Ga naar de inhoud

Daniel Grmazion: “We moeten nieuwkomers niet pamperen, maar inzetten op vertrouwen winnen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Stichting Nieuw Thuis Rotterdam zet zich in voor gevluchte nieuwkomers en begeleidt hen naar een zelfredzaam leven. Giovanni Burke spreekt de nieuwe directeur Daniel Grmazion over zijn visie op succesvolle inburgering en over de komst van Oekraïners.

Daniel Grmazion-1
beeld: Richard Beukelaar

Daniel Grmazion (1984) kwam als tweejarige vanuit Eritrea naar Nederland als het oudste kind van gevluchte ouders. Door de oorlog met buurland Ethiopië besloten zij hun geboortegrond te verlaten en een bestaan in Nederland op te bouwen. Zijn ouders kunnen gerekend worden tot de eerste generatie vluchtelingen uit Eritrea. Nu Grmazion zich als directeur van Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) op dagelijkse basis inzet voor gevluchte nieuwkomers lijkt de cirkel weer rond te zijn.

Hij is geen vreemde in dit werkveld. De afgelopen zes jaar heeft Grmazion zich intensief ingezet voor stichting Lemat, een non-profit organisatie met als doel het empoweren van gevluchte nieuwkomers. Sinds september 2021 is hij in functie bij SNTR. De stichting, opgericht in 2015 door de vermogende Rotterdamse familie Van der Vorm, vangt Syrische vluchtelingen op met een verblijfsstatus. Hiervoor kocht de stichting tweehonderd huizen in Rotterdam op voor gezinnen uit Syrië en bood ze intensieve taaltrajecten aan. 

Ik spreek Grmazion in zijn appartement in Rotterdam-West, over zijn visie op een succesvolle inburgering van nieuwkomers en over de gevolgen van de crisis in Oekraïne.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures