Ga naar de inhoud

Schrijfster Elfie Tromp was op zoek naar een huis. Sinds iedere putjesschepper zich makelaar mag noemen, is daar niets feestelijks aan.

Vers Beton – Robin Duister – Columnist Elfie Tromp – 2020
beeld: Robin Duister

Ik zocht een huis om in samen te wonen. De markt wordt toch alleen maar slechter, dacht ik als rechtgeaarde optimistische pessimist, dus waarom niet nu?

De meeste huizen die we gingen bekijken, deden het goed op de foto; wit en strak, met zwart stalen deurkozijnen. In realiteit voelt het alsof je in een decor staat. Ieder moment zou er een sitcom-scène in kunnen worden gedraaid. Nergens kastruimte, want dat zag er maar rommelig uit. In meerdere huizen waren twee douches tegenover elkaar geplaatst. Ik vroeg me af door welke erotische film de aannemer zich had laten inspireren tot deze keuze. Waar ik mijn handdoeken moest laten, daar werd niet over nagedacht, want er was geen plek meer voor een rek, maar ik zou het voor zeven ton kunnen krijgen. Een koopje, verzekerde de makelaar me. Hij zweeg over het studentenhuis dat er naast zat.

Vaak was de voordeur nog mooi, maar de rest van het pand geweld aan gedaan. Een bepaalde makelaar werkte volgens een vaste formule. Samen met een aannemer kochten ze statige panden aan, stripte ze voor een tonnetje en verdeelde het oppervlak in drie hokjes dat ze lofts noemden. Zo konden ze er vier ton voor terug vragen. En dat drie keer. (Had ik al gezegd dat ik kapitalisme haat?) Ik moest ‘woonpotentie’ zien in uitgediepte kelders die nu souterrain werden genoemd en dezelfde klimaatbeheersing als een doodskist hadden.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures