Ga naar de inhoud

Schrijfster Elfie Tromp was op zoek naar een huis. Sinds iedere putjesschepper zich makelaar mag noemen, is daar niets feestelijks aan.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Ik zocht een huis om in samen te wonen. De markt wordt toch alleen maar slechter, dacht ik als rechtgeaarde optimistische pessimist, dus waarom niet nu?

De meeste huizen die we gingen bekijken, deden het goed op de foto; wit en strak, met zwart stalen deurkozijnen. In realiteit voelt het alsof je in een decor staat. Ieder moment zou er een sitcom-scène in kunnen worden gedraaid. Nergens kastruimte, want dat zag er maar rommelig uit. In meerdere huizen waren twee douches tegenover elkaar geplaatst. Ik vroeg me af door welke erotische film de aannemer zich had laten inspireren tot deze keuze. Waar ik mijn handdoeken moest laten, daar werd niet over nagedacht, want er was geen plek meer voor een rek, maar ik zou het voor zeven ton kunnen krijgen. Een koopje, verzekerde de makelaar me. Hij zweeg over het studentenhuis dat er naast zat.

Vaak was de voordeur nog mooi, maar de rest van het pand geweld aan gedaan. Een bepaalde makelaar werkte volgens een vaste formule. Samen met een aannemer kochten ze statige panden aan, stripte ze voor een tonnetje en verdeelde het oppervlak in drie hokjes dat ze lofts noemden. Zo konden ze er vier ton voor terug vragen. En dat drie keer. (Had ik al gezegd dat ik kapitalisme haat?) Ik moest ‘woonpotentie’ zien in uitgediepte kelders die nu souterrain werden genoemd en dezelfde klimaatbeheersing als een doodskist hadden.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Heel herkenbaar. Ook genoegen mogen met zulke makelaars. Eentje bleef bij de ingang met zijn ipad staan spelen “als jullie vragen hebben hoor ik het wel”. Wie de buren waren wist hij niet. Als je één voet in de achtertuin zette (met uitzicht op het zwarte dak van een supermarkt), zag je de kratjes 5 hoog gestapeld en een vogeldrinkbak gevuld met sigaretten in de tuin ernaast staan. Studenten? Nee geen idee.
  Maar fijn dat het uiteindelijk gelukt is. 🙂

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures