Ga naar de inhoud

Gentrificatie: het geweld van ontheemding

Lila Athanasiadou vertelt in haar column hoe ze gedwongen van Coolhaven naar Schiedam verhuisde en het gezicht van gentrificatie werd. “Nu we weten wat gentrificatie inhoudt, is het tijd voor bredere bewustwording.”

Vers Beton – Joep Brouwer – Opinie Architectuur en Stedelijke Ontwikkeling – 2021
beeld: Joep Brouwer

In 2016, tijdens het schrijven aan mijn masterscriptie, werd ik uit mijn anti-kraakwoning in Coolhaven gezet. Toen ik een plek in Schiedam aangeboden kreeg, vierde ik dat met mijn huisgenoten langs de Heemraadssingel. Een man met een fototoestel kwam op ons af en vroeg of hij een foto mocht maken. Hij werkte voor buurtpromotie, een nieuwe investering van de gemeente om jonge, creatieve mensen naar de wijk te lokken. Zonder het te beseffen en terwijl we zelf ontheemd waren, zijn we zo het gezicht geworden van de gentrificatie van de buurt.

De esthetiek van gentrificatie laat zich makkelijk in beeld brengen: de galeries, de trendy cafés, de Urban Arrow-bakfietsen. Het probleem is veel minder mooi: het geweld van ontheemding. Uitzettingen leiden tot directe ontheemding, maar gentrificatie heeft ook indirecte ontheemding als gevolg: mensen met een laag inkomen – vooral van kleur – kunnen zich de diensten en voorzieningen voor bewoners met een hoger inkomen niet veroorloven.

Al één reactie — discussieer mee!

 • De analyse is helemaal juist, en verschilt niet van hoe daarover in de jaren “70 werd geschreven en actie gevoerd. Het slot is zwak, met “de straat op, de straat op, de straat op”…. in Delft hebben “we” destijds de TU bezet, en de afdeling Bouwkunde/Planologie verregaand ge-herstructureerd. Dat leverde een mij een studietijd op die heel maatschappelijk relevant was. Daarmee gingen “we” aan het werk bij gemeente R’dam. Er ontstonden goede werkwijzes, prioriteiten, buurtbetrokkenheid.
  Sinds ca 2000 is dat allemaal weggevaagd. En de universiteiten zijn weer de technocratische bolwerken van 50 jaar terug……

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam