Ga naar de inhoud

Museumnacht: Walk with the Dreamers

In de wekelijkse rubriek Talk of the town bespreekt Vers Beton iets dat speelt in de stad. Deze week: een wandeling met dromers langs onontdekte plekken tijdens Museumnacht.

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – grijs – 2022
beeld: Nina Fernande

“Walk with the Dreamers” leest de uitnodiging via Whatsapp. De afzender is Creative Agency Brand New Guys. Het wandelen met dromers betreft een route langs onontdekte plekken in Rotterdam tijdens Museumnacht. Wie de dromers zijn is me onduidelijk. 

RSVP’en doe je door een appje te sturen naar de geheimzinnige “Blanco”. Volgens het bericht “The Plug” voor events in Rotterdam. Het bericht weet net voldoende interesse te wekken om “Blanco” een bericht te sturen. 

Museumnacht ken ik van de feestjes uit mijn studententijd ruim 10 jaar geleden. Een tijd waarin FOMO tot existentiële angst werd verheven en de feestjes weinig met kunst te maken hadden. Denk aan krampachtige silent disco’s waarmee een clubsfeer wordt geïmiteerd, veel heen en weer gefietst en vooral zien en gezien worden. Op z’n zachtst gezegd heb ik inmiddels een hekel aan Rotterdamse evenementen met een hoog “Make it Happen” gehalte waarbij het voornamelijk belangrijk is om Rotterdam aantrekkelijk te maken voor niet Rotterdammers. En zonder de uitnodiging voor “Walk with the Dreamers” was Museumnacht 2022 me in zijn geheel ontgaan.

Het is 20.00 uur en voor de deur van Brand New Guys verzamelt zich een groep mij bekende mensen die ik, door een gebrek aan kekke brilletjes, niet kenmerk als Museumnachtpubliek. Dit moeten de dromers zijn. Er is rum, gemberbier en zogenaamde edibles (koekjes met een micro-dosis THC). 

Het duurt niet lang voor iedereen naar binnen wordt gebracht en Cye Wong-Loi Sing van Brand New Guys een korte uitleg geeft over de avond: “We hebben een duidelijke visie voor de stad en waar de stad heen moet bewegen. We hebben dromen voor de stad en zie deze wandeling als het eerste, kleine, evenement om die dromen uit te laten komen”.

Dan is het tijd om te wandelen. In een stoet van ongeveer 30 personen beweegt de groep zich van de Claes de Vrieselaan richting Galerie Frank Taal aan de Van Speykstraat. 

“Wat zullen de mensen denken als ze deze groep hippe mensen zo zien lopen?” vraagt de dame naast me. Ik stel haar gerust en geef aan dat we op een groep Amerikaanse toeristen lijken.

Eenmaal bij Galerie Frank Taal moet ik toegeven dat een deel van de belofte (onontdekte plekken in de stad) wordt waargemaakt. De groep versplintert zich voor even in losse individuen die geïnteresseerd om zich heen kijken. De een maakt druk foto’s van de werken. De ander kijkt ongemakkelijk om zich heen. Voor we vertrekken horen we nog van Frank Taal zelf. Hij is blij dat we er zijn en vertelt over aanstaande exposities met werken uit Los Angeles. Er wordt geklapt en de groep verzamelt zich om te vertrekken. 

De volgende stop is Witte de With. De geheimzinnige locatie bevindt zich achter een deur met een smalle trap die je richting een rokerig roze verlichte ruimte leidt. Eenmaal boven is het passen en meten om de groep binnen te krijgen. Aan de wanden hangt het werk van Daan Julius Koens. “Ik begin met schilderen en dan volgt de naam voor het werk vanzelf. Zoals dit schilderij…” Zijn verhaal bij de schilderijen is helder en ondubbelzinnig zonder moeilijke kunsttermen. Er wordt gelachen en geklapt.

Door de rokerige ruimte galmt het geluid van een Guzheng. Volgens de aanwezigen een traditioneel Chinees muziekinstrument. Dan droom ik weg en verdwaal heel even in de werken van Daan. Een naam die ik niet eerder heb gehoord en werk waar ik naar blijf kijken. Ben ik nu dan toch een dreamer?

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures