Ga naar de inhoud

De Kaapse Markt: een enclave van sterke schouders?

Eind mei komt er een nieuwe markt op Katendrecht: De Kaapse Markt. Met als gevolg dat de inwoners van Katendrecht hun wijk steeds minder hoeven te verlaten en een eigen bubbel vormen, stelt Naomi Bendt.

Vers Beton – Daan Timmer – Opinie Samenleving – 2021
beeld: Daan Timmer

De Havenloods publiceerde afgelopen maandag een artikel over een pilot voor een nieuwe markt op Katendrecht: De Kaapse Markt. Een vertegenwoordiging van de inwoners Katendrecht heeft behoefte aan een foodmarkt, aangevuld met bloemen en planten. Een markt die gezelligheid biedt en ook nog eens afvalvrij is. De gemeente hoopt vanaf eind mei 2022 van start te gaan met deze vrijdagmarkt.

Bijzonder, dacht ik bij het lezen van het nieuwsbericht. Ruim 1400 meter van het Deliplein staat namelijk een grote markt: de Afrikaandermarkt. Die staat er inderdaad niet op de vrijdag maar wel op woensdag én zaterdag. Had de gemeente dit dan over het hoofd gezien? Onmogelijk; de gemeente positioneert de markt op het Afrikaanderplein als een grote markt in een multiculturele buurt en met een groot en divers assortiment.
Er is een begrip dat bij het zien van dit bericht in mijn hoofd binnen schiet maar ik lees nog even door op de site van de gemeente. Daar zie ik wat voor producten de gemeente en de inwoners van Katendrecht terug hopen te zien op de Kaapse Markt: “AGF (aardappelen, groente, fruit), vlees, vis, zuivel, bakker, bloemen/planten, cultuurspecifieke producten en wellicht een kraam met friet of met andere lekkernijen.” Al snel wordt mij duidelijk wat dit is: segregatie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam