Ga naar de inhoud

“Rotterdam moet crypto-hoofdstad van Nederland worden”

Door haar internationale karakter en haven is Rotterdam een perfecte kandidaat om de crypto-hoofdstad van Nederland te worden. Volgens Vincent van der Borg kan de technologie rondom blockchain helpen bij het oplossen van tal van Rotterdamse vraagstukken. 

Vers Beton – Elzeline Kooy – Opinie Economie en Ecologie – 2021
beeld: Elzeline Kooy

Wanneer iemand tegen mij begint over snel verdiende fortuinen door te handelen in crypto-munten, of over een aanstaande ‘blockchainrevolutie’ is mijn eerste instinct: twijfel. En als de koers van de bitcoin, de bekendste crypto, weer eens pijlsnel in elkaar zakt, zijn kwalificaties als piramidespel en gebakken lucht nooit ver weg. 

Toch is dat te makkelijk. De combinatie van blockchaintechnologie – een netwerk waarin gebruikers een database van transacties bijhouden – en cryptografie – het versleutelen van gevoelige informatie – kan wel degelijk een enorme impact hebben op onze levens. 

Terwijl in Amerika de strijd om ‘s lands crypto-hoofdstad te worden al lang is losgebarsten, blijft het in Europa relatief stil. Toch is Rotterdam met haar internationale karakter en haven perfect gepositioneerd om een voortrekkersrol te spelen. De Erasmus Universiteit en Technische Universiteit van Delft garanderen een rijke kweekvijver van talent en maken Rotterdam dé plek om de technologie te ontwikkelen. Bovendien kan de techniek rond crypto helpen bij tal van Rotterdamse vraagstukken, bijvoorbeeld rondom wonen.

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Eh nee. Ten eerste is blockchain vooral een extreem inefficiënte en daardoor energievretende databasetechnologie. Alleen zinvol als het noodzakelijk is om de complete bewerkingsgeschiedenis vast te leggen (misschien in sommige supplychains of het kadaster)

  Ten tweede is het ronduit gevaarlijk voor sociale doeleinden. ‘Programmeerbaar geld’ klinkt leuker dan de burgerpunten waarmee je in China de toorn van de overheid kunt voorkomen, maar het is niet wezenlijk anders.

 • Het zou bij sommige mensen sympathiek kunnen klinken, maar blockchain als oplossing voor sociale uitdagingen: ga alsjeblieft achter je laptop vandaag en ga met echte mensen praten. Probeer je dan in te leven. Dan ga je beseffen hoe dit in potentie een theoretische oplossing is maar geen menselijke. We moeten als samenleving terug naar de menselijke maat. Waar mensen worden gezien. Gehoord.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures