Ga naar de inhoud

“Fortuyn schudde het stadhuis op en heeft de politieke cultuur voorgoed veranderd” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Welke invloed heeft Pim Fortuyn, die twintig jaar geleden vermoord werd, op de Rotterdamse politiek gehad? Manon Dillen bespreekt het met Rotterdammers die de periode van dichtbij meemaakten: politicus Nourdin El Ouali, ambtenaar Vera Bauman, en mediacriticus Francisco van Jole.

pimfortuyn-instagram
beeld: Borus Fortuin

Rotterdams mediacriticus en politiek journalist Francisco van Jole uitte zich al vroeg kritisch over Fortuyn in het publieke debat. In 2002 zat hij in een panel van talkshow Studio 2 van de publieke omroep om politiek commentaar te geven. “Ik zag Fortuyn vanaf het begin niet zitten. Dat heeft te maken dat mijn vader uit Argentinië komt en daar is weggevlucht vanwege president Juan Domingo Péron. Péron was misschien wel de uitvinder van populisme. Hierdoor herkende ik dat populisme meteen in Fortuyn,” vertelt Van Jole.

“Fortuyn keerde zich tegen anti-racisme, door te zeggen dat dat bedoeld is om anderen het zwijgen op te leggen. Ik heb mijn zorgen geuit, en dat riep veel weerstand op. Als je kritisch was, dan moest je het veld ruimen. Hierdoor durfden veel mensen in de media niet kritisch te zijn.”

De media, en met name de talkshow van Barend & Van Dorp op RTL4, hebben Fortuyn groot gemaakt, volgens Van Jole. “Een dergelijke talkshow met sportjournalisten is de uitgelezen plek waar een man als Fortuyn de ruimte krijgt. Ze vonden zijn boude uitspraken en komisch venijn wel interessant. Op andere plekken kreeg hij veel meer tegengas.”

Van Jole kende Fortuyn ook persoonlijk. “Ik heb wel eens een hele avond zitten kletsen in Floor. En ik had hem geïnterviewd. Het was een onbehouwen man. Hij werd in Rotterdam gezien als een raar figuur, een querulant, helemaal niet als man van het volk.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam