Ga naar de inhoud

Zelfs de Hema doet nu aan Suikerfeest

In haar nieuwe column vertelt Meryem Slimani over haar viering van het Suikerfeest. En hoe is Eid veranderd ten opzichte van haar jeugd? “Tegenwoordig gaan jongeren niet meer naar de Maccie met hun ‘Eidgeld’ maar naar Sumo.”

Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
beeld: Robin Duister

Afgelopen maandag was het Eid, ook wel bekend als het Suikerfeest. Als je toevallig het weekend ervoor in de stad was dan is het je wellicht opgevallen dat er gestresste gezinnen rondliepen rondom de Lijnbaan en Koopgoot op zoek naar een feestelijke outfit om indruk mee te maken op familie en vrienden. En tegenwoordig blijft het niet alleen bij outfits. Ook het hele huis moet nu ineens een complete Eid-transformatie ondergaan dankzij het kapitalistische vermogen van supermarkten en andere winkelketens om diversiteit en inclusie aan te grijpen voor extra omzet. Volledige ramadan- en Eidcollecties vliegen als warme chebakia over de toonbanken in de randstad. Bij de lokale Hema kan je niet ver van de rookworsten ook servetjes en wegwerpbordjes vinden met Eid Mubarak, gezegend feest in het Arabisch, in semi-Oosterse prints.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Shantie Singh: “Voor excuses is geen komma nodig, maar een punt”

  • Samenleving en zorg

  Het boek Na de komma gaat over de geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeid. Daar is maar weinig over bekend, ook omdat de koloniale autoriteiten haar gedeeltelijk uitwisten. Schrijver Shantie Singh was geraakt door wat het onderzoeken en optekenen van deze geschiedenis met haar ouders deed. “Ze voelden zich gezien.”

 • “Je hebt een goede zaak, maar we zitten wel in Rotterdam” – waarom de burger hier vaker verliest bij de rechter

  • Samenleving en zorg

  De rechtbank Rotterdam verklaarde de afgelopen jaren consequent minder zaken gegrond dan landelijk gemiddeld is in het bestuursrecht, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Open Rotterdam. Waarom kregen burgers hier minder vaak gelijk in zaken tegen de overheid? Vers Beton sprak diverse (oud-)rechters, bestuurskundigen, onderzoekers, advocaten en andere experts. 

 • Burger kreeg minst vaak gelijk bij rechtbank Rotterdam

  • Samenleving en zorg

  In Rotterdam kregen burgers in de rechtbank de afgelopen jaren minder vaak gelijk dan in de rest van Nederland, wanneer zij het niet eens waren met een beslissing van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures