Door haar internationale karakter en haven is Rotterdam een perfecte kandidaat om de crypto-hoofdstad van Nederland te worden. Volgens Vincent van der Borg kan de technologie rondom blockchain helpen bij het oplossen van tal van Rotterdamse vraagstukken.
Wanneer iemand tegen mij begint over snel verdiende fortuinen door te handelen in crypto-munten, of over een aanstaande ‘blockchainrevolutie’ is mijn eerste instinct: twijfel. En als de koers van de bitcoin, de bekendste crypto, weer eens pijlsnel in elkaar zakt, zijn kwalificaties als piramidespel en gebakken lucht nooit ver weg.
Toch is dat te makkelijk. De combinatie van blockchaintechnologie – een netwerk waarin gebruikers een database van transacties bijhouden – en cryptografie – het versleutelen van gevoelige informatie – kan wel degelijk een enorme impact hebben op onze levens.
Terwijl in Amerika de strijd om ‘s lands crypto-hoofdstad te worden al lang is losgebarsten, blijft het in Europa relatief stil. Toch is Rotterdam met haar internationale karakter en haven perfect gepositioneerd om een voortrekkersrol te spelen. De Erasmus Universiteit en Technische Universiteit van Delft garanderen een rijke kweekvijver van talent en maken Rotterdam dé plek om de technologie te ontwikkelen. Bovendien kan de techniek rond crypto helpen bij tal van Rotterdamse vraagstukken, bijvoorbeeld rondom wonen.
Al 5 reacties — discussieer mee!
DOE HET NIET. Blockchain is GEEN oplossing voor de genoemde problemen. In de software wereld zijn voor alle problemen waarvoor blockchain gepromoot wordt al lang prima oplossingen.
Om het samen te vatten: http://doyouneedablockchain.com/
Eh nee. Ten eerste is blockchain vooral een extreem inefficiënte en daardoor energievretende databasetechnologie. Alleen zinvol als het noodzakelijk is om de complete bewerkingsgeschiedenis vast te leggen (misschien in sommige supplychains of het kadaster)
Ten tweede is het ronduit gevaarlijk voor sociale doeleinden. ‘Programmeerbaar geld’ klinkt leuker dan de burgerpunten waarmee je in China de toorn van de overheid kunt voorkomen, maar het is niet wezenlijk anders.
Dank voor je reactie en ik deel je nuances en zorgen! Toch zie ik ook kansen en geloof ik dat het beter is een dergelijke ontwikkeling samen vorm te geven dan van de zijlijn toe te kijken. Ik heb bijvoorbeeld erg veel respect voor de inzet van BlockLab, een uitgebreider interview met Aljosja Beije en Janjoost Jullens vind je hier: https://lehmansisters.substack.com/p/27-blockchain-in-rotterdam-van-phd?s=w
Beste Kees, ik ben erg benieuwd naar de ‘prima oplossingen’ die in de software wereld al lang bestaan. Je kunt me ook mailen via [email protected]!
Het zou bij sommige mensen sympathiek kunnen klinken, maar blockchain als oplossing voor sociale uitdagingen: ga alsjeblieft achter je laptop vandaag en ga met echte mensen praten. Probeer je dan in te leven. Dan ga je beseffen hoe dit in potentie een theoretische oplossing is maar geen menselijke. We moeten als samenleving terug naar de menselijke maat. Waar mensen worden gezien. Gehoord.