Ga naar de inhoud

Dekolonisatie is geen metafoor

Wat betekent het werkelijk als we onze musea, instituten en universiteiten willen ontdoen van kolonialiteit, bespreekt onze columnist Zouhair Hammana.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

Dekolonisatie is een steeds vaker gehoorde term, ook in Rotterdam. De naamsverandering van bijvoorbeeld kunstinstituut Melly wordt door het instituut gezien als “onderdeel van grotere gesprekken over dekolonisatie”. En de Rotterdamse afdeling van de politieke partij Bij1 heeft ‘het dekoloniseren van de stad’ hoog in het programma staan. Meer en meer instituties en, eigenlijk vooral de mensen en groepen die instituties verantwoordelijk (willen) houden, spreken over dekoloniseren en dekolonisatie. Een goede ontwikkeling. Maar wat houdt het eigenlijk in: wat is dekolonisatie?

Natuurlijk volstaat het niet om in pakweg zeshonderd woorden uit te leggen wat dekolonisatie daadwerkelijk is, vooral omdat er een brede theoretische en historische traditie is die zich uitstrekt over verschillende disciplines, opvattingen en perspectieven. 

Waar de meesten het over eens zijn is dat dekolonisatie geen metafoor is en dat het in de eerste plaats moet gaan over het teruggeven van land aan de <i><span style="font-weight: 400;">indigenous</span></i><span style="font-weight: 400;"> bevolking(en).</span>  Ofwel: over materiële handelingen en over herstel. Het is dus het ontdoen van kolonialiteit. Zoals de Canadese en Amerikaanse onderzoekers Eve Tuck and K. Wayne Yang het omschrijven, gaat dekolonisatie over “de repatriëring van indigenous land en leven. Het is geen metafoor voor andere dingen die we willen doen om onze samenlevingen en scholen te verbeteren”. 

Maar steeds vaker popt de term toch op in narratieven over kwesties zoals diversiteit en inclusie. We moeten ons hier niet vergissen: dekolonisatie gaat niet over, en is geen plaatsvervangend woord voor, diversiteit en inclusie. Diversiteit en inclusie kan gelezen worden als onderdeel van, maar het is niet hetzelfde. Ik herhaal: dekolonisatie is niet hetzelfde als diversiteit en inclusie.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam