Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
VB_AANDEBAK_ROL1_07_lowres_Willem_de_Kam
Toen Tamar (20, eerstejaars mbo-4 operator) zakte voor de opleiding treinmachinist, switchte hij naar een andere opleiding. Een kennis van zijn ouders is ook operator, zijn zoon ook. “Bij Heineken, hij rijdt in een mooie auto en doet het goed.” Tamar komt van Zuid, maar van de AanDeBak-garantie heeft hij nog nooit gehoord. Hij vindt het “apart” dat alleen jongeren hier vandaan een baangarantie krijgen en anderen niet. “Uiteindelijk kijken werkgevers toch naar cijfers en diploma’s”, denkt hij. Beeld door: beeld: Willem de Kam

Dit artikel in het kort:

 • Een baangarantie krijgen jongeren die wonen op Rotterdam Zuid als ze kiezen voor een mbo-opleiding in zorg, haven, techniek en andere kansrijke sectoren.
 • Initiatiefnemer Nationaal Programma Rotterdam Zuid houdt helemaal niet bij hoeveel van de ruim drieduizend mbo’ers van Zuid (sinds 2013) werkelijk terechtkomen bij een werkgever.
 • De baangarantie is bovendien niet hard: zo garanderen bedrijven in de haven alleen een stageplek en eventueel sollicitatiegesprekken.
 • Jongeren hebben weinig interesse in de baangaranties, met de krappe arbeidsmarkt komen ze toch wel aan werk.
 • Werkgevers zitten alsnog te springen om personeel: havenwerkgevers overwegen de herinvoering van een prestatiebeurs om jongeren wél effectief aan zich te binden.
 • Noch de werkgevers noch de mbo’s en hun studenten van Zuid hebben dus direct profijt van de AanDeBak-garanties.

>> Bekijk hier de video van OPEN Rotterdam

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

 1. Dat is heel Rotterdam Zuid (linker Maasoever), met de wijken:
  3071; Feijenoord/Noordereiland/Kop van Zuid
  3072; Afrikaanderwijk/Katendrecht
  3073; Bloemhof/Strevelswijk
  3074; Hillesluis
  3075; Vreewijk
  3076; Lombardijen
  3077; Oud-IJsselmonde/Stadion
  3078; Beverwaard/IJsselmonde
  3079; Groot-IJsselmonde
  3081; Tarwewijk/Maashaven
  3082; Oud-Charlois
  3083; Carnisse/Zuidplein
  3084; Zuiderpark/Wielewaal/Charlois
  3085; Zuidwijk
  3086; Pendrecht
  3087; Oud-Charlois/Waalhaven-Noord
  3088; Waalhaven-Zuid
  3089; Heijplaat
  ↩︎
 2. Werkgevers stelden in schooljaar 2020-21 702 AanDeBak-garanties beschikbaar. Naast de bekende sectoren haven, zorg en techniek, gaat het ook om ADB-garanties bij de NPRZ partners in de Kinderopvang en de politie eenheid Rotterdam. Daarnaast zijn er voor MBO-4 studenten en havo-vwo leerlingen nog eens 100 garanties door po-schoolbesturen beschikbaar gesteld, als leerlingen kiezen voor een vervolgopleiding aan een van de Rotterdamse pabo’s. (Bron: Voortgangsrapportage 2020) ↩︎
 3. Volgens het NPRZ geldt deze daling echter niet voor Rotterdam-Zuid. ↩︎
sk

Saskia Klaassen

Chef onderzoeksredactie

Saskia Klaassen (1966) is na omzwervingen langs verschillende media en maatschappelijke organisaties terug op de plek waar ze als journalist begon: Rotterdam.

[email protected]

Profiel-pagina
willem_profielfoto

Willem de Kam

Fotograaf

Willem de Kam (1988) studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie. Hij fotografeert nu full-time alles van schreeuwende voetbalsupporters tot kruiswoordpuzzelende bejaarden. Hij doet dit voor diverse media en opdrachtgevers uit de culturele en commerciële sector.

Profiel-pagina