Welke invloed heeft Pim Fortuyn, die twintig jaar geleden vermoord werd, op de Rotterdamse politiek gehad? Manon Dillen bespreekt het met Rotterdammers die de periode van dichtbij meemaakten: politicus Nourdin El Ouali, ambtenaar Vera Bauman, en mediacriticus Francisco van Jole.
Rotterdams mediacriticus en politiek journalist Francisco van Jole uitte zich al vroeg kritisch over Fortuyn in het publieke debat. In 2002 zat hij in een panel van talkshow Studio 2 van de publieke omroep om politiek commentaar te geven. “Ik zag Fortuyn vanaf het begin niet zitten. Dat heeft te maken dat mijn vader uit Argentinië komt en daar is weggevlucht vanwege president Juan Domingo Péron. Péron was misschien wel de uitvinder van populisme. Hierdoor herkende ik dat populisme meteen in Fortuyn,” vertelt Van Jole.
“Fortuyn keerde zich tegen anti-racisme, door te zeggen dat dat bedoeld is om anderen het zwijgen op te leggen. Ik heb mijn zorgen geuit, en dat riep veel weerstand op. Als je kritisch was, dan moest je het veld ruimen. Hierdoor durfden veel mensen in de media niet kritisch te zijn.”
De media, en met name de talkshow van Barend & Van Dorp op RTL4, hebben Fortuyn groot gemaakt, volgens Van Jole. “Een dergelijke talkshow met sportjournalisten is de uitgelezen plek waar een man als Fortuyn de ruimte krijgt. Ze vonden zijn boude uitspraken en komisch venijn wel interessant. Op andere plekken kreeg hij veel meer tegengas.”
Van Jole kende Fortuyn ook persoonlijk. “Ik heb wel eens een hele avond zitten kletsen in Floor. En ik had hem geïnterviewd. Het was een onbehouwen man. Hij werd in Rotterdam gezien als een raar figuur, een querulant, helemaal niet als man van het volk.”
Nog geen reactie — begin de discussie!