De RRKC, het adviesorgaan voor kunst en cultuurbeleid, is opgeheven door wethouder Kasmi. Hoe zijn we hier beland, en wat nu? Michelle Hicks zet de geschiedenis van de RRKC uiteen en doet verslag van de raadsvergadering waarbij de wethouder op het matje werd geroepen.
De Rotterdamse Raad voor Cultuur: té onafhankelijk en eigenzinnig, volgens het college van B en W. Volgens sommige raadsleden: niet onafhankelijk genoeg. Een archaïsche instelling en een doorn in het oog voor sommige culturele instellingen, voor anderen een absolute must-have in de stad. Het besluit tot opheffing van de RRKC lijkt vast te staan, en luidt het begin in van een nieuwe bestuurlijke inrichting van het Rotterdamse cultuurbeleid. Een breuk met een orgaan dat al sinds 1945 bestaat. Hoe is het zover gekomen?
Op 31 mei 2022 krijgt de RRKC een brief van de wethouder. Tot zijn grote verbazing wordt daarin aangekondigd dat de RRKC zal worden opgeheven in 2023. Om precies te zijn stopt de gemeentelijke financiering, wat de facto betekent dat het er niet meer zal zijn, gezien de RRKC bestaat om het college te adviseren. De wethouder baseert zich op het uiterst kritische rapport van Rijnconsult, een organisatie-adviesbureau uit Utrecht dat in opdracht van het college onderzoek heeft gedaan naar de RRKC. Er wordt nog geen duidelijk vervangende constructie genoemd voor onafhankelijk advies. Wat volgt is verbazing en consternatie, vanuit de RRKC, de gemeenteraad, en actoren in de sector.
Om dit besluit én de reactie daarop te begrijpen, moeten we eerst even terug in de tijd.
Nog geen reactie — begin de discussie!