Ga naar de inhoud

Waarom wel een academische boycot voor Rusland maar niet voor Israël?

Als de Erasmus Universiteit de Russische academische instellingen kan boycotten, boycot dan ook Israëlische universiteiten, stelt columnist Zouhair Hamanna.

VB Columnist portret Zouhair Hammana PLAT
beeld: Robin Duister

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne hebben Nederlandse universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit, besloten Russische universiteiten en academische instellingen te boycotten. Als Nederlandse universiteiten daar de keuze kunnen maken voor een boycot, is het dan niet vreemd dat zij wel nog altijd samenwerken met de Israëlische instellingen? Die zijn namelijk medeplichtig aan de instandhouding van mensenrechtenschending door Israel en de bezetting en kolonisatie van Palestina. 

Bijna alle Nederlandse universiteiten hebben namelijk een partnerovereenkomst met Israëlische universiteiten, waaronder de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Deze partnerovereenkomsten stellen studenten en medewerkers van beide partneruniversiteiten in staat om op uitwisseling te gaan onder het mom van kennisverrijking. Zo heeft de EUR bijvoorbeeld een partnerovereenkomst met de Bar Ilan University in de stad Ramat Gan, een stad die gebouwd is op kolonialisme en op nederzettingen in Palestijns gebied. Andere universiteiten werken zelfs mee aan projecten waar israëlische wapenfabrikanten ook aan meewerken, waaronder de Israëlische Bar Ilan University.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures