De helft van het havengebied wordt in beslag genomen door fossiele industrie, maar door de energietransitie zal dit zeker niet zo blijven. Toch blijven concrete investeringen uit, blijkt uit onderzoek van Investico voor Vers Beton en OPEN Rotterdam. De haven houdt vast aan onzekere plannen en een vertrouwde strategie: groei.
Dit artikel in een minuut:
- De infrastructuur van de haven is nauwelijks voorbereid op een circulaire toekomst
- Bij de planvorming van de Tweede Maasvlakte (2001) werd al uitgegaan van rooskleurige scenario’s voor de fossiele industrie
- Ook in de toekomstplannen van het havenbedrijf is krimp geen optie, er wordt zelfs uitgegaan van uitbreiding
- Toch zullen de kolenoverslag, raffinaderijen en gasterminals grotendeels verdwijnen, voorspellen deskundigen, en het is onwaarschijnlijk dat hier groene industrie voor in de plaats komt
- Niet alleen in de Rotterdamse haven, ook bij andere grote Nederlandse projecten voor infrastructuur worden de klimaatdoelen structureel genegeerd.
–> Bekijk hier ook de video over dit onderzoek.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Goed verhaal. Maarreh… “Want in de rest van de Europese Unie is hernieuwbare energie inmiddels de belangrijkste energiebron, groter dan fossiel.” Dat lijkt me een foutje?
Dank Ties, dat klopt inderdaad niet. We hebben het aangepast!
Feit is dat we nog tientallen jaren olie en erts nodig zullen hebben. Er is nog nauwelijks een alternatief voor plastic of voor staal. De ertsoverslag gaat dus door als nooit te voren, ondanks sluiting van kolencentrales. En de olieopslag en raffinage blijft nog geruime tijd. Rotterdam is waarschijnlijk voor dit alles de beste plek van Europa. De helft van de Maasvlakte staat overigens vol met containers en met een bedrijf in windmolens en met een bedrijf voor hernieuwbare diesel. In de Botlek staat een bedrijf dat CO2 gebruikt. Shell doet grote investeringen in Pernis, in een biobrandstoffenfabriek, nu in aanbouw.
Jammer van dit negatieve verhaal.