Ga naar de inhoud

Wonen in de buurt van de geweldsincidenten

Columnist Marco Martens woont sinds enkele nieuwsberichten weer op het Zuid van de geweldsincidenten: “De impuls om dan te vluchten begrijp ik”.

Vers Beton – Robin Duister – Column Marco Martens – 2022
beeld: Robin Duister

Een buurman plaatste een linkje naar een nieuwssite in de groepsapp. Ruim tien jaar woon ik nu op Zuid: de eerste jaren was het rustig, maar de laatste jaren nam het aantal linkjes in de buurtapp toe. Veelal betrof het artikelen over geweldsincidenten die hebben plaatsgevonden in de straten rond mijn huis: de jonge vader die op het terras om de hoek van dichtbij door zijn hoofd geschoten werd, de man in de middenberm van de Oranjeboomstraat en nu dus de man in de witte hoodie die van dichtbij doodgeschoten werd op de kruising die ik dagelijks oversteek.

Afgelopen maand verbleef ik even in Parijs. Ik huurde een appartement aan Rue Bichat. Toen ik op Google Maps de omgeving verkende, zag ik dat concertzaal Bataclan slechts een kilometer verderop zat. Ik dacht terug aan de beelden van de vluchtende concertbezoekers die op tv verschenen. Ik was was lang niet meer in Parijs geweest: vage herinneringen aan de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe hebben plaatsgemaakt voor de haarscherpe beelden van mensen in paniek. Het zijn de meldingen die ons beeld kleuren, maar ook de meldingen die we te makkelijk wegklikken.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures