Ga naar de inhoud

Daniel Grmazion: “We moeten nieuwkomers niet pamperen, maar inzetten op vertrouwen winnen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stichting Nieuw Thuis Rotterdam zet zich in voor gevluchte nieuwkomers en begeleidt hen naar een zelfredzaam leven. Giovanni Burke spreekt de nieuwe directeur Daniel Grmazion over zijn visie op succesvolle inburgering en over de komst van Oekraïners.

Daniel Grmazion-1
beeld: Richard Beukelaar

Daniel Grmazion (1984) kwam als tweejarige vanuit Eritrea naar Nederland als het oudste kind van gevluchte ouders. Door de oorlog met buurland Ethiopië besloten zij hun geboortegrond te verlaten en een bestaan in Nederland op te bouwen. Zijn ouders kunnen gerekend worden tot de eerste generatie vluchtelingen uit Eritrea. Nu Grmazion zich als directeur van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) op dagelijkse basis inzet voor gevluchte nieuwkomers lijkt de cirkel weer rond te zijn.

Hij is geen vreemde in dit werkveld. De afgelopen zes jaar heeft Grmazion zich intensief ingezet voor stichting Lemat, een non-profit organisatie met als doel het empoweren van gevluchte nieuwkomers. Sinds september 2021 is hij in functie bij SNTR. De stichting, opgericht in 2015 door de vermogende Rotterdamse familie Van der Vorm, vangt Syrische vluchtelingen op met een verblijfsstatus. Hiervoor kocht de stichting tweehonderd huizen in Rotterdam op voor gezinnen uit Syrië en bood ze intensieve taaltrajecten aan. 

Ik spreek Grmazion in zijn appartement in Rotterdam-West, over zijn visie op een succesvolle inburgering van nieuwkomers en over de gevolgen van de crisis in Oekraïne.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam