Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Bo Yuan – Code 98 – 2022
Beeld door: beeld: Bo Yuan

Dit artikel in minder dan een minuut: 

  • Niet alleen mensen zonder verblijfsvergunning, maar ook hun partners of medebewoners verliezen recht op huur- of zorgtoeslag, door de zogenoemde Koppelingswet uit 1998. 
  • En kinderen worden de dupe, wanneer hun ouders niet legaal mogen werken maar ook geen kinderbijslag krijgen, waarschuwden de Kinderombudsmannen van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag al in 2017.
  • De Gemeente en Belastingdienst mogen daarom niet zomaar toeslagen intrekken. Ze moeten zelf controleren of dit wel terecht is, maar dit gebeurt niet altijd. 
  • De mogelijkheid om Nederlandse kinderen in zo’n gemengd gezin te compenseren, benut de gemeente Rotterdam met mate. Op dit moment ontvangen twee kinderen een bijzondere uitkering.
  • Bovenal is de kans klein dat ongedocumenteerde mensen bij de gemeente aankloppen voor financiële hulp, vanwege hun angst voor de overheid en de IND.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Annotatie: Zolang de bovengenoemde Dublin-claim nog gold kon Camilla op geen enkele grond een asielaanvraag in Nederland doen (alleen in Italië), dus ook niet op grond van partnerschap. ↩︎
  2. De ABRvS (De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter in Nederland) heeft met een uitspraak in oktober 2014 geoordeeld dat de Belastingdienst/Toeslagen bij het intrekken of terugvorderen van toeslagen als gevolg van geen verblijfsstatus meer, rekening moet houden met de gevolgen die de herziening kan meebrengen. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2014:3788 ↩︎
  3. Op het moment dat de ouder zonder verblijfsstatus zou moeten vertrekken uit Nederland en dit zou leiden tot een gedwongen vertrek van het Nederlands kind uit de Europese Unie, komt de ouder op basis van het EU-recht en de uitspraken van het EU-Hof van Justitie een verblijfsrecht in Nederland toe. Dit volgt uit de uitspraak van het EU-Hof in de eerdergenoemde zaak Chavez. ↩︎
ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
Runnin(crop3)

Bo Yuan

Illustrator

Bo Yuan is een illustrator uit Rotterdam met een specialisatie in digitale kunst. Via dit medium creëert hij werelden en karakters met een focus op kleur en atmosfeer. Naast commercieel werk houdt Bo zich bezig met persoonlijke projecten waarbij hij gevoelens omtovert tot beeld dat surrealistisch, maar toch herkenbaar is. 

Profiel-pagina