Ga naar de inhoud

Nieuwe RRKC-voorzitter Carlos Gonçalves: “Als de cultuursector ooit kan veranderen, is het nu” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sharyfah Bhageloe spreekt met de nieuwe voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur: Carlos Gonçalves. Hoe denkt hij de kloof tussen nieuwe makers en gevestigde spelers in de kunst- en cultuursector te dichten?

close up portret van Carlos Goncalves
beeld: Daphne van Drenth

Sinds 14 december 2021 heeft de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur (RRKC) een nieuwe voorzitter: Carlos Gonçalves (55). De RRKC adviseert het college van burgemeester en wethouders op het gebied van Rotterdamse kunst en cultuur. Een sector waar het water aan de lippen stond door de lockdowns die de coronacrisis met zich meebracht, maar die nu weer probeert op te krabbelen. Wat wil Gonçalves als nieuwe voorzitter betekenen voor de toekomst van deze sector in Rotterdam? Hij vertelt ook over zijn eerste, net opgeleverde advies aan het college: Ongehoord geluid over sociale veiligheid op de werkvloer.   

Ik spreek Gonçalves via Zoom. Zijn communicatie-adviseur is ook bij het interview aanwezig. Gonçalves is geboren op Kaapverdië, op zijn derde naar Rotterdam gemigreerd met zijn ouders en groeide op in Noord. “Ondanks dat ik niet geboren ben in Rotterdam ben ik een Rotterdammer. Ik woon er al heel mijn leven. Het is een stad waar ik ben opgegroeid, waar ik van houd, en waar ik me thuis en prettig voel.” Met zijn vader die plaatwerker was en zijn moeder werkzaam in de schoonmaak, groeide Gonçalves op in een arbeidersgezin.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam