Ga naar de inhoud

De Kaapse Markt: een enclave van sterke schouders?

Eind mei komt er een nieuwe markt op Katendrecht: De Kaapse Markt. Met als gevolg dat de inwoners van Katendrecht hun wijk steeds minder hoeven te verlaten en een eigen bubbel vormen, stelt Naomi Bendt.

Vers Beton – Daan Timmer – Opinie Samenleving – 2021
beeld: Daan Timmer

De Havenloods publiceerde afgelopen maandag een artikel over een pilot voor een nieuwe markt op Katendrecht: De Kaapse Markt. Een vertegenwoordiging van de inwoners Katendrecht heeft behoefte aan een foodmarkt, aangevuld met bloemen en planten. Een markt die gezelligheid biedt en ook nog eens afvalvrij is. De gemeente hoopt vanaf eind mei 2022 van start te gaan met deze vrijdagmarkt.

Bijzonder, dacht ik bij het lezen van het nieuwsbericht. Ruim 1400 meter van het Deliplein staat namelijk een grote markt: de Afrikaandermarkt. Die staat er inderdaad niet op de vrijdag maar wel op woensdag én zaterdag. Had de gemeente dit dan over het hoofd gezien? Onmogelijk; de gemeente positioneert de markt op het Afrikaanderplein als een grote markt in een multiculturele buurt en met een groot en divers assortiment.
Er is een begrip dat bij het zien van dit bericht in mijn hoofd binnen schiet maar ik lees nog even door op de site van de gemeente. Daar zie ik wat voor producten de gemeente en de inwoners van Katendrecht terug hopen te zien op de Kaapse Markt: “AGF (aardappelen, groente, fruit), vlees, vis, zuivel, bakker, bloemen/planten, cultuurspecifieke producten en wellicht een kraam met friet of met andere lekkernijen.” Al snel wordt mij duidelijk wat dit is: segregatie.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Je hebt volkomen gelijk. Dit bestendigt een hele funeste trend in de samenlevingsopbouw op Zuid. Het illustreert dat de maatschappelijke tweedeling bestaat.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures