Ga naar de inhoud

“Maak de kermis ook toegankelijk voor kinderen in armoede”

In Rotterdam moeten te veel kinderen liegen tegen hun vrienden omdat er geen geld is voor de jaarlijkse kermis, ziet Sarah Achahbar. Ze pleit daarom voor kermis-tegoed, geregeld via de Rotterdampas.

Vers Beton – Lucia Lenders – Opinie Kunst en Cultuur – 2021
beeld: Lucia Lenders

De kermis is net voorbij en de wagens zijn weer vertrokken van de Schiehaven in Rotterdam. Elk jaar vestigt de kermis zich daar en kunnen jong en oud ruim drie weken lang genieten van de attracties. 

Mijn broertjes van 13 en 14 jaar zijn ook geweest en vroegen mij om wat geld voor de attracties. Ik ben zelf al jaren niet meer naar de kermis geweest en ging ervan uit dat twintig euro per persoon wel voldoende zou zijn voor een aantal attracties en eten. Maar tot mijn verbazing vertelden zij mij dat een ritje zeven euro kost tegenwoordig. Mijn volgende gedachte was: is de kermis dan nog wel toegankelijk voor kinderen die weinig te besteden hebben? Ik denk van niet. 

Het is geen geheim dat Rotterdam de armste stad van Nederland is. Bijna een vijfde van de Rotterdammers, waaronder kinderen, leeft onder de armoedegrens. Dit houdt in dat een op de vijf huishoudens niet genoeg geld heeft om een normaal leven te kunnen hebben. Laat staat een bezoekje aan de kermis kunnen veroorloven. Kinderen horen te kunnen genieten van de kermis samen met hun vrienden. Door de hoge prijzen die de kermis inmiddels hanteert, is dit niet meer toegankelijk voor kinderen die in armoede leven. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures