Ga naar de inhoud

Gaat Rotterdam steeds meer op niet-Rotterdam lijken?

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. In dit artikel legt onze stagiair én filosoof Max Omlo uit wat ‘non-place’ precies is.

JunkSpace_Frank_Hanswijk_001
beeld: Frank Hanswijk

Vroeger speelde ik als kind een spel met mijn vrienden waar ik me nu enigszins voor zou schamen. Het draait namelijk alleen maar om wie het beste kan opscheppen. Dat gaat zo: iedereen noemt een voor een alle landen op waar ze ooit zijn geweest en degene die in de meeste landen is geweest, wint. Dit lijkt misschien simpel, maar wie het spel ook heeft gespeeld weet dat er altijd onenigheid ontstaat over wanneer je nou precies wel of niet in een land bent geweest. Over het algemeen concludeerde ik met mijn vrienden dat je op zijn minst van het vliegveld af moest, om er te zijn geweest. 

Erop terugkijkend zie ik dit als een hele logische conclusie. Tenslotte lijken alle vliegvelden best wel op elkaar. Niet alleen omdat ze allemaal een landingsbaan, een bagageband en een check-in desk hebben, maar ook omdat ze over de hele wereld allemaal zijn gevuld met dezelfde winkelketens, dezelfde restaurants en cafés, dezelfde geuren en dezelfde kleuren. Je bent dus inderdaad niet op een plek geweest als je niet van het vliegveld af bent geweest, omdat vliegvelden in zekere zin geen plek uitdrukken. Of je op Heathrow, LAX, Hong Kong International of Schiphol staat, de ruimtes zijn allemaal vrijwel identiek ingevuld en leveren allemaal dezelfde ervaring op, waardoor ze dus tegelijk net zo goed al deze plekken, als geen enkele plek uitdrukken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures