Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
JunkSpace_Frank_Hanswijk_015
Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

Frank Hanswijk is al langer geïnteresseerd in het fotograferen van wat hij zelf omschrijft als stedelijk terrain vague: het residu van stedelijke ontwikkeling. Gebouwen en plekken waaraan de tijd voorbij is gelopen, of die om andere redenen niet echt meer kloppen of passen in hun omgeving.

In Rotterdam ontstaan dit soort plekken aan de lopende band. Het zijn ruimtes die misschien pas half gesloopt zijn maar nu al beschouwd worden als niet meer bestaand. Deze ruimtes zijn dus op hun eigen manier een non-place. Volgens Frank hebben ook deze plekken die geen plek meer zijn, een verhaal te vertellen.  

Tijdlagen

Frank Hanswijk ziet zichzelf als archeoloog die met zijn camera verschillende tijdlagen naar boven weet te halen. Zoals bij afgeschreven gebouwen die hun status eigenlijk al kwijt waren, maar waar toch weer nieuwe betekenis op de gevel is gespoten.

Zijn foto’s kaarten het dualisme van non-place aan. Door ruimtes te laten zien die vaak iets triests te vertellen hebben over onze samenleving, en toch nog mooie composities opleveren door hun beklemmende schoonheid. 

(klik op de afbeelding voor vergroting)

Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places?

Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is:

uitgelichtJunkSpace_Frank_Hanswijk_001

Lees meer

Gaat Rotterdam steeds meer op niet-Rotterdam lijken?

Max Omlo introduceert de zomerserie: een beeldonderzoek naar 'non-place' in Rotterdam

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina
Lees 3 reacties
 1. Profielbeeld van Han Meyer
  Han Meyer

  Wel een beetje erg oppervlakkig verhaal en ‘beeld essay’.
  Ten eerste: Als dit allemaal niet-Rotterdams is, wat is dan de definitie van ‘echt Rotterdams’ ?? Rotterdam wordt als grote havenstad al eeuwenlang gekenmerkt door gebouwen en plekken die ook elders hadden kunnen zijn. In het Rotterdam van honderd jaar geleden werd al veel geklaagd over het ontbreken van een ‘echte’ lokale identiteit. Nu worden gebouwen en plekken uit die tijd juist verheerlijkt als voorbeelden van ’typisch Rotterdams’. Zie bijvoorbeeld Katendrecht; destijds verguisd als centrum van verderf, nu wordt die historische eigenaardigheid bejubeld als culturele historie. Tijden en gezichtspunten veranderen.
  Ten tweede: de meeste foto’s tonen ‘contextloze’ situaties, inderdaad: omdat ze zelf geen context tonen. We zien alleen gebouwen of delen van gebouwen, niet de context waarin ze staan.
  Huiswerk overdoen dus.

 2. Profielbeeld van Elizabeth Poot
  Elizabeth Poot

  Ik doe een gooi,
  metrostation Slinge
  woongebouw Beursplein, Westbblaak
  kantoorgebouw bij de Peperklip

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.