Ga naar de inhoud

“Fortuyn schudde het stadhuis op en heeft de politieke cultuur voorgoed veranderd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Welke invloed heeft Pim Fortuyn, die twintig jaar geleden vermoord werd, op de Rotterdamse politiek gehad? Manon Dillen bespreekt het met Rotterdammers die de periode van dichtbij meemaakten: politicus Nourdin El Ouali, ambtenaar Vera Bauman, en mediacriticus Francisco van Jole.

pimfortuyn-instagram
beeld: Borus Fortuin

Rotterdams mediacriticus en politiek journalist Francisco van Jole uitte zich al vroeg kritisch over Fortuyn in het publieke debat. In 2002 zat hij in een panel van talkshow Studio 2 van de publieke omroep om politiek commentaar te geven. “Ik zag Fortuyn vanaf het begin niet zitten. Dat heeft te maken dat mijn vader uit Argentinië komt en daar is weggevlucht vanwege president Juan Domingo Péron. Péron was misschien wel de uitvinder van populisme. Hierdoor herkende ik dat populisme meteen in Fortuyn,” vertelt Van Jole.

“Fortuyn keerde zich tegen anti-racisme, door te zeggen dat dat bedoeld is om anderen het zwijgen op te leggen. Ik heb mijn zorgen geuit, en dat riep veel weerstand op. Als je kritisch was, dan moest je het veld ruimen. Hierdoor durfden veel mensen in de media niet kritisch te zijn.”

De media, en met name de talkshow van Barend & Van Dorp op RTL4, hebben Fortuyn groot gemaakt, volgens Van Jole. “Een dergelijke talkshow met sportjournalisten is de uitgelezen plek waar een man als Fortuyn de ruimte krijgt. Ze vonden zijn boude uitspraken en komisch venijn wel interessant. Op andere plekken kreeg hij veel meer tegengas.”

Van Jole kende Fortuyn ook persoonlijk. “Ik heb wel eens een hele avond zitten kletsen in Floor. En ik had hem geïnterviewd. Het was een onbehouwen man. Hij werd in Rotterdam gezien als een raar figuur, een querulant, helemaal niet als man van het volk.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures