
Hoewel er bij elke non-place eenzelfde uitdrukkingsloosheid terug te vinden is, kan de ene uitdrukkingsloze plek er toch totaal anders uitzien dan de andere. Het kan de gevel van een leegstaand gebouw zijn, die afgeplakt is om zo min mogelijk aandacht te trekken. Of het kan gaan om een ruimte gevuld met de on-authentieke reclame van een winkelketen, die juist wel ontworpen is om aandacht te trekken.
Sylvana Lansu zoomt met haar foto’s in op de verschillen en overeenkomsten van plekken die geen plek zijn. Ze plaatst vergeten hoekjes van de stad naast gelikte, flashy facades en verbindt zo het opzichtige met het onopvallende. Zo wordt duidelijk dat ze beide onderdeel van non-place uitmaken en dat allerlei functies vervuld worden door dezelfde nietszeggende materialen.
Ook de verschillen komen hier naar voren, zoals bij façades die beschadigd raken of afbladderen. Ze weten daarmee een klein beetje te ontsnappen aan de symmetrie en herhaling van non-place.
(klik op de foto’s voor vergroting)
Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam
Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places?
Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is.
Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.