Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Tweeluik 4_VersBeton_SylvanaLansu
Beeld door: beeld: Sylvana Lansu

Hoewel er bij elke non-place eenzelfde uitdrukkingsloosheid terug te vinden is, kan de ene uitdrukkingsloze plek er toch totaal anders uitzien dan de andere. Het kan de gevel van een leegstaand gebouw zijn, die afgeplakt is om zo min mogelijk aandacht te trekken. Of het kan gaan om een ruimte gevuld met de on-authentieke reclame van een winkelketen, die juist wel ontworpen is om aandacht te trekken.

Sylvana Lansu zoomt met haar foto’s in op de verschillen en overeenkomsten van plekken die geen plek zijn. Ze plaatst vergeten hoekjes van de stad naast gelikte, flashy facades en verbindt zo het opzichtige met het onopvallende. Zo wordt duidelijk dat ze beide onderdeel van non-place uitmaken en dat allerlei functies vervuld worden door dezelfde nietszeggende materialen.

Ook de verschillen komen hier naar voren, zoals bij façades die beschadigd raken of afbladderen. Ze weten daarmee een klein beetje te ontsnappen aan de symmetrie en herhaling van non-place.

(klik op de foto’s voor vergroting)

Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places? 

Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is.

Urkersingel_Render_Funzig

Lees meer

Non-place: dat wat vervangen is

In het tweede beeldessay over non-place toont illustrator Funzig tijdelijkheid van plekken

uitgelichtJunkSpace_Frank_Hanswijk_002

Lees meer

Non-place: trieste ruimtes met beklemmende schoonheid

Het eerste beeldessay over non-place in Rotterdam is van Frank Hanswijk.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Max Omlo Profiel

Max Omlo

Stagiair

Max Omlo (2000) is voor zijn studie naar Rotterdam gekomen en inmiddels trots om zich Rotterdammer te kunnen noemen. Hij doet zijn best al dat harde denken van zijn studie ook op zijn eigen omgeving toe te passen.

Profiel-pagina
DSC_0908cutklein

Sylvana Lansu

Fotograaf

Sylvana Lansu (1991) studeerde fotografie aan AKV St. Joost in Breda. In haar werk onderzoekt ze het verlangen van de mens naar vastigheid en tegelijkertijd vrijheid. Door het fotograferen van deze aspecten in de wereld om ons heen worden de raakvlakken tussen mens en natuur zichtbaar.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.