Ga naar de inhoud

Volt en BIJ1: de progressieve oppositie heeft er twee totaal verschillende partijen bij — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart stemden de Rotterdammers twee nieuwe, progressieve partijen het Stadhuis in: Volt en BIJ1. De één wil de verhoudingen in de raad lijmen, de ander blijft het liefst zo ver mogelijk van de gevestigde politiek vandaan. Nigel van Schaik sprak ze tussen de verhuisdozen op de Coolsingel. 

Geisje-VersBeton-Volt+BIJ118
Mieke Megawati Vlasblom en Michantely de Jong beeld: Geisje van der Linden

Op 16 maart was de ontlading het grootst bij de nieuwkomers van BIJ1. Tegen hun eigen verwachtingen in kwam de partij de raad binnen met twee zetels. Het is een partij die heftige reacties oproept, met een uitgesproken houding en radicale standpunten. “Mensen houden van ons of haten ons. Er kwam tijdens de campagne zo’n hoop stront over ons heen dat het lastig was de lichtpuntjes te blijven zien. Ik dacht alleen maar: het gaat hier niet lukken”, vertelt lijsttrekker Mieke Megawati. “Je maakt lange dagen en krijgt er doodsbedreigingen voor terug. Dat soort dingen wennen, maar je hebt een hele dikke huid nodig.” 

Inmiddels begint de uitslag en de opdracht voor de komende jaren in te dalen, ook bij Megawati’s fractiegenoot Michantely de Jong. “We zijn het verschuldigd aan alle mensen die zo hard hebben gevochten om ons hier te krijgen, om tastbare resultaten te laten zien.” De twee willen de komende jaren als linkse en intersectionele waakhond dienen in de Rotterdamse raad.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het is opvallend dat er voor kiezers die vinden dat populistisch rechts in een cordon sanitaire thuishoort, slechts maar één politieke partij is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures