Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Urkersingel_Google_Funzig
Beeld door: beeld: Funzig
Urkersingel_Render_Funzig
Beeld door: beeld: Funzig

Plekken ontstaan nooit uit het niets, en blijven nooit voorgoed zoals ze zijn. Ook al gaat verandering soms langzaam en lijkt de gebouwde omgeving vaak statisch, was er ook bij gebouwen altijd een vóór, en er zal er altijd een na zijn. 

Illustrator Funzig geeft met zijn werk het tijdsverloop van plekken weer en documenteert ze. Ook zijn interesse gaat daarbij uit naar non-place. Want zelfs plekken die nu het schitterende ‘nieuwe gezicht’ van de stad vormen, zijn voor iets in de plaats gekomen. In de gebouwde omgeving vervangt het nieuwe altijd het oude. Het nieuwe kan alleen ontstaan door eerst het bestaansrecht van iets anders weg te nemen, waardoor deze plek in ieder geval tijdelijk tot non-place wordt benoemd. 

Funzig is op zoek gegaan naar plekken die in een transitie zitten, bestemd zijn voor sloop of renovatie. Met 3d-renders, die weer de basis vormen voor illustraties, geeft hij deze plekken weer zoals ze waren of zullen zijn. Waar ooit een kinderfiets tegen de gevel stond, is deze nu met aluminium platen bekleed, en zal straks een andere gevel zijn plaats hebben ingenomen. De sloopgegevens vond hij via Recht op de stad, op de kaart Sloop en renovatie

Funzig legt met zijn beelden de tijdelijkheid van plekken bloot. Hij toont dat ruimtes die nu levendig zijn, soms een geschiedenis hebben waarin betekenis hardhandig is afgenomen. Het nieuwe gezicht van de stad werpt altijd een schaduw, waarin voor degene die zoekt een verscholen leegte van non-place te vinden is. 

Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places?

Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is. 

uitgelichtJunkSpace_Frank_Hanswijk_002

Lees meer

Non-place: trieste ruimtes met beklemmende schoonheid

Het eerste beeldessay over non-place in Rotterdam is van Frank Hanswijk.

Je kunt deze banner wegklikken!

...maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Max Omlo Profiel

Max Omlo

Max Omlo (2000) is voor zijn studie naar Rotterdam gekomen en inmiddels trots om zich Rotterdammer te kunnen noemen. Hij doet zijn best al dat harde denken van zijn studie ook op zijn eigen omgeving toe te passen.

Profiel-pagina
Avatar_Funzig

Funzig

Illustrator

Funzig (1993) is een grafisch illustrator uit Rotterdam. Met een voorliefde voor grafisch vormgeven legt Funzig zijn blik op de wereld vast in zijn werk. Alledaagse situaties probeert Funzig om te zetten naar sfeervolle scene’s waarbij kleur essentieel is voor het geheel.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.