Ga naar de inhoud

De brief van Woonstad die ons leven veranderde

Nadat Meryem Slimani elf jaar in haar appartement woonde kreeg ze per brief de boodschap dat haar woning gesloopt werd. Met als gevolg een lange zoektocht naar een nieuwe woning op een losgeslagen woningmarkt en een emotionele reis van afscheid nemen.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
beeld: Robin Duister

Ongeveer een jaar of twee geleden begon het me op te vallen. Er zijn overal fietsen in Rotterdam West. De miezerige fietsenstallingen die voorheen leeg waren lijken nu verzwolgen te worden door een berg fietsen alsof het een rugbywedstrijd is. Toen viel ook direct het kwartje, dit is het (in)directe effect van gentrificatie. Al die witte mensen nemen natuurlijk ook hun fietsen mee. Duh. Ik hoor je al denken, oh god daar gaan we weer. Inderdaad, daar gaan we weer. Want mijn gezin was (in)direct ook het slachtoffer van dit fenomeen en de bijbehorende wooncrisis. 

Rond dezelfde tijd dat ik bewust werd van de fietsenplaag kregen wij een brief in de bus van Woonstad. Ons gehele blok zou gesloopt worden. We kregen 18 maanden de tijd om elders onderdak te vinden. Wij hadden na 11 jaar inmiddels een kind erbij en een heleboel sneakers verzameld dus we begonnen op zijn zachtst gezegd nogal uit ons huis te groeien. Ook hadden mijn man en ik altijd al gezegd dat we na wonen in deze sociale huurwoning een woning willen kopen. 

Alleen was het niet de bedoeling dat het onder dwang zou moeten, want als het aan ons had gelegen zouden we nog zeker vijf jaar met veel plezier in ons appartement kunnen wonen. Op vijf minuutjes van centraal, precies tussen de Nieuwe Binnenweg en West-Kruiskade in, een wijkpark als achtertuin inclusief een mini-kinderboerderij, al onze vrienden in de buurt en genoeg OV binnen handbereik. Een toplocatie voor een bodemprijs. Dat dachten de gemeente en woningcorporatie waarschijnlijk ook. Waarom laten we al die buitenlanders en lage inkomens daar wonen voor het minimum als we ook expats en rijke mensen binnen kunnen halen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam