Ga naar de inhoud

Het belang van de volkstuin: “Hier zijn geen sociale grenzen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Joke Schot en Roland Huguenin fotografeerden ruim duizend volkstuinen in Rotterdam. Max Omlo sprak hen over de betekenis van deze bedreigde stadsnatuur, en de potentie ervan.Volkstuinen kunnen een bredere sociaal-maatschappelijke functie krijgen in de wijk”.

Willem Blom 2021 foto Joke Schot 2500 pixels
Willem, VTV Ommoord beeld: Joke Schot

In 2020 kregen de tuinders van Volkstuinvereniging (vtv) Streven Naar Verbetering te horen dat het groen van hun tuintjes plaats zou moeten gaan maken voor het kunstgras van nieuwe voetbalvelden. Voetbalclub Steeds Hooger, gelegen tussen Blijdorp en Overschie, was toe aan uitbreiding. Het oog van de planners viel op een deel van het naastgelegen terrein: vtv Streven Naar Verbetering. Maar wat gaat er eigenlijk allemaal verloren als een tuinvereniging ineens als bouwgrond bestempeld wordt? Dat vroegen fotografe Joke Schot en haar partner Roland Huguenin zich af toen ze het nieuws over het bedreigde volkstuincomplex hoorden. 

Uiteindelijk bleek dit de start van een project van meer dan een jaar aan volkstuin-bezoeken door heel Rotterdam, waarbij ze met meer dan duizend foto’s de tuinders en hun groen hebben vastgelegd. Ik sprak Joke en Roland op de redactie van Vers Beton over hun zorgwekkende ontdekkingen, maar ook de hoopgevende ontmoetingen met tuinders.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam