Ga naar de inhoud

Dekolonisatie is geen metafoor

Wat betekent het werkelijk als we onze musea, instituten en universiteiten willen ontdoen van kolonialiteit, bespreekt onze columnist Zouhair Hammana.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

Dekolonisatie is een steeds vaker gehoorde term, ook in Rotterdam. De naamsverandering van bijvoorbeeld kunstinstituut Melly wordt door het instituut gezien als “onderdeel van grotere gesprekken over dekolonisatie”. En de Rotterdamse afdeling van de politieke partij Bij1 heeft ‘het dekoloniseren van de stad’ hoog in het programma staan. Meer en meer instituties en, eigenlijk vooral de mensen en groepen die instituties verantwoordelijk (willen) houden, spreken over dekoloniseren en dekolonisatie. Een goede ontwikkeling. Maar wat houdt het eigenlijk in: wat is dekolonisatie?

Natuurlijk volstaat het niet om in pakweg zeshonderd woorden uit te leggen wat dekolonisatie daadwerkelijk is, vooral omdat er een brede theoretische en historische traditie is die zich uitstrekt over verschillende disciplines, opvattingen en perspectieven. 

Waar de meesten het over eens zijn is dat dekolonisatie geen metafoor is en dat het in de eerste plaats moet gaan over het teruggeven van land aan de <i><span style="font-weight: 400;">indigenous</span></i><span style="font-weight: 400;"> bevolking(en).</span>  Ofwel: over materiële handelingen en over herstel. Het is dus het ontdoen van kolonialiteit. Zoals de Canadese en Amerikaanse onderzoekers Eve Tuck and K. Wayne Yang het omschrijven, gaat dekolonisatie over “de repatriëring van indigenous land en leven. Het is geen metafoor voor andere dingen die we willen doen om onze samenlevingen en scholen te verbeteren”. 

Maar steeds vaker popt de term toch op in narratieven over kwesties zoals diversiteit en inclusie. We moeten ons hier niet vergissen: dekolonisatie gaat niet over, en is geen plaatsvervangend woord voor, diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie kan gelezen worden als onderdeel van, maar het is niet hetzelfde. Ik herhaal: dekolonisatie is niet hetzelfde als diversiteit en inclusie.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures