Ga naar de inhoud

Nieuwe RRKC-voorzitter Carlos Gonçalves: “Als de cultuursector ooit kan veranderen, is het nu” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Sharyfah Bhageloe spreekt met de nieuwe voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur: Carlos Gonçalves. Hoe denkt hij de kloof tussen nieuwe makers en gevestigde spelers in de kunst- en cultuursector te dichten?

close up portret van Carlos Goncalves
beeld: Daphne van Drenth

Sinds 14 december 2021 heeft de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur (RRKC) een nieuwe voorzitter: Carlos Gonçalves (55). De RRKC adviseert het college van burgemeester en wethouders op het gebied van Rotterdamse kunst en cultuur. Een sector waar het water aan de lippen stond door de lockdowns die de coronacrisis met zich meebracht, maar die nu weer probeert op te krabbelen. Wat wil Gonçalves als nieuwe voorzitter betekenen voor de toekomst van deze sector in Rotterdam? Hij vertelt ook over zijn eerste, net opgeleverde advies aan het college: Ongehoord geluid over sociale veiligheid op de werkvloer.   

Ik spreek Gonçalves via Zoom. Zijn communicatie-adviseur is ook bij het interview aanwezig. Gonçalves is geboren op Kaapverdië, op zijn derde naar Rotterdam gemigreerd met zijn ouders en groeide op in Noord. “Ondanks dat ik niet geboren ben in Rotterdam ben ik een Rotterdammer. Ik woon er al heel mijn leven. Het is een stad waar ik ben opgegroeid, waar ik van houd, en waar ik me thuis en prettig voel.” Met zijn vader die plaatwerker was en zijn moeder werkzaam in de schoonmaak, groeide Gonçalves op in een arbeidersgezin.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam