Ga naar de inhoud

Non-place: trieste ruimtes met beklemmende schoonheid

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Het eerste beeldessay is van Frank Hanswijk.“Ruimtes die iets triests vertellen over onze samenleving, en toch mooie composities opleveren door hun beklemmende schoonheid”

JunkSpace_Frank_Hanswijk_015
beeld: Frank Hanswijk

Frank Hanswijk is al langer geïnteresseerd in het fotograferen van wat hij zelf omschrijft als stedelijk terrain vague: het residu van stedelijke ontwikkeling. Gebouwen en plekken waaraan de tijd voorbij is gelopen, of die om andere redenen niet echt meer kloppen of passen in hun omgeving.

In Rotterdam ontstaan dit soort plekken aan de lopende band. Het zijn ruimtes die misschien pas half gesloopt zijn maar nu al beschouwd worden als niet meer bestaand. Deze ruimtes zijn dus op hun eigen manier een non-place. Volgens Frank hebben ook deze plekken die geen plek meer zijn, een verhaal te vertellen.  

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam