Ga naar de inhoud

Stickerplakkers: ideologische strijd in de openbare ruimte — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Op bijna elke Rotterdamse lantaarnpaal, verkeerslicht of verkeersbord zit tegenwoordig een verzameling stickers. Jan de Bas sprak socialistische stickerwebshop De Rode Lap en andere wildplakliefhebbers. Wat is hun boodschap? En wie zit er achter de kritische teksten? 

De_filosofie_van_stickers_Lex_Kortenoeven_2
beeld: Lex Kortenoeven

In Rotterdam en andere steden zijn er duizenden stickers zijn er in de openbare ruimte te ontdekken, op lantaarnpalen, deuren en verkeersborden. Meestal op ooghoogte, omdat ze dan goed zichtbaar zijn. En op palen van verkeerslichten, zodat voetgangers en fietsers er langer de tijd voor hebben de boodschap van de sticker tot zich te nemen. 

In al die duizenden stickers zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Je hebt de commerciële stickers, vaak van kleinere bedrijven die stickers als reclame gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de sober vormgegeven, witte sticker met in zwarte letters de tekst ‘Krijg nou de klere(n)’. Het is een zakelijke boodschap van @de naaister Rotterdam, een naaiatelier gevestigd aan de Zomerhofstraat 71 in Rotterdam. 

In deze categorie valt ook het visitekaartje van de Rotterdamse dichter Michel van der Stel. Hij toont, op zijn blauwe sticker met witte letters, de titels van vijf door hem gepubliceerde Engelstalige boeken, zoals No Shame en Painfully Honest. Op de rechthoek staat ook een klein fotootje van de dichter zelf. 

Heeft het plakken van stickers voor een dichter nut? Volgens Van der Stel is het een goedkope manier om je werk aan de man te brengen. Van der Stel: “Het zorgt voor naamsbekendheid. Niet dat ik opeens honderden dichtbundels verkocht, maar mensen benaderen je. Dat komt ook omdat mijn website op de sticker staat. Een enkele keer lijkt het zelfs tot boze reacties omdat mensen geïrriteerd zijn over de stickers. Ze horen volgens hen niet in de openbare ruimte thuis. Ik vind stickers een verfraaiing van het stadsbeeld.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In gesprek over een nieuwe fossiele frontlinie: vloeibaar gas uit de VS

  Venue: Oase Rotterdam
  Datum:
 • Recht op Rust

  • Evenement

  Bij dezen nodigen we je uit voor de actie Recht op Rust, een kunstzinnige manifestatie op het plein voor Rotterdam Centraal in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober.

  Venue: Stationsplein
  Datum:
 • On Thursday 9 November Kim Stanley Robinson – one of our greatest living science-fiction writers – will join us on the occasion of his latest book The Ministry for the Future

  Venue: Hofpleintheater
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam