Ga naar de inhoud

Hoe een ludiek reisbureau actualiteit en urgentie naar de Coolsingel brengt

Hoe zouden wijkraadsleden met gemeenteraadsfracties op de Coolsingel kunnen samenwerken? Jiska Engelbert volgt ambtenaar Lot Mertens, die wijkraadsleden en wijkbewoners op ludieke wijze stimuleert om de politiek te mobiliseren. “Als je niet wil dat een advies in een la verdwijnt, moet je zorgen dat het er niet in past.”

FLB_20220630_O8A0362
beeld: Florian Braakman

Donderdag 30 juni leek een doorsnee donderdag op de Coolsingel 40 te worden. Om 10 uur rinkelde de bel in het Stadhuis lang en hard. Tijd voor de politiek om aan de rituele paringsdans die de actualiteitenraad heet te beginnen. Deze zitting van de gemeenteraad, door ingewijden ‘de actua’ genoemd, geeft fracties de mogelijkheid om urgente zaken aan te kaarten bij betrokken wethouders en deze inhoudelijk te agenderen. 

De actua een rituele paringsdans noemen, suggereert dat er gepaard wordt. Terwijl er hooguit wat aan elkaar gesnuffeld wordt en de spreekwoordelijke telefoonnummers worden uitgewisseld. Dan weet je dat één van de twee waarschijnlijk niet meer gaat bellen. Toch ‘dansen’ raadsleden en wethouders hier met en om elkaar. Volgens een vaste formule waardoor uiteindelijk veel van de actualiteit of urgentie uit het thema wordt geschreven.

Die vaste formule zien we bijvoorbeeld bij de zorgen die bij deze actua door de SP-fractie worden ingebracht over de gang van zaken rondom de bewonersinitiatieven. Sinds de installatie van de wijkraden worden bewonersinitiatieven niet meer maandelijks door het gebiedsorgaan (zoals wijkraden dat nu zijn en gebiedscommissies dat waren) beoordeeld, maar op twee momenten per jaar door wijkbewoners via het digitale platform Mijn Rotterdam. Resultaat: slechts een handjevol bewonersinitiatieven is ingediend, er is nauwelijks gestemd en de ingediende initiatieven worden allemaal gefinancierd.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam