Ga naar de inhoud

“Maak de kermis ook toegankelijk voor kinderen in armoede”

In Rotterdam moeten te veel kinderen liegen tegen hun vrienden omdat er geen geld is voor de jaarlijkse kermis, ziet Sarah Achahbar. Ze pleit daarom voor kermis-tegoed, geregeld via de Rotterdampas.

Vers Beton – Lucia Lenders – Opinie Kunst en Cultuur – 2021
beeld: Lucia Lenders

De kermis is net voorbij en de wagens zijn weer vertrokken van de Schiehaven in Rotterdam. Elk jaar vestigt de kermis zich daar en kunnen jong en oud ruim drie weken lang genieten van de attracties. 

Mijn broertjes van 13 en 14 jaar zijn ook geweest en vroegen mij om wat geld voor de attracties. Ik ben zelf al jaren niet meer naar de kermis geweest en ging ervan uit dat twintig euro per persoon wel voldoende zou zijn voor een aantal attracties en eten. Maar tot mijn verbazing vertelden zij mij dat een ritje zeven euro kost tegenwoordig. Mijn volgende gedachte was: is de kermis dan nog wel toegankelijk voor kinderen die weinig te besteden hebben? Ik denk van niet. 

Het is geen geheim dat Rotterdam de armste stad van Nederland is. Bijna een vijfde van de Rotterdammers, waaronder kinderen, leeft onder de armoedegrens. Dit houdt in dat een op de vijf huishoudens niet genoeg geld heeft om een normaal leven te kunnen hebben. Laat staat een bezoekje aan de kermis kunnen veroorloven. Kinderen horen te kunnen genieten van de kermis samen met hun vrienden. Door de hoge prijzen die de kermis inmiddels hanteert, is dit niet meer toegankelijk voor kinderen die in armoede leven. 

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures