Ga naar de inhoud

Waarom de patseraanpak criminelen niet raakt – maar de samenleving wel — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De omstreden Rotterdamse ‘patseraanpak’, verkeerscontroles waarbij auto’s, geld en dure spullen in beslag worden genomen, staat in een aantal partijprogramma’s genoemd als manier om misdaad te bestrijden. Er is alleen geen enkel bewijs dat de patseraanpak werkt, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.


patseraanpak1

Dit artikel in het kort:

 • Sinds 2005 voert de politie patsercontroles uit als onderdeel van een breder beleid om crimineel vermogen af te pakken. Bij de verkeerscontroles worden dure auto’s aan de kant gezet en samen met andere luxe spullen in beslag genomen bij een verdenking van witwassen. 
 • Daarop is veel kritiek van wetenschappers, mensenrechtenorganisaties en advocaten. De patseraanpak zou indirecte discriminatie in de hand werken en criminelen nauwelijks afschrikken.
 • De Rotterdamse patseraanpak blijkt ook veel minder succesvol dan politie en justitie doen voorkomen.
 • Uit cijfers van het OM blijkt dat slechts een gedeelte van het crimineel vermogen dat wordt afgepakt daadwerkelijk in de staatskas komt, veel moet teruggeven worden.
 • Politie en gemeente hebben stilzwijgend de term ‘patseraanpak’ losgelaten, maar politieke partijen als VVD en Leefbaar Rotterdam omarmen de controles juist in hun verkiezingsprogramma’s.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures