Ga naar de inhoud

“Fortuyn schudde het stadhuis op en heeft de politieke cultuur voorgoed veranderd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Welke invloed heeft Pim Fortuyn, die twintig jaar geleden vermoord werd, op de Rotterdamse politiek gehad? Manon Dillen bespreekt het met Rotterdammers die de periode van dichtbij meemaakten: politicus Nourdin El Ouali, ambtenaar Vera Bauman, en mediacriticus Francisco van Jole.

pimfortuyn-instagram
beeld: Borus Fortuin

Rotterdams mediacriticus en politiek journalist Francisco van Jole uitte zich al vroeg kritisch over Fortuyn in het publieke debat. In 2002 zat hij in een panel van talkshow Studio 2 van de publieke omroep om politiek commentaar te geven. “Ik zag Fortuyn vanaf het begin niet zitten. Dat heeft te maken dat mijn vader uit Argentinië komt en daar is weggevlucht vanwege president Juan Domingo Péron. Péron was misschien wel de uitvinder van populisme. Hierdoor herkende ik dat populisme meteen in Fortuyn,” vertelt Van Jole.

“Fortuyn keerde zich tegen anti-racisme, door te zeggen dat dat bedoeld is om anderen het zwijgen op te leggen. Ik heb mijn zorgen geuit, en dat riep veel weerstand op. Als je kritisch was, dan moest je het veld ruimen. Hierdoor durfden veel mensen in de media niet kritisch te zijn.”

De media, en met name de talkshow van Barend & Van Dorp op RTL4, hebben Fortuyn groot gemaakt, volgens Van Jole. “Een dergelijke talkshow met sportjournalisten is de uitgelezen plek waar een man als Fortuyn de ruimte krijgt. Ze vonden zijn boude uitspraken en komisch venijn wel interessant. Op andere plekken kreeg hij veel meer tegengas.”

Van Jole kende Fortuyn ook persoonlijk. “Ik heb wel eens een hele avond zitten kletsen in Floor. En ik had hem geïnterviewd. Het was een onbehouwen man. Hij werd in Rotterdam gezien als een raar figuur, een querulant, helemaal niet als man van het volk.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures