Ga naar de inhoud

De opheffing van de RRKC is vrijwel definitief: hoe is het zover gekomen, en hoe nu verder? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De RRKC, het adviesorgaan voor kunst en cultuurbeleid, is opgeheven door wethouder Kasmi. Hoe zijn we hier beland, en wat nu? Michelle Hicks zet de geschiedenis van de RRKC uiteen en doet verslag van de raadsvergadering waarbij de wethouder op het matje werd geroepen.

Vers Beton – Joep Brouwer – RRKC – 2022
rrkc, doek, theater, podium beeld: Joep Brouwer

De Rotterdamse Raad voor Cultuur: té onafhankelijk en eigenzinnig, volgens het college van B en W. Volgens sommige raadsleden: niet onafhankelijk genoeg. Een archaïsche instelling en een doorn in het oog voor sommige culturele instellingen, voor anderen een absolute must-have in de stad. Het besluit tot opheffing van de RRKC lijkt vast te staan, en luidt het begin in van een nieuwe bestuurlijke inrichting van het Rotterdamse cultuurbeleid. Een breuk met een orgaan dat al sinds 1945 bestaat. Hoe is het zover gekomen?

Op 31 mei 2022 krijgt de RRKC een brief van de wethouder. Tot zijn grote verbazing wordt daarin aangekondigd dat de RRKC zal worden opgeheven in 2023. Om precies te zijn stopt de gemeentelijke financiering, wat de facto betekent dat het er niet meer zal zijn, gezien de RRKC bestaat om het college te adviseren. De wethouder baseert zich op het uiterst kritische rapport van Rijnconsult, een organisatie-adviesbureau uit Utrecht dat in opdracht van het college onderzoek heeft gedaan naar de RRKC. Er wordt nog geen duidelijk vervangende constructie genoemd voor onafhankelijk advies. Wat volgt is verbazing en consternatie, vanuit de RRKC, de gemeenteraad, en actoren in de sector.  

Om dit besluit én de reactie daarop te begrijpen, moeten we eerst even terug in de tijd.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures