De AanDeBak-garantie is het paradepaardje van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in de strijd tegen armoede en (jeugd)werkloosheid. Sinds 2013 stelden werkgevers ruim drieduizend banen beschikbaar aan mbo’ers uit Rotterdam Zuid. Maar uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat zowel jongeren als werkgevers in de praktijk nauwelijks via dat systeem aan werk of personeel komen.

Toen Tamar (20, eerstejaars mbo-4 operator) zakte voor de opleiding treinmachinist, switchte hij naar een andere opleiding. Een kennis van zijn ouders is ook operator, zijn zoon ook. “Bij Heineken, hij rijdt in een mooie auto en doet het goed.” Tamar komt van Zuid, maar van de AanDeBak-garantie heeft hij nog nooit gehoord. Hij vindt het “apart” dat alleen jongeren hier vandaan een baangarantie krijgen en anderen niet. “Uiteindelijk kijken werkgevers toch naar cijfers en diploma’s”, denkt hij.
beeld: Willem de Kam
Dit artikel in het kort:
- Een baangarantie krijgen jongeren die wonen op Rotterdam Zuid als ze kiezen voor een mbo-opleiding in zorg, haven, techniek en andere kansrijke sectoren.
- Initiatiefnemer Nationaal Programma Rotterdam Zuid houdt helemaal niet bij hoeveel van de ruim drieduizend mbo’ers van Zuid (sinds 2013) werkelijk terechtkomen bij een werkgever.
- De baangarantie is bovendien niet hard: zo garanderen bedrijven in de haven alleen een stageplek en eventueel sollicitatiegesprekken.
- Jongeren hebben weinig interesse in de baangaranties, met de krappe arbeidsmarkt komen ze toch wel aan werk.
- Werkgevers zitten alsnog te springen om personeel: havenwerkgevers overwegen de herinvoering van een prestatiebeurs om jongeren wél effectief aan zich te binden.
- Noch de werkgevers noch de mbo’s en hun studenten van Zuid hebben dus direct profijt van de AanDeBak-garanties.
Nog geen reactie — begin de discussie!