Ga naar de inhoud

Hoe Rotterdam zich al ver vóór Richard Florida richtte op een kapitaalkrachtige doelgroep — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Wat wij vandaag de dag gentrificatie noemen is helemaal geen nieuw fenomeen, maar een beleidsvorm die in Rotterdam al bijna veertig jaar hoog in het vaandel staat, beschrijft onderzoeker Elin de Baan.

Vers Beton – Robin van Wijk – Gentrificatie – 2022

“Gaat het u goed? Rotterdam groeit. Onze stad bouwt oogverblindend. In hoogte, in omvang en in schoonheid. Het gemeentebestuur bruist van nieuwe ideeën, neemt nieuwe initiatieven om groei en bloei van de stad te bevorderen. Als het beter gaat met Rotterdam, moet het ook beter gaan met alle Rotterdammers. Vandaar de vraag: Gaat het ú goed?”

Het hadden de trotse woorden van burgemeester Aboutaleb kunnen zijn. De gebouwen schieten immers de grond uit en het stadsbestuur schuwt nieuwe initiatieven niet om de aantrekkingskracht van de stad te vergroten. Toch dateert dit citaat, het begin van een open brief die in meerdere kranten gepubliceerd werd, uit januari 1989. Het zijn de woorden van oud-burgemeester Bram Peper (PvdA, 1982-1998), en er valt duidelijk uit op te maken dat hij trots was op de nieuwe koers die het Rotterdamse stadsbestuur was ingeslagen. De vraag waar Peper mee afsluit, is vooral de vraag die onze aandacht verdient, zowel toen, als nu: hoe vergaat het ons eigenlijk, Rotterdammers? 

Want de basis voor de ‘hippe’ stad zoals we haar vandaag de dag kennen, en het beleid dat vandaag de dag gevoerd wordt, is in de jaren ‘80 gelegd. In deze periode begon het stadsbestuur zich actief in te spannen om van Rotterdam een aantrekkelijke stad te maken en kapitaalkrachtige burgers en bedrijven naar de stad te halen. 

Wat wij vandaag de dag ‘gentrificatie’ noemen is dan ook helemaal geen nieuw fenomeen, maar een beleidsvorm die al bijna veertig jaar hoog in het vaandel staat in Rotterdam. Wie de oorsprong van dit beleid wil begrijpen zal daarom veel dieper moeten graven dan de huidige Woonvisie. Dit gaat terug naar de periode vóórdat iemand ooit van de invloedrijke boeken van Richard Florida had gehoord en het woord gentrificatie alleen nog in wetenschappelijke kringen werd gebruikt. 

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures