Ga naar de inhoud

Het succesverhaal van de luchtkwaliteit in Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De broers Mohamed en Said el Massoudi hielpen, in opdracht van de gemeente Rotterdam, honderden Rotterdammers aan een sensor die fijnstof meet, onder de naam De Luchtclub. Uit die data blijkt: de lucht in Rotterdam is enorm opgeknapt. Een succesverhaal over schonere lucht in de smerigste stad van het land.

vers-beton-luchtclub-daphne-van-drenth-05
beeld: Daphne van Drenth

Het afgelopen jaar, tussen de lockdowns door, zoefde Said el Massoudi door de stad. Om pakketjes af te leveren bij allerlei Rotterdammers, even naar binnen te gaan misschien, een helpende hand te bieden met een kabeltje of tie-wraps. Said, een logistiek talent, deed dat op verzoek de gemeente Rotterdam, waar zijn broer Mohamed werkt. Mohamed el Massoudi, een analytische geest, is een van de de drijvende krachten achter een uit de hand gelopen project van de gemeente Rotterdam: de Luchtclub. Hierin kunnen inwoners van Rotterdam zelf met een sensor de luchtkwaliteit in hun straat meten. 

En dat explosief gegroeide netwerk van honderden sensoren laat een opvallend beeld zien van de smerigste stad van het land. De Luchtclub – zelf al een succesverhaal – maakt de uitkomsten van een ander onzichtbaar succesverhaal van de afgelopen jaren zichtbaar: de lucht in Rotterdam is heel veel schoner geworden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures