Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Daan Timmer – 400 jaar Erasmusbeeld – 2022
Beeld door: beeld: Daan Timmer

Een standbeeld leidt een onzeker bestaan. Wereldwijd worden personen net zo makkelijk op een voetstuk gehesen als dat ze er weer vanaf worden getakeld. Ook het standbeeld van Erasmus onderging dat lot. Het eerste beeld van Erasmus in Rotterdam was een in 1549 geplaatst houten exemplaar dat weg rotte. Een tweede stenen beeld werd in 1572 door woedende Spaanse soldaten vernietigd als wraakoefening voor de verloren slag bij Den Briel. 

Het derde exemplaar viert vandaag zijn vierhonderdste verjaardag, maar ook het lot van dit bronzen beeld hangt af van toekomstige generaties. ‘Haec est’, zou Erasmus misschien zeggen: zo gaat dat. Want kijk maar eens om je heen. De allereerste daad van de onafhankelijke republiek Suriname op 25 november 1975, vlak na middernacht, betrof de onttakeling van het standbeeld van koningin Wilhelmina op het Oranjeplein in Paramaribo. In voormalige Oostbloklanden werden sinds 1989 duizenden Sovjetbeelden uit het publieke domein verwijderd. Oekraïne nam zelfs een wet aan die de plaatsing van communistische beelden en symbolen in de openbare ruimte verbiedt, tot woede van Rusland. Standbeelden komen en gaan. Dat is hun tragische lot.

Aan het standbeeld kleeft een ernstige gewichtigheid. Zowel de plaatsing als de verwijdering van een beeld betreft een symbolische handeling. Het object, liefst geplaatst op een hoge sokkel, vertegenwoordigt een regime, een tijdperk, een vermeende held of een historische prestatie. Een standbeeld is een sacraal-seculier object met een mnemotechnische functie. Of in eenvoudige woorden: een beeld is een fraai uitgevoerd geheugensteuntje, bedoeld om namen, gebeurtenissen, zaken en jaartallen eenvoudiger te onthouden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Siebe Thissen

Siebe Thissen

Siebe Thissen is historicus. Hij schreef een aantal boeken over stadscultuur, waaronder Mooi van ver. Muurschilderingen in Rotterdam (2007) en Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 (2016). Onlangs verscheen van zijn hand De Jongen die van De Hef dook (2021).

Profiel-pagina
daan_timmer

Daan Timmer

Illustrator

Daan Timmer, 28 jaar, is al van kleins af aan bezig met illustratie en ontwerp. Sinds hij in 2015 afstudeerde aan de WDKA werkt hij als grafisch ontwerper. Daarnaast timmert hij ook hard aan de weg als freelance illustrator en heeft een eindeloze fascinatie voor gezichten en de verhalen die erachter schuilgaan. Deze verhalen spelen samen met zijn eigen rijke achtergrond een grote rol in zijn werk.

Profiel-pagina