Ga naar de inhoud

Verkeerd gestrikte veters

Tijdens een rapportgesprek realiseert columnist Marco Martens zich dat de belangrijkste dingen in het onderwijs niet meetbaar zijn.

Vers Beton – Robin Duister – Column Marco Martens – 2022
beeld: Robin Duister

We zijn uitgenodigd voor een rapportgesprek. Terwijl we wachten op onze beurt, bladeren mijn vrouw en ik door Isa’s werkmap die de juf op de gang heeft klaargelegd. In het plakboek zitten tekeningen en werkjes die Isa maakte, waaronder een aantal maandelijkse zelfportretten. Op een van de tekeningen bracht ze haar meest recente zomervakantie in beeld. Dat ze een ijsje at op het plein van een Brabants dorpje, had kennelijk indruk gemaakt.

De juf heet ons welkom in haar lokaal. We komen niet vaak in deze ruimte, waar onze dochter een groot deel van haar week doorbrengt. Er hangen werkjes aan de muur en er staan spellen in de kasten; Isa kent hier de routines. Ik kijk door het raam naar de plek waarop ik ’s ochtends sta te zwaaien. Steeds korter: eerder hield Isa mijn blik vast tot de bel ging, nu wuift ze vluchtig en gaat ze op in de dynamiek van de klas. Ze begint dan aan een werkje of start een conversatie met een klasgenootje, beide lukken prima zonder papa.

Op het digibord heeft de juf een overzicht uit het leerlingvolgsysteem klaargezet. Een aantal vaardigheden staat opgesomd, voorafgegaan door vinkjes en kruisjes. Op één vaardigheid na is alles groen. Bij ‘veters strikken’ staat een kruisje, gevolgd door ‘actie vereist’. De juf legt direct uit dat Isa haar veters wel aan elkaar kan knopen, maar nog niet op de juiste manier, zoals het hoort. Ik zeg dat ik op mijn 39e nog steeds veel dingen niet op de juiste manier doe. Ze lacht en vervolgt haar verhaal.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

  • Wetenschap en onderwijs

  Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

 • Woningnood raakt ook internationals: “Rustig studeren is lastig als je geen thuis hebt”

  • Wetenschap en onderwijs

  Als internationale student een kamer vinden in een oververhitte woningmarkt, is dat wel haalbaar? Vers Beton sprak met student Dimitris Tsouros, de Erasmus Universiteit en de gemeente over de woningnood onder internationals.

 • Wat andere musea van het Depot kunnen leren

  • Kunst en Cultuur

  Minicollege van Dorus Hoebink: de drie lessen van het Depot Boijmans van Beuningen

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures