Ga naar de inhoud

Na het spook van Fortuyn is het tijd voor wederopbouw van de democratie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Na jarenlange afbraak van sociale en democratische infrastructuren in Rotterdam is het tijd voor wederopbouw, beargumenteren politiek filosofen Jamie van der Klaauw en Catherine Koekoek. “De stad moet nu investeren in de plekken waar Rotterdammers zich op alternatieve manieren organiseren.”

Vers Beton – Elzeline Kooy – Democratische wederopbouw
beeld: Elzeline Kooy

Enkele weken na de gemeenteraadsverkiezingen is het alweer bijna een uitgekauwd punt: de historisch lage opkomst. Een enkel motief is er niet, zoals Eeva Liukku al schreef. Dat Rotterdam de dubieuze eer heeft om koploper te zijn in de dalende trend, mag nauwelijks meer verbazing wekken. Het past in een ouder beeld van Rotterdam: de stad waar onwetendheid en laag politiek bewustzijn hoogtij vieren. Waar de drempel om deel te nemen aan publiek debat en politiek te hoog is, en het vertrouwen laag. De stad die wordt gekenmerkt door veel laaggeletterdheid, een laag opleidingsniveau en een gebrek aan debatcentra. Het resultaat is een mix van passiviteit, protest en populisme.

Met de nieuwe wijkraden wordt hier andermaal geprobeerd iets aan te veranderen. Maar hierin wordt iets cruciaals vergeten: de rol van organisaties en plekken die niet direct aan politieke besluitvorming doen, maar wel opereren als belangrijke voorwaarde voor sociaal en politiek bewustzijn. Het is juist die democratische infrastructuur die aan vernieuwing en versterking toe is, voor het te laat is.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures