Ga naar de inhoud

Het belang van de volkstuin: “Hier zijn geen sociale grenzen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Joke Schot en Roland Huguenin fotografeerden ruim duizend volkstuinen in Rotterdam. Max Omlo sprak hen over de betekenis van deze bedreigde stadsnatuur, en de potentie ervan.Volkstuinen kunnen een bredere sociaal-maatschappelijke functie krijgen in de wijk”.

Willem Blom 2021 foto Joke Schot 2500 pixels
Willem, VTV Ommoord beeld: Joke Schot

In 2020 kregen de tuinders van Volkstuinvereniging (vtv) Streven Naar Verbetering te horen dat het groen van hun tuintjes plaats zou moeten gaan maken voor het kunstgras van nieuwe voetbalvelden. Voetbalclub Steeds Hooger, gelegen tussen Blijdorp en Overschie, was toe aan uitbreiding. Het oog van de planners viel op een deel van het naastgelegen terrein: vtv Streven Naar Verbetering. Maar wat gaat er eigenlijk allemaal verloren als een tuinvereniging ineens als bouwgrond bestempeld wordt? Dat vroegen fotografe Joke Schot en haar partner Roland Huguenin zich af toen ze het nieuws over het bedreigde volkstuincomplex hoorden. 

Uiteindelijk bleek dit de start van een project van meer dan een jaar aan volkstuin-bezoeken door heel Rotterdam, waarbij ze met meer dan duizend foto’s de tuinders en hun groen hebben vastgelegd. Ik sprak Joke en Roland op de redactie van Vers Beton over hun zorgwekkende ontdekkingen, maar ook de hoopgevende ontmoetingen met tuinders.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures