Ga naar de inhoud

Hoe een ludiek reisbureau actualiteit en urgentie naar de Coolsingel brengt

Hoe zouden wijkraadsleden met gemeenteraadsfracties op de Coolsingel kunnen samenwerken? Jiska Engelbert volgt ambtenaar Lot Mertens, die wijkraadsleden en wijkbewoners op ludieke wijze stimuleert om de politiek te mobiliseren. “Als je niet wil dat een advies in een la verdwijnt, moet je zorgen dat het er niet in past.”

FLB_20220630_O8A0362
beeld: Florian Braakman

Donderdag 30 juni leek een doorsnee donderdag op de Coolsingel 40 te worden. Om 10 uur rinkelde de bel in het Stadhuis lang en hard. Tijd voor de politiek om aan de rituele paringsdans die de actualiteitenraad heet te beginnen. Deze zitting van de gemeenteraad, door ingewijden ‘de actua’ genoemd, geeft fracties de mogelijkheid om urgente zaken aan te kaarten bij betrokken wethouders en deze inhoudelijk te agenderen. 

De actua een rituele paringsdans noemen, suggereert dat er gepaard wordt. Terwijl er hooguit wat aan elkaar gesnuffeld wordt en de spreekwoordelijke telefoonnummers worden uitgewisseld. Dan weet je dat één van de twee waarschijnlijk niet meer gaat bellen. Toch ‘dansen’ raadsleden en wethouders hier met en om elkaar. Volgens een vaste formule waardoor uiteindelijk veel van de actualiteit of urgentie uit het thema wordt geschreven.

Die vaste formule zien we bijvoorbeeld bij de zorgen die bij deze actua door de SP-fractie worden ingebracht over de gang van zaken rondom de bewonersinitiatieven. Sinds de installatie van de wijkraden worden bewonersinitiatieven niet meer maandelijks door het gebiedsorgaan (zoals wijkraden dat nu zijn en gebiedscommissies dat waren) beoordeeld, maar op twee momenten per jaar door wijkbewoners via het digitale platform Mijn Rotterdam. Resultaat: slechts een handjevol bewonersinitiatieven is ingediend, er is nauwelijks gestemd en de ingediende initiatieven worden allemaal gefinancierd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam