Ga naar de inhoud

Rotterdam behandelt ongedocumenteerden strenger dan andere steden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Zowel Rotterdam als Amsterdam heeft een grote groep inwoners zonder legale verblijfsstatus. Maar hoe beide steden met hun ongedocumenteerde mensen omgaan, is heel verschillend.


Vers Beton – Bo Yuan – Ongedocumenteerden – 2022

beeld: Bo Yuan

Het is eind maart en een groep van zo’n vijftien mensen loopt door Rotterdam West met een koptelefoon op hun hoofd. In hun oren klinkt geen muziek, maar het verhaal van Adam. Adam woont al dertig jaar in Rotterdam zonder papieren. Met de audiotour, gemaakt door de Pauluskerk en theaterorganisatie Formaat uit Delfshaven, ervaren luisteraars in anderhalf uur de stad door zijn ogen. “Een vriend van mij werkte hier als sloper. Zonder masker om hem te beschermen tegen het kalkstof, want daar betaalde de baas niet voor. ‘s Avonds hoestte hij vaak bloed. Ik maakte me zorgen”, klinkt de stem van Adam voor een huis in de Josephstraat. 

Naar schatting wonen volgens de Pauluskerk zo’n 10.000 mensen zonder verblijfsvergunning in Rotterdam, van de 40.000 die expertisecentrum Pharos in heel Nederland schat. Andere schattingen van de Universiteit Utrecht, gaan uit van 15.000 tot 38.000 mensen landelijk. Tot deze groep behoren onder meer afgewezen asielzoekers, illegale arbeidsmigranten, mensen die zich hier bij hun familie hebben gevoegd, terwijl ze geen (recht op een) verblijfsvergunning hebben en mensen die niet uitgezet kúnnen worden.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Wie bekommert zich om de 2.500 kinderen die met toestemming van school thuiszitten?

    • Samenleving en zorg

    Vorig schooljaar gingen zo’n 2.500 leerplichtige Rotterdamse kinderen geoorloofd niet naar school. Deze thuiszitters staan op de wachtlijst voor zorg of speciaal onderwijs. Gemiddeld zitten ze zestig weken thuis, vaak zonder enig contact met school. Een schending van het recht op onderwijs volgens kinderombudsvrouw Stans Goudsmit. “Kinderen worden als een hete aardappel doorgeschoven.”

  • “Mama houdt niet van ons” – voorstelling over toeslagenkinderen grijpt je naar de keel

    • Kunst en Cultuur

    Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers van het toeslagenschandaal met de naweeën ervan. Dat blijkt ook tijdens Verloren Jeugd, een theatervoorstelling over uithuisgeplaatste toeslagenkinderen die maar weinig bezoekers onbewogen laat. Zo ook Astrid Standhardt. (Let op: spoilers!)

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On Monday 28 October platform for city culture De Dépendance welcomes economist and author Grace Blakeley at Arminius, Rotterdam on the occasion of her book ‘Vulture Capitalism’.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam