Ga naar de inhoud

Baangarantie voor mbo-ers op Rotterdam Zuid bestaat vooral op papier — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De AanDeBak-garantie is het paradepaardje van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in de strijd tegen armoede en (jeugd)werkloosheid. Sinds 2013 stelden werkgevers ruim drieduizend banen beschikbaar aan mbo’ers uit Rotterdam Zuid. Maar uit onderzoek van Vers Beton en OPEN Rotterdam blijkt dat zowel jongeren als werkgevers in de praktijk nauwelijks via dat systeem aan werk of personeel komen.


VB_AANDEBAK_ROL1_07_lowres_Willem_de_Kam

Toen Tamar (20, eerstejaars mbo-4 operator) zakte voor de opleiding treinmachinist, switchte hij naar een andere opleiding. Een kennis van zijn ouders is ook operator, zijn zoon ook. “Bij Heineken, hij rijdt in een mooie auto en doet het goed.” Tamar komt van Zuid, maar van de AanDeBak-garantie heeft hij nog nooit gehoord. Hij vindt het “apart” dat alleen jongeren hier vandaan een baangarantie krijgen en anderen niet. “Uiteindelijk kijken werkgevers toch naar cijfers en diploma’s”, denkt hij.

beeld: Willem de Kam

Dit artikel in het kort:

 • Een baangarantie krijgen jongeren die wonen op Rotterdam Zuid als ze kiezen voor een mbo-opleiding in zorg, haven, techniek en andere kansrijke sectoren.
 • Initiatiefnemer Nationaal Programma Rotterdam Zuid houdt helemaal niet bij hoeveel van de ruim drieduizend mbo’ers van Zuid (sinds 2013) werkelijk terechtkomen bij een werkgever.
 • De baangarantie is bovendien niet hard: zo garanderen bedrijven in de haven alleen een stageplek en eventueel sollicitatiegesprekken.
 • Jongeren hebben weinig interesse in de baangaranties, met de krappe arbeidsmarkt komen ze toch wel aan werk.
 • Werkgevers zitten alsnog te springen om personeel: havenwerkgevers overwegen de herinvoering van een prestatiebeurs om jongeren wél effectief aan zich te binden.
 • Noch de werkgevers noch de mbo’s en hun studenten van Zuid hebben dus direct profijt van de AanDeBak-garanties.

>> Bekijk hier de video van OPEN Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures