Ga naar de inhoud

Baangarantie voor mbo-ers op Rotterdam Zuid bestaat vooral op papier — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De AanDeBak-garantie is het paradepaardje van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in de strijd tegen armoede en (jeugd)werkloosheid. Sinds 2013 stelden werkgevers ruim drieduizend banen beschikbaar aan mbo’ers uit Rotterdam Zuid. Maar uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat zowel jongeren als werkgevers in de praktijk nauwelijks via dat systeem aan werk of personeel komen.


VB_AANDEBAK_ROL1_07_lowres_Willem_de_Kam

Toen Tamar (20, eerstejaars mbo-4 operator) zakte voor de opleiding treinmachinist, switchte hij naar een andere opleiding. Een kennis van zijn ouders is ook operator, zijn zoon ook. “Bij Heineken, hij rijdt in een mooie auto en doet het goed.” Tamar komt van Zuid, maar van de AanDeBak-garantie heeft hij nog nooit gehoord. Hij vindt het “apart” dat alleen jongeren hier vandaan een baangarantie krijgen en anderen niet. “Uiteindelijk kijken werkgevers toch naar cijfers en diploma’s”, denkt hij.

beeld: Willem de Kam

Dit artikel in het kort:

 • Een baangarantie krijgen jongeren die wonen op Rotterdam Zuid als ze kiezen voor een mbo-opleiding in zorg, haven, techniek en andere kansrijke sectoren.
 • Initiatiefnemer Nationaal Programma Rotterdam Zuid houdt helemaal niet bij hoeveel van de ruim drieduizend mbo’ers van Zuid (sinds 2013) werkelijk terechtkomen bij een werkgever.
 • De baangarantie is bovendien niet hard: zo garanderen bedrijven in de haven alleen een stageplek en eventueel sollicitatiegesprekken.
 • Jongeren hebben weinig interesse in de baangaranties, met de krappe arbeidsmarkt komen ze toch wel aan werk.
 • Werkgevers zitten alsnog te springen om personeel: havenwerkgevers overwegen de herinvoering van een prestatiebeurs om jongeren wél effectief aan zich te binden.
 • Noch de werkgevers noch de mbo’s en hun studenten van Zuid hebben dus direct profijt van de AanDeBak-garanties.

>> Bekijk hier de video van OPEN Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures