Ga naar de inhoud

De pracht en praal van het stadhuis houdt nieuwe wijkraden kort

Op 20 april werden gekozen leden van de 39 Rotterdamse wijkraden formeel beëdigd op het stadhuis. Het leek, in eerste instantie, een feestelijke bedoening, om wijkraadsleden te (h)erkennen voor hun pioniersrol in de Rotterdamse lokale democratie. Maar juist de pracht en praal van het Stadhuis doen vrezen dat ‘de Coolsingel’ niet zal bewegen of veranderen, stelt Jiska Engelbert.

FLB_20220420_O8A8076
beeld: Florian Braakman

Tijdens haar speech, op 20 april, voor de nieuwe wijkraadsleden in de Burgerzaal stapte Wethouder Vermeij even van het podium af. Om vervolgens een diepe buiging te maken. Die buiging, zo zei ze toen ze weer op het podium stond, was haar “dank voor de kandidatuur” en bereidheid van wijkraadsleden om “op te komen voor de wijk”. Ze noemde deze dag van de installatie dan ook “een feest voor de Rotterdamse democratie”.

Het is een insteek, van dankbaarheid en jubelsfeer, die we ondertussen van Vermeij gewend zijn. Eerder in het jaar noemde ze de ruim 600 aanmeldingen voor de wijkraden “een mooie mijlpaal in onze nieuwe lokale democratie”. Eén die moest worden gevierd.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Het is inderdaad schokkend. De wijkraden kunnen alleen de democratie vooruit helpen als ze juist gerespecteerd en gefaciliteerd worden voor hun werk als spiegel voor het gemeentebestuur. Met volop mogelijkheid voor uitproberen van andere werkwijzes om burgers en bedrijven te laten samenwerken aan een betere stad.
  Het exhibitionisme van Aboutaleb is een ondermijning van de democratie.

 • Ben geen groot voorstander van zoveel wijkraden en hun beperkte bevoegdheden en honorering, maar deze bijdrage valt wat mij betreft onder het hoofdstuk ‘Spijkers Op Laag Water Zoeken’

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam