Ga naar de inhoud

De nieuwe coalitie is riskanter voor Leefbaar Rotterdam dan voor DENK — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De nieuwe Rotterdamse coalitie bestaat uit Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK. Chris Aalberts analyseert aan de hand van de verkiezingscampagne en het nieuwe coalitieakkoord de opmerkelijke samenwerking tussen tegenpolen Leefbaar en DENK.

Vers Beton – Laura Hopmans – 20 jaar Leefbaar Rotterdam – 2021
beeld: Laura Hopmans

Als je vier jaar geleden voorspelde dat Leefbaar Rotterdam en DENK samen in een college zouden komen, had iedereen je voor gek versleten, maar nu is het dan toch zover. Het college van Leefbaar, VVD, D66 en DENK staat in de startblokken. Dat is niet eens gek, want in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hadden Leefbaar en DENK één grote overeenkomst: ze wilden coûte que coûte besturen. Leefbaar-lijsttrekker Robert Simons zei in het AD: ‘als we weer de grootste worden, ga ik er vanuit dat we sowieso in het bestuur komen.’ DENK-lijsttrekker Faouzi Achbar noemde besturen ‘de hoogste tijd’.

Hoe dan? Achbar noemde Leefbaar afgelopen maart nog ‘geen natuurlijke partner’. Leefbaar heeft immers uitspraken gedaan die veel mensen pijn deden. Als de ideeën van DENK worden omarmd, kan er natuurlijk gepraat worden, zei Achbar. Zo komen we op de vraag: heeft Leefbaar de DENK-ideeën omarmd? Nu het coalitieprogramma bekend is kunnen we daar een analyse van maken: wat waren in maart de speerpunten van Denk en Leefbaar en wat is daarvan overgebleven? Hiervoor moeten we kijken naar de kernthema’s tijdens de verkiezingscampagne: diversiteit bij DENK en veiligheid bij Leefbaar.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures