Ga naar de inhoud

Slachtoffer van een code: omdat Rose geen papieren had werden ook haar man en kinderen gestraft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Recent beschreef Vers Beton hoe Rotterdammers zonder verblijfsvergunning geen recht hebben op voorzieningen. Maar ook Nederlandse partners of kinderen worden hiervan de dupe. Rotterdam kan hierin een belangrijke rol spelen maar doet dit nauwelijks, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en KRO-NCRV Pointer. 


Vers Beton – Bo Yuan – Code 98 – 2022

beeld: Bo Yuan

Dit artikel in minder dan een minuut: 

 • Niet alleen mensen zonder verblijfsvergunning, maar ook hun partners of medebewoners verliezen recht op huur- of zorgtoeslag, door de zogenoemde Koppelingswet uit 1998. 
 • En kinderen worden de dupe, wanneer hun ouders niet legaal mogen werken maar ook geen kinderbijslag krijgen, waarschuwden de Kinderombudsmannen van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag al in 2017.
 • De Gemeente en Belastingdienst mogen daarom niet zomaar toeslagen intrekken. Ze moeten zelf controleren of dit wel terecht is, maar dit gebeurt niet altijd. 
 • De mogelijkheid om Nederlandse kinderen in zo’n gemengd gezin te compenseren, benut de gemeente Rotterdam met mate. Op dit moment ontvangen twee kinderen een bijzondere uitkering.
 • Bovenal is de kans klein dat ongedocumenteerde mensen bij de gemeente aankloppen voor financiële hulp, vanwege hun angst voor de overheid en de IND.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures