagblad en NRC. Hij maakt daarnaast tekeningen van krijt. Als hij niet met verhalen bezig is, luistert hij muziek of rijdt hij op zijn skateboard door de stad.

Profiel-pagina
Pia3

Pia van den Beuken

Beeldjournalist

Pia van den Beuken (1995) is filmmaker, illustrator en woont op een zeilbootje in Delfshaven. Ze is gepassioneerd over documentaire films, natuur, cultuur en de wrijvingen hiertussen. Ze is op zoek naar verhalen die niet zozeer gaan over wat, wanneer en wie maar inzicht geven in het waarom en hoe.

Profiel-pagina