Ga naar de inhoud

Slachtoffer van een code: omdat Rose geen papieren had werden ook haar man en kinderen gestraft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Recent beschreef Vers Beton hoe Rotterdammers zonder verblijfsvergunning geen recht hebben op voorzieningen. Maar ook Nederlandse partners of kinderen worden hiervan de dupe. Rotterdam kan hierin een belangrijke rol spelen maar doet dit nauwelijks, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en KRO-NCRV Pointer. 


Vers Beton – Bo Yuan – Code 98 – 2022

beeld: Bo Yuan

Dit artikel in minder dan een minuut: 

  • Niet alleen mensen zonder verblijfsvergunning, maar ook hun partners of medebewoners verliezen recht op huur- of zorgtoeslag, door de zogenoemde Koppelingswet uit 1998. 
  • En kinderen worden de dupe, wanneer hun ouders niet legaal mogen werken maar ook geen kinderbijslag krijgen, waarschuwden de Kinderombudsmannen van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag al in 2017.
  • De Gemeente en Belastingdienst mogen daarom niet zomaar toeslagen intrekken. Ze moeten zelf controleren of dit wel terecht is, maar dit gebeurt niet altijd. 
  • De mogelijkheid om Nederlandse kinderen in zo’n gemengd gezin te compenseren, benut de gemeente Rotterdam met mate. Op dit moment ontvangen twee kinderen een bijzondere uitkering.
  • Bovenal is de kans klein dat ongedocumenteerde mensen bij de gemeente aankloppen voor financiële hulp, vanwege hun angst voor de overheid en de IND.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam