Ga naar de inhoud

Non-place: Rotterdamse eigenheid in anonieme toilethokjes

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze evengoed overal en nergens kunnen bestaan. Illustrator Tessa Biemans onderzoekt in dit vierde deel hoe Rotterdammers anonieme en inwisselbare toiletten naar hun hand zetten.

01 – Rotown♂
01 – Rotown ♂ beeld: Tessa Biemans

Tessa Biemans dacht bij het onderwerp ‘non-place’ aan toiletten in de openbare ruimte. Vorige maand bezocht ze het toilet van een Burger King-restaurant in een buitenwijk van Brussel en dagdroomde ze in een capsule te zijn die buiten de ruimte en tijd bestond.

Voor deze serie onderzocht ze of de toiletten in de Rotterdamse horeca eveneens zo anoniem en verwisselbaar zijn. En hoe mensen deze plekken naar hun hand zetten en zo toch een verbinding met de locatie maken. 

Veel wc’s waren keurig, geen gesprekken op de deuren geschreven, vertelt Tessa Biemans. “Om die te vinden heb ik misschien niet genoeg van de juiste plekken bezocht, dat zei de vrouw bij het Poortgebouw al, en dat kan heel goed. Ik ben naar cafés en restaurants gegaan, de bibliotheek, bioscopen, coffeeshops, de dierentuin, de Mediamarkt, fastfoodketens, het casino en de Chinese boot, en vond uiteindelijk de meest interessante toiletten pas in uitgaansgelegenheden.”

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures