Ga naar de inhoud

Gentrificatie: het geweld van ontheemding

Lila Athanasiadou vertelt in haar column hoe ze gedwongen van Coolhaven naar Schiedam verhuisde en het gezicht van gentrificatie werd. “Nu we weten wat gentrificatie inhoudt, is het tijd voor bredere bewustwording.”

Vers Beton – Joep Brouwer – Opinie Architectuur en Stedelijke Ontwikkeling – 2021
beeld: Joep Brouwer

In 2016, tijdens het schrijven aan mijn masterscriptie, werd ik uit mijn anti-kraakwoning in Coolhaven gezet. Toen ik een plek in Schiedam aangeboden kreeg, vierde ik dat met mijn huisgenoten langs de Heemraadssingel. Een man met een fototoestel kwam op ons af en vroeg of hij een foto mocht maken. Hij werkte voor buurtpromotie, een nieuwe investering van de gemeente om jonge, creatieve mensen naar de wijk te lokken. Zonder het te beseffen en terwijl we zelf ontheemd waren, zijn we zo het gezicht geworden van de gentrificatie van de buurt.

De esthetiek van gentrificatie laat zich makkelijk in beeld brengen: de galeries, de trendy cafés, de Urban Arrow-bakfietsen. Het probleem is veel minder mooi: het geweld van ontheemding. Uitzettingen leiden tot directe ontheemding, maar gentrificatie heeft ook indirecte ontheemding als gevolg: mensen met een laag inkomen – vooral van kleur – kunnen zich de diensten en voorzieningen voor bewoners met een hoger inkomen niet veroorloven.

Al één reactie — discussieer mee!

 • De analyse is helemaal juist, en verschilt niet van hoe daarover in de jaren “70 werd geschreven en actie gevoerd. Het slot is zwak, met “de straat op, de straat op, de straat op”…. in Delft hebben “we” destijds de TU bezet, en de afdeling Bouwkunde/Planologie verregaand ge-herstructureerd. Dat leverde een mij een studietijd op die heel maatschappelijk relevant was. Daarmee gingen “we” aan het werk bij gemeente R’dam. Er ontstonden goede werkwijzes, prioriteiten, buurtbetrokkenheid.
  Sinds ca 2000 is dat allemaal weggevaagd. En de universiteiten zijn weer de technocratische bolwerken van 50 jaar terug……

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures