Ga naar de inhoud

De brief van Woonstad die ons leven veranderde

Nadat Meryem Slimani elf jaar in haar appartement woonde kreeg ze per brief de boodschap dat haar woning gesloopt werd. Met als gevolg een lange zoektocht naar een nieuwe woning op een losgeslagen woningmarkt en een emotionele reis van afscheid nemen.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
beeld: Robin Duister

Ongeveer een jaar of twee geleden begon het me op te vallen. Er zijn overal fietsen in Rotterdam West. De miezerige fietsenstallingen die voorheen leeg waren lijken nu verzwolgen te worden door een berg fietsen alsof het een rugbywedstrijd is. Toen viel ook direct het kwartje, dit is het (in)directe effect van gentrificatie. Al die witte mensen nemen natuurlijk ook hun fietsen mee. Duh. Ik hoor je al denken, oh god daar gaan we weer. Inderdaad, daar gaan we weer. Want mijn gezin was (in)direct ook het slachtoffer van dit fenomeen en de bijbehorende wooncrisis. 

Rond dezelfde tijd dat ik bewust werd van de fietsenplaag kregen wij een brief in de bus van Woonstad. Ons gehele blok zou gesloopt worden. We kregen 18 maanden de tijd om elders onderdak te vinden. Wij hadden na 11 jaar inmiddels een kind erbij en een heleboel sneakers verzameld dus we begonnen op zijn zachtst gezegd nogal uit ons huis te groeien. Ook hadden mijn man en ik altijd al gezegd dat we na wonen in deze sociale huurwoning een woning willen kopen. 

Alleen was het niet de bedoeling dat het onder dwang zou moeten, want als het aan ons had gelegen zouden we nog zeker vijf jaar met veel plezier in ons appartement kunnen wonen. Op vijf minuutjes van centraal, precies tussen de Nieuwe Binnenweg en West-Kruiskade in, een wijkpark als achtertuin inclusief een mini-kinderboerderij, al onze vrienden in de buurt en genoeg OV binnen handbereik. Een toplocatie voor een bodemprijs. Dat dachten de gemeente en woningcorporatie waarschijnlijk ook. Waarom laten we al die buitenlanders en lage inkomens daar wonen voor het minimum als we ook expats en rijke mensen binnen kunnen halen. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures