Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Joep Brouwer – RRKC – 2022
rrkc, doek, theater, podium Beeld door: beeld: Joep Brouwer

De Rotterdamse Raad voor Cultuur: té onafhankelijk en eigenzinnig, volgens het college van B en W. Volgens sommige raadsleden: niet onafhankelijk genoeg. Een archaïsche instelling en een doorn in het oog voor sommige culturele instellingen, voor anderen een absolute must-have in de stad. Het besluit tot opheffing van de RRKC lijkt vast te staan, en luidt het begin in van een nieuwe bestuurlijke inrichting van het Rotterdamse cultuurbeleid. Een breuk met een orgaan dat al sinds 1945 bestaat. Hoe is het zover gekomen?

Op 31 mei 2022 krijgt de RRKC een brief van de wethouder. Tot zijn grote verbazing wordt daarin aangekondigd dat de RRKC zal worden opgeheven in 2023. Om precies te zijn stopt de gemeentelijke financiering, wat de facto betekent dat het er niet meer zal zijn, gezien de RRKC bestaat om het college te adviseren. De wethouder baseert zich op het uiterst kritische rapport van Rijnconsult, een organisatie-adviesbureau uit Utrecht dat in opdracht van het college onderzoek heeft gedaan naar de RRKC. Er wordt nog geen duidelijk vervangende constructie genoemd voor onafhankelijk advies. Wat volgt is verbazing en consternatie, vanuit de RRKC, de gemeenteraad, en actoren in de sector.  

Om dit besluit én de reactie daarop te begrijpen, moeten we eerst even terug in de tijd.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Portret Michelle Hicks

Michelle Hicks

Michelle Hicks (1994) is naar Rotterdam verhuisd om te studeren en nooit meer weggegaan. Ze is journalist, maker en educator met een MA in Politieke Communicatie. Ze combineert een kritische blik met een vlotte pen en een passie voor maatschappelijke vraagstukken.  

Profiel-pagina
Pasfoto

Joep Brouwer

Illustrator

Sommige dingen wil ik tekenen, maar soms ook niet en dan volstaat alleen de herinnering. De dingen zijn gesprekken, situaties, een handeling. De vertaling van ding naar tekening heb ik altijd prettig gevonden.

Profiel-pagina