Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Elzeline Kooy – Opinie Economie en Ecologie – 2021
Beeld door: beeld: Elzeline Kooy

Wanneer iemand tegen mij begint over snel verdiende fortuinen door te handelen in crypto-munten,1 of over een aanstaande ‘blockchainrevolutie’ is mijn eerste instinct: twijfel. En als de koers van de bitcoin, de bekendste crypto, weer eens pijlsnel in elkaar zakt, zijn kwalificaties als piramidespel en gebakken lucht nooit ver weg. 

Toch is dat te makkelijk. De combinatie van blockchaintechnologie – een netwerk waarin gebruikers een database van transacties bijhouden – en cryptografie – het versleutelen van gevoelige informatie – kan wel degelijk een enorme impact hebben op onze levens. 

Terwijl in Amerika de strijd om ‘s lands crypto-hoofdstad te worden al lang is losgebarsten, blijft het in Europa relatief stil. Toch is Rotterdam met haar internationale karakter en haven perfect gepositioneerd om een voortrekkersrol te spelen. De Erasmus Universiteit en Technische Universiteit van Delft garanderen een rijke kweekvijver van talent en maken Rotterdam dé plek om de technologie te ontwikkelen. Bovendien kan de techniek rond crypto helpen bij tal van Rotterdamse vraagstukken, bijvoorbeeld rondom wonen.

Internationaal

De Rotterdamse haven en de diversiteit onder Rotterdamse burgers hebben minstens één ding gemeen: internationale geldstromen zijn belangrijk. De meeste goederen in de haven zijn gekocht met dollars, peso’s of yens en veel Rotterdammers met een migratieachtergrond sturen nog regelmatig geld naar familie in het moederland. 

Blockchaintechnologie2 kan deze internationale geld- en goederenstromen eenvoudiger en goedkoper maken. Tussenpersonen zijn met deze technologie niet meer nodig om de transactie te garanderen en ‘gelijk oversteken’ wordt eenvoudiger. Die paar procent transactiekosten en nadelige wisselkoers die een geldwisselaar naar het buitenland al snel hanteert, is dan verleden tijd. 

In de haven laat het bedrijf BlockLab al sinds 2017 zien wat de mogelijkheden zijn. Dit dochterbedrijf van de Port of Rotterdam wil met behulp van blockchains de wereldwijde energietransitie ondersteunen en goederenstromen optimaliseren. De techniek kan zo een nieuw soort markt creëren waarin transacties automatisch door middel van software plaatsvinden. Dat is bijvoorbeeld handig in het dynamische veld van wind- en zonne-energie. Als het gaat om logistiek helpt blockchain efficiënt informatie uit te wisselen en tegelijkertijd privacy te beschermen.

Wanneer logistiek leider Aljosja Beije en energie-leider Janjoost Jullens me ontvangen in hun kantoor – in hetzelfde blok als het HipHopHuis en creatieve verzamelplaats het Schieblock –  spat de expertise en het enthousiasme ervan af. Jullens werkt er onder andere aan het handelsplatform voor stroom Distro te commercialiseren en op termijn toegankelijk te maken voor particulieren.

Beije legt uit waarom de haven volgens hem bij uitstek de plek is voor blockchaingerelateerde innovatie: “Rotterdam afficheert zich niet voor niets als smartest port in the world en ik denk dat het havenbedrijf met BlockLab bewijst dat ook echt serieus te nemen. Eigenlijk alleen in Singapore zie je een vergelijkbare ambitie om de modernste haven te hebben. Decentrale oplossingen zijn voor ons in het bijzonder interessant omdat Nederland relatief klein is en de haven afhankelijk van vraag uit het buitenland, waardoor ketens dus complexer zijn.” 

Hoewel de mannen gepassioneerd zijn over hun werk kun je ze geen gebrek aan realiteitszin verwijten. Beije: “Wij hebben nooit gezegd dat alles op blockchain moet, want dat is gewoon onzin. Je moet kijken waar blockchain als technologie dingen toevoegt, die je niet met andere technologie zou kunnen oplossen.”

Wonen

Blockchaintechnologie biedt niet alleen kansen voor Rotterdam om zich in positieve zin te onderscheiden. De techniek kan ook helpen problemen aan te pakken.

Afgelopen zomer gingen in de Tweebosbuurt in Rotterdam sociale huurwoningen tegen de vlakte. Hoewel bewoners jarenlang een (juridische) strijd voerden tegen de plannen en VN-rapporteurs zich kritisch uitlieten over het woonbeleid dat op Zuid wordt gevoerd lieten Vestia en de gemeente zich niet tegenhouden. Mede door dit soort sloopplannen kampen wijken in Rotterdam met een gebrek aan sociale cohesie. Nieuwe structuren zijn nodig om onze buurten te lijmen. 

Interessant daarvoor is dat blockchaintechniek het eenvoudiger maakt om bezit te delen. Je kunt bijvoorbeeld alle buurtbewoners mede-eigenaar maken van een buurthuis, door een token die je eenvoudig kunt bezitten en verhandelen met een app. Het mooie van de nieuwe technologie is dat je het bezit kunt programmeren: je kunt bijvoorbeeld de verhandelbaarheid beperken (alleen buurtgenoten onderling) of extra voordelen koppelen aan langdurig bezit van de tokens. In de ‘oude’ wereld zou je hiervoor ingewikkelde contracten, kettingbedingen, notarissen en advocaten nodig hebben. In de toekomst is het een stuk gedecentraliseerde software, die handhaving van de vastgestelde regels en voorwaarden garandeert.

Ook kunnen we gebruikmaken van programmeerbaar geld. Zo kun je als gemeente of wooncorporatie mensen belonen die iets bijdragen aan de wijk met ‘geld’ dat alleen in de wijk kan worden uitgegeven. Een dergelijk systeem waarbij men punten spaart bestaat nu ook al, zoals in Sankt Gallen, Zwitserland waar mensen vrijwilligerswerk doen en sparen voor zorguren op het moment dat ze zelf zorgbehoevend zijn. Het voordeel van cryptogeld daarbij is dat het makkelijker is om alles bij te houden en de regels vast staan.

In mijn onderzoek wat er al in Rotterdam gebeurt op het gebied van blockchain en crypto werd ik bovendien verrast door een Prezi-presentatie uit 2018, waarin een ambtenaar samen met een aantal studenten uit de doeken doet hoe het gebruik van blockchains de heffing van logiesbelasting kan moderniseren. Als we die ondernemende mentaliteit die zo kenmerkend is voor Rotterdam anno 2022, volledig tot wasdom laten komen, liggen er mooie dingen in het verschiet.

Of het nu gaat om toepassingen die wijken beter kunnen maken, de haven kunnen moderniseren of bewoners kunnen helpen, blockchaintechnologie is onmiskenbaar veelbelovend en Rotterdam heeft alles in zich om de crypto-hoofdstad van Nederland en misschien wel van Europa te worden. Om dat te bewerkstelligen moeten nu stappen worden gezet in de vorm van pilots en projecten. Als stad moeten we uitstralen en bewijzen dat dit de place to be is voor cryptopioniers. Aangezien de ontwikkelingen razendsnel gaan, is het belangrijk dat Rotterdam up-to-date blijft. Want voor we het weten missen we de boot.

Je kunt deze banner wegklikken...

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor € 7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

 1. Crypto-munten zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste crypto, maar er zijn nog honderden andere. ↩︎
 2. Veel crypto-munten werken met blockchain-technologie, waarmee gebruikers digitale transacties gezamenlijk bijhouden, zonder dat er dus een bank aan te pas komt. Zo een blockchain bestaat uit honderden computers over de hele wereld die elke wijziging in de database controleren. Daardoor is het moeilijk te hacken en vertrouwen gebruikers een crypto, zonder dat er een centrale bank aan te pas komt. ↩︎
vincent

Vincent van der Borg

Vincent van der Borg studeerde economie, rechten en fiscaal recht aan de Erasmus Universiteit. Hij schrijft wekelijks over de economie van de toekomst en ondernemerschap anno nu voor zijn eigen nieuwsbrief Lehman Sisters

Profiel-pagina
logodriehonderdduizendtweetien

Elzeline Kooy

Illustrator

Elzeline Kooy (Rotterdam) studeerde in 2013 af als illustrator aan de Willem de Kooning Academie. In 2014 behaalde ze haar master aan Sint-Lukas (kunsthumaniora) in Brussel. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere magazines en online platforms, met specialisatie in beeldverhaal.

Profiel-pagina
Lees 5 reacties
 1. Profielbeeld van Awais Hassan
  Awais Hassan

  Het zou bij sommige mensen sympathiek kunnen klinken, maar blockchain als oplossing voor sociale uitdagingen: ga alsjeblieft achter je laptop vandaag en ga met echte mensen praten. Probeer je dan in te leven. Dan ga je beseffen hoe dit in potentie een theoretische oplossing is maar geen menselijke. We moeten als samenleving terug naar de menselijke maat. Waar mensen worden gezien. Gehoord.

 2. Profielbeeld van Vincent van der Borg
  Vincent van der Borg

  Beste Kees, ik ben erg benieuwd naar de ‘prima oplossingen’ die in de software wereld al lang bestaan. Je kunt me ook mailen via [email protected]!

 3. Profielbeeld van Christian
  Christian

  Eh nee. Ten eerste is blockchain vooral een extreem inefficiënte en daardoor energievretende databasetechnologie. Alleen zinvol als het noodzakelijk is om de complete bewerkingsgeschiedenis vast te leggen (misschien in sommige supplychains of het kadaster)

  Ten tweede is het ronduit gevaarlijk voor sociale doeleinden. ‘Programmeerbaar geld’ klinkt leuker dan de burgerpunten waarmee je in China de toorn van de overheid kunt voorkomen, maar het is niet wezenlijk anders.

 4. Profielbeeld van Kees de Kooter
  Kees de Kooter

  DOE HET NIET. Blockchain is GEEN oplossing voor de genoemde problemen. In de software wereld zijn voor alle problemen waarvoor blockchain gepromoot wordt al lang prima oplossingen.

  Om het samen te vatten: http://doyouneedablockchain.com/

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.