Ga naar de inhoud

Baangarantie voor mbo-ers op Rotterdam Zuid bestaat vooral op papier — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De AanDeBak-garantie is het paradepaardje van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in de strijd tegen armoede en (jeugd)werkloosheid. Sinds 2013 stelden werkgevers ruim drieduizend banen beschikbaar aan mbo’ers uit Rotterdam Zuid. Maar uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat zowel jongeren als werkgevers in de praktijk nauwelijks via dat systeem aan werk of personeel komen.


VB_AANDEBAK_ROL1_07_lowres_Willem_de_Kam

Toen Tamar (20, eerstejaars mbo-4 operator) zakte voor de opleiding treinmachinist, switchte hij naar een andere opleiding. Een kennis van zijn ouders is ook operator, zijn zoon ook. “Bij Heineken, hij rijdt in een mooie auto en doet het goed.” Tamar komt van Zuid, maar van de AanDeBak-garantie heeft hij nog nooit gehoord. Hij vindt het “apart” dat alleen jongeren hier vandaan een baangarantie krijgen en anderen niet. “Uiteindelijk kijken werkgevers toch naar cijfers en diploma’s”, denkt hij.

beeld: Willem de Kam

Dit artikel in het kort:

 • Een baangarantie krijgen jongeren die wonen op Rotterdam Zuid als ze kiezen voor een mbo-opleiding in zorg, haven, techniek en andere kansrijke sectoren.
 • Initiatiefnemer Nationaal Programma Rotterdam Zuid houdt helemaal niet bij hoeveel van de ruim drieduizend mbo’ers van Zuid (sinds 2013) werkelijk terechtkomen bij een werkgever.
 • De baangarantie is bovendien niet hard: zo garanderen bedrijven in de haven alleen een stageplek en eventueel sollicitatiegesprekken.
 • Jongeren hebben weinig interesse in de baangaranties, met de krappe arbeidsmarkt komen ze toch wel aan werk.
 • Werkgevers zitten alsnog te springen om personeel: havenwerkgevers overwegen de herinvoering van een prestatiebeurs om jongeren wél effectief aan zich te binden.
 • Noch de werkgevers noch de mbo’s en hun studenten van Zuid hebben dus direct profijt van de AanDeBak-garanties.

>> Bekijk hier de video van OPEN Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures