Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Lucia Lenders – Opinie Kunst en Cultuur – 2021
Beeld door: beeld: Lucia Lenders

De kermis is net voorbij en de wagens zijn weer vertrokken van de Schiehaven in Rotterdam. Elk jaar vestigt de kermis zich daar en kunnen jong en oud ruim drie weken lang genieten van de attracties. 

Mijn broertjes van 13 en 14 jaar zijn ook geweest en vroegen mij om wat geld voor de attracties. Ik ben zelf al jaren niet meer naar de kermis geweest en ging ervan uit dat twintig euro per persoon wel voldoende zou zijn voor een aantal attracties en eten. Maar tot mijn verbazing vertelden zij mij dat een ritje zeven euro kost tegenwoordig. Mijn volgende gedachte was: is de kermis dan nog wel toegankelijk voor kinderen die weinig te besteden hebben? Ik denk van niet. 

Het is geen geheim dat Rotterdam de armste stad van Nederland is. Bijna een vijfde van de Rotterdammers, waaronder kinderen, leeft onder de armoedegrens. Dit houdt in dat een op de vijf huishoudens niet genoeg geld heeft om een normaal leven te kunnen hebben. Laat staat een bezoekje aan de kermis kunnen veroorloven. Kinderen horen te kunnen genieten van de kermis samen met hun vrienden. Door de hoge prijzen die de kermis inmiddels hanteert, is dit niet meer toegankelijk voor kinderen die in armoede leven. 

Het is een feit dat er een taboe rust op armoede in Nederland. Maar het is wel een realiteit waar Rotterdam niet omheen kan als armste stad van Nederland. De gevolgen van armoede zijn enorm en al helemaal voor kinderen, wanneer zij opgroeien in huishoudens waar gebrek is aan basisbehoeftes. Er wordt gezegd dat dat in Nederland niet mogelijk is, maar dat is dus wel het geval. Ook (alleenstaande) ouders die werken kunnen nog steeds niet rondkomen en dat is niet zo gek gezien de stijgende prijzen van basisbehoeften – zoals de verdriedubbelde gas-energie-water rekening en bijvoorbeeld zonnebloemolie. 

Voor kinderen is dat niet alleen qua woonsituatie zwaar, maar juist ook sociaal. Vaak schamen kinderen zich voor de armoede waar ze in leven. Dit kan leiden tot eenzaamheid, depressie of sociaal isolement. Dit is niet oké in een land als Nederland. Kinderen zouden nooit de dupe moeten worden van een situatie die zij niet gecreëerd hebben.

Toch gebeurt het elk jaar dat deze kinderen niet naar de kermis kunnen. Wellicht liegen ze tegen hun vrienden dat ze niet kunnen gaan, omdat ze een afspraak hebben. Het is verschrikkelijk als kinderen moet liegen uit schaamte. Zij kunnen niet genieten van de kermis, die bovendien elk jaar weer terugkomt en de schaamte in hun gezicht drukt. Ieder jaar moeten ze weer liegen of thuisblijven in plaats van genieten met hun vrienden. Dat kan blijvende, desastreuze gevolgen hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling. 

Rotterdam mag dan wel de armste stad van Nederland zijn, maar dat betekent niet dat de stad niets kan betekenen voor de inwoners die leven in armoede. Daarom pleit ik ervoor om geld beschikbaar te stellen op de Rotterdampas, dat specifiek voor de kermis gebruikt kan worden. Ouders die de pas nog niet hebben kunnen deze aanvragen, zodat hun kinderen hier gebruik van kunnen maken. 

Het wordt tijd dat kinderen niet langer de dupe worden van de leefomstandigheden waar ze in geboren worden en dat Rotterdam hen een hart onder de riem steekt. De kermis is net voorbij. Hoe mooi zou het zijn als dit voor volgend jaar geregeld is?

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

SarahAchahbar

Sarah Achahbar

Sarah Achahbar is criminoloog, diversiteit & inclusie adviseur, en adviseur online shaming van biculturele (LHBTIQ+) jongeren. Ze werkt als trainee bij Gemeente Rotterdam. In haar vrij tijd schrijft ze poëzie.

Profiel-pagina
Lucia Lenders

Lucia Lenders

Illustrator

Lucia Lenders studeerde illustratie op Sint Joost in Breda en KASK in Gent. Sinds 2017 woont en werkt ze in Rotterdam. In haar atelier knipt, plakt, tekent en schildert ze mensen, dieren, dingen en plekken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.