Ga naar de inhoud

Slachtoffer van een code: omdat Rose geen papieren had werden ook haar man en kinderen gestraft — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Recent beschreef Vers Beton hoe Rotterdammers zonder verblijfsvergunning geen recht hebben op voorzieningen. Maar ook Nederlandse partners of kinderen worden hiervan de dupe. Rotterdam kan hierin een belangrijke rol spelen maar doet dit nauwelijks, blijkt uit onderzoek van Vers Beton, OPEN Rotterdam en KRO-NCRV Pointer. 


Vers Beton – Bo Yuan – Code 98 – 2022

beeld: Bo Yuan

Dit artikel in minder dan een minuut: 

 • Niet alleen mensen zonder verblijfsvergunning, maar ook hun partners of medebewoners verliezen recht op huur- of zorgtoeslag, door de zogenoemde Koppelingswet uit 1998. 
 • En kinderen worden de dupe, wanneer hun ouders niet legaal mogen werken maar ook geen kinderbijslag krijgen, waarschuwden de Kinderombudsmannen van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag al in 2017.
 • De Gemeente en Belastingdienst mogen daarom niet zomaar toeslagen intrekken. Ze moeten zelf controleren of dit wel terecht is, maar dit gebeurt niet altijd. 
 • De mogelijkheid om Nederlandse kinderen in zo’n gemengd gezin te compenseren, benut de gemeente Rotterdam met mate. Op dit moment ontvangen twee kinderen een bijzondere uitkering.
 • Bovenal is de kans klein dat ongedocumenteerde mensen bij de gemeente aankloppen voor financiële hulp, vanwege hun angst voor de overheid en de IND.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures