Ga naar de inhoud

Wie durft er na de RRKC nog ongevraagd advies te geven?

In Talk of the Town bespreekt Vers Beton elke week iets dat speelt in de stad. Deze week: dé talk of the town in de cultuursector is al wekenlang het besluit om de RRKC op te heffen. Moeten we blij zijn dat er eindelijk een knoop door is gehakt, of moeten ons zorgen maken over hoe de wethouder omgaat met tegenmacht?

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – oranje – 2022
beeld: Nina Fernande

Sinds wethouder Kasmi bekend heeft gemaakt dat hij de stekker uit de RRKC trekt, is het in de cultuursector onmiskenbaar dé talk of the town. Toen ik het nieuws hoorde was mijn eerste instinctieve reactie: wees op je hoede als er onafhankelijke instellingen van tegenmacht de nek worden omgedraaid. Maar was dat misschien een journalistenreflex? Ik was daarom benieuwd hoe mensen in de cultuursector hier naar keken. De afgelopen weken heb ik mijn oor te luister gelegd bij diverse bestuurders, directeuren en betrokkenen.

De reacties die ik daar hoorde waren grofweg in twee kampen te verdelen. De eerste reacties resoneerden met mijn eerste argwaan. Het ging in de trant van: Kasmi is een zwakke wethouder, angstig en bang voor een beetje tegenspraak en ongevraagd advies. 

Toch kwam ik ook heel andere reacties tegen. Samenvattend: best wel een bold besluit van Kasmi, na jaren gedoe over de RRKC wordt er nu tenminste een knoop doorgehakt. De RRKC had it coming, die waren totaal niet meer relevant.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Hoe Millennials en Gen-Z de kunstmarkt gaan veranderen

  • Kunst en Cultuur

  Millennials en Gen-Z zijn de nieuwe generatie kunstkopers. Ze zijn niet vermogend, maar dat geeft niet: ze gaan voor betaalbare kunst, online. Jonasz Dekkers sprak met een ondernemer die samen met een compagnon deze affordable art aan de man brengt en opkomende kunstenaars naar een hoger plan wil tillen.

 • Festivals in Rotterdam: “Er blijft altijd een dilemma tussen rust en reuring’’

  • Kunst en Cultuur

  Duizenden uitzinnig dansende mensen, culinair genot bij foodtrucks of culturele verrijking op De Parade: festivals brengen levendigheid in de stad. Tegelijkertijd nemen ze de publieke ruimte in. Zoals op pleinen en parken waar bewoners ontspannen of de hond uitlaten. Van wie is de publieke ruimte?

 • De Boijmans-tentoonstelling in het Rijksmuseum is een bliksemafleider voor wat er speelt in Rotterdam

  • Kunst en Cultuur

  In een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum zijn maar liefst negentig werken te zien uit de Boijmans-collectie. Lindy Kuit nam een kijkje: “In het licht van de verbouwingsperikelen is de tentoonstelling in het Rijksmuseum bijna profetisch.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam