Ga naar de inhoud

Non-place: Rotterdamse eigenheid in anonieme toilethokjes

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze evengoed overal en nergens kunnen bestaan. Illustrator Tessa Biemans onderzoekt in dit vierde deel hoe Rotterdammers anonieme en inwisselbare toiletten naar hun hand zetten.

01 – Rotown♂
01 – Rotown ♂ beeld: Tessa Biemans

Tessa Biemans dacht bij het onderwerp ‘non-place’ aan toiletten in de openbare ruimte. Vorige maand bezocht ze het toilet van een Burger King-restaurant in een buitenwijk van Brussel en dagdroomde ze in een capsule te zijn die buiten de ruimte en tijd bestond.

Voor deze serie onderzocht ze of de toiletten in de Rotterdamse horeca eveneens zo anoniem en verwisselbaar zijn. En hoe mensen deze plekken naar hun hand zetten en zo toch een verbinding met de locatie maken. 

Veel wc’s waren keurig, geen gesprekken op de deuren geschreven, vertelt Tessa Biemans. “Om die te vinden heb ik misschien niet genoeg van de juiste plekken bezocht, dat zei de vrouw bij het Poortgebouw al, en dat kan heel goed. Ik ben naar cafés en restaurants gegaan, de bibliotheek, bioscopen, coffeeshops, de dierentuin, de Mediamarkt, fastfoodketens, het casino en de Chinese boot, en vond uiteindelijk de meest interessante toiletten pas in uitgaansgelegenheden.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam