Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Robin Duister – Columnist portret Meryem Slimani – 2021
Beeld door: beeld: Robin Duister

Afgelopen maandag was het Eid, ook wel bekend als het Suikerfeest. Als je toevallig het weekend ervoor in de stad was dan is het je wellicht opgevallen dat er gestresste gezinnen rondliepen rondom de Lijnbaan en Koopgoot op zoek naar een feestelijke outfit om indruk mee te maken op familie en vrienden. En tegenwoordig blijft het niet alleen bij outfits. Ook het hele huis moet nu ineens een complete Eid-transformatie ondergaan dankzij het kapitalistische vermogen van supermarkten en andere winkelketens om diversiteit en inclusie aan te grijpen voor extra omzet. Volledige ramadan- en Eidcollecties vliegen als warme chebakia over de toonbanken in de randstad. Bij de lokale Hema kan je niet ver van de rookworsten ook servetjes en wegwerpbordjes vinden met Eid Mubarak, gezegend feest in het Arabisch, in semi-Oosterse prints.

Schaarste aan blader- en filodeeg

Iets waar veel hippe (Instagram) moeders blij aan mee doen wat resulteert in een bombarie aan versierde woonkamers vol grote ballonnen en aankleding inclusief lichtjes in allerlei beige tinten. Een milliseconde dacht ik: “oh wat leuk dat ze ook aan ons denken,” maar mijn lichtelijk pessimistische aard liet niet lang op zich wachten en ik maak snel een rechtsomkeer naar de uitgang. De winkels hadden beter een grotere voorraad bladerdeeg en filodeeg kunnen inslaan, mompel ik tegen mezelf, want dat is tijdens de ramadan nog moeilijker te vinden dan zonnebloemolie. 

Eid kan de directie en aandeelhouders van grote winkelketens niks schelen natuurlijk, ze willen er gewoon een Kerstfeest van maken wat inmiddels ook voor weinig mensen nog met de geboorte van Jezus te maken heeft, maar van commercieel belang is. Wat vooral van belangrijk is, is dat mensen lichtjes, ballonnen, servies, snacks, cadeautjes en allerlei andere spullen kopen die elk jaar worden geüpdate naar de allerlaatste trend. Alles draait om geld wat in het geval van Eid redelijk gepast is, omdat geld geven aan kinderen en jongeren dan traditie is. Elk jaar verzamelde ik guldens of als mijn familieleden in een hele gulle bui waren daalders voor in mijn spaarpot na een dagje familie en vriendenbezoek in de mooiste outfit die mijn moeder voor me kocht. 

Tijdens mijn jeugd bestond deze dag vooral uit gedwongen telefoontjes naar familie uit Marokko om ze een Eid Mubarak te wensen, in een kleine slaapkamer met buren, familie of vrienden, vol met door suiker stuiterende kinderen. En bestond deze dag vooral uit ervoor  zorgen dat mijn mooie jurk of blouse heelhuids en schoon het einde van de dag haalde wat een moeilijkere opgave was dan welke mission impossible die Tom Cruise ooit heeft moeten doorstaan. Toen ik ouder werd bestond deze dag uit flaneren in de stad in mijn mooiste outfit, met vriendinnetjes ons misselijk eten in de Mcdonalds en daarna zien te overleven in een stampvolle bioscoopzaal gevuld met door hormonen en junkfood op en neer stuiterende tieners na de gedwongen telefoontjes met ooms en tantes.

Tegenwoordig gaan jongeren niet meer naar de Maccie met hun ‘Eidgeld’ maar naar Sumo. Mijn neefjes en nichtjes dragen geen synthetische pakken of mini-bruidsjurkjes waar mijn generatie in rondliep, maar in Jordans en Daily Paper. De bioscoop blijft, ondanks alle veranderingen, wel onderdeel van de dag. Houd daar dus rekening mee als je denkt rustig met je bakje popcorn naar de film te gaan. 

De laatste jaren brengt mijn moeder de ramadan en de feestelijke afsluiting, door in Marokko bij mijn oma waardoor de tradities waarmee ik ben opgegroeid in veel mindere mate aan mijn zoon Nori worden doorgegeven. Maar dit jaar besloot ik samen met hem geldpresentjes te maken voor de kinderen van onze vrienden. 

Mooiste outfit

Om 8 uur ‘s ochtends fietsten we in onze feestelijke outfits naar vrienden die in onze buurt wonen om de eerste cadeautjes af te geven. Onderweg erheen stuitten we op een stroom aan mensen in hun mooiste djellaba’s met gebedskleden onder de arm die allemaal richting het dakpark gingen. 

Het was een prachtig aanzicht om te zien. Het dakpark vol met mannen, vrouwen en kinderen die synchroon het gebed verrichten. Willekeurige voorbijgangers op weg naar hun dagelijkse bezigheden stoppen om even te kijken wat er aan de hand is. Sommige mensen maken filmpjes en foto’s. Ik fiets steeds langzamer en veeg stiekem mijn tranen weg, omdat het mij herinnerde aan mijn opa, die mij van kleins af aan meenam naar de moskee.

Mabroccoli

Daarna fietsen we naar Zuid om bij mijn oom en tante te ontbijten. Mijn tante heeft al mijn lievelings lekkernijen gemaakt. Nori krijgt briefjes van €20 toegestopt van ooms en oudere neven, nadat hij via Facetime familie in Marokko ‘mabroccoli’ heeft gewenst. Doordat hij Mabrouk el Eid, wat gezegend feest betekent, nog niet kan uitspreken zegt hij mabroccoli. Voor hem geen survival in een zweterig kamertje met tien andere, door suiker opgehitste, kinderen maar alle ruimte in de beige versierde woonkamer van mijn tante waar hij als enige kind in alle rust kan spelen op de Nintendo Switch. Hij veegt zijn chocoladevingers af aan zijn broek en lacht ondeugend betrapt als onze ogen elkaar kruisen. Maar dat is geen probleem schatje het kan gewoon de was in.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

meryem

Meryem Slimani

Meryem (1983) is fotograaf, art director en scout voor het stimuleringsfonds creatieve industrie. Haar werk is opgenomen in de eregalerij van de Nederlandse fotografie in het Nederlands Fotomuseum en haar eerste solo expositie is nu te zien bij Hama Gallery. Ook is ze de zelf uitgeroepen snackoloog van Rotterdam.

Profiel-pagina
Selfie-0417_574

Robin Duister

Illustrator

Robin Duister studeerde illustratie aan de Willem de Kooning in Rotterdam. Haar beelden zijn realistisch met een rauw randje. Op het eerste gezicht roepen ze vertederende gevoelens op, maar wie verder kijkt ziet dat haar werk niet zo onschuldig is als het lijkt. Robin Duister combineert hedendaagse beelden met elementen uit de popcultuur.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.