Ga naar de inhoud

Non-place: Rotterdamse eigenheid in anonieme toilethokjes

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze evengoed overal en nergens kunnen bestaan. Illustrator Tessa Biemans onderzoekt in dit vierde deel hoe Rotterdammers anonieme en inwisselbare toiletten naar hun hand zetten.

01 – Rotown♂
01 – Rotown ♂ beeld: Tessa Biemans

Tessa Biemans dacht bij het onderwerp ‘non-place’ aan toiletten in de openbare ruimte. Vorige maand bezocht ze het toilet van een Burger King-restaurant in een buitenwijk van Brussel en dagdroomde ze in een capsule te zijn die buiten de ruimte en tijd bestond.

Voor deze serie onderzocht ze of de toiletten in de Rotterdamse horeca eveneens zo anoniem en verwisselbaar zijn. En hoe mensen deze plekken naar hun hand zetten en zo toch een verbinding met de locatie maken. 

Veel wc’s waren keurig, geen gesprekken op de deuren geschreven, vertelt Tessa Biemans. “Om die te vinden heb ik misschien niet genoeg van de juiste plekken bezocht, dat zei de vrouw bij het Poortgebouw al, en dat kan heel goed. Ik ben naar cafés en restaurants gegaan, de bibliotheek, bioscopen, coffeeshops, de dierentuin, de Mediamarkt, fastfoodketens, het casino en de Chinese boot, en vond uiteindelijk de meest interessante toiletten pas in uitgaansgelegenheden.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam