Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
Beeld door: beeld: Robin Duister

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne hebben Nederlandse universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit, besloten Russische universiteiten en academische instellingen te boycotten. Als Nederlandse universiteiten daar de keuze kunnen maken voor een boycot, is het dan niet vreemd dat zij wel nog altijd samenwerken met de Israëlische instellingen? Die zijn namelijk medeplichtig aan de instandhouding van mensenrechtenschending door Israel en de bezetting en kolonisatie van Palestina. 

Bijna alle Nederlandse universiteiten hebben namelijk een partnerovereenkomst met Israëlische universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Deze partnerovereenkomsten stellen studenten en medewerkers van beide partneruniversiteiten in staat om op uitwisseling te gaan onder het mom van kennisverrijking. Zo heeft de EUR bijvoorbeeld een partnerovereenkomst met de Bar Ilan University in de stad Ramat Gan, een stad die gebouwd is op kolonialisme en op nederzettingen in Palestijns gebied. Andere universiteiten werken zelfs mee aan projecten waar israëlische wapenfabrikanten ook aan meewerken, waaronder de Israëlische Bar Ilan University.

Waarom houden Nederlandse universiteiten en academische instellingen partnerovereenkomsten en samenwerkingsverbanden in stand met universiteiten en instituties die medeplichtig zijn in mensenrechtenschending, apartheid, bezetting en kolonisatie? 

Zondag 15 mei was de 74ste herdenking van de ‘nakba’. ‘Nakba’ is het Arabische woord voor catastrofe: een catastrofe die in 1947 is begonnen en nog altijd voortduurt. In 1947 werden meer dan zevenhonderdvijftigduizend Palestijnen hun woningen uitgezet en gewelddadig verbannen van hun land. Daarbij werden er vijfhonderdeenendertig Palestijnse steden en dorpen vernietigd. Dit gebeurde om plaats te maken voor het vestigen van de natiestaat Israël in 1948 door middel van de brute uiteenzetting, verbanning en vernietiging van Palestijnen en Palestijnse steden. Tot de dag van vandaag duurt deze catastrofe voort in de vorm van bezetting, kolonisatie en apartheid, zoals vastgesteld door onder anderen het Israëlische centrum voor mensenrechten B’Tselem, door mensenrechtenorganisatie Amnesty International, door de Human Rights Watch en door de Harvard Law School.

Het is daarom absurd dat Nederlandse universiteiten ervoor kiezen om deze partnerovereenkomsten in stand te houden. 

Israëlische universiteiten zijn namelijk betrokken bij de ontwikkeling van detectietechnologie, wapensystemen en militaire programma’s die ingezet worden in de bezetting van Palestina. Technologieën die bijvoorbeeld ook zijn ingezet bij Israëls oorlogsmisdaden in onder andere Gaza. Israëlische universiteiten zijn bovendien betrokken bij het rechtvaardigen van de voortdurende kolonisatie van Palestijns land, bij het legitimeren van de etnische zuivering van Palestijnen, bij het systematisch discrimineren van Palestijnse studenten, en bij andere impliciete en expliciete schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht.

Door middel van deze partnerovereenkomsten, en door het zich blijven associëren met Israëlische academische instellingen, zijn Nederlandse universiteiten daarom medeplichtig aan de instandhouding van mensenrechtenschendingen en de verdere kolonisatie van Palestina.

Om een einde te maken aan deze medeplichtigheid aan Israëls schendingen van het internationaal recht, roepen de Palestijnen op tot een academische boycot van medeplichtige Israëlische academische instellingen. De Erasmus Universiteit en andere Nederlandse universiteiten moeten dan ook de roep vanuit Palestina voor een academische boycot serieus nemen, en de banden verbreken met die Israëlische academische instituties.  Ze zouden zich daarmee moeten voegen bij de vele internationale academische verenigingen, (studenten)vakbonden, alsmede duizenden internationale academici, die weigeren de onderdrukking van de Palestijnen (verder) te normaliseren.

Ons onderwijs zou volledig aan de kant van bevrijding moeten staan en niet aan de kant van bezetting. Onderwijs zou niet verstrengeld moeten zijn met mensenrechtenschendingen en niet medeplichtig moeten zijn aan de bezetting en kolonisatie van Palestina. 

De roep waar gehoor aan gegeven moeten worden is duidelijk: beëindig de medeplichtigheid.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Schermafbeelding 2022-01-12 om 16.00.06

Zouhair Hammana

Zouhair Hammana (1990) is schrijver, academicus en activist. Zijn werk gaat langs en over de lijnen van verschillende disciplines waarin hij zich probeert in te zetten voor de ontmanteling van onderdrukkende structuren. Hammana is momenteel bezig met een PhD en doceert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.