Ga naar de inhoud

Het einde van bewonersvereniging Burgemeester Roosstraat nadert: verhalen van vlees en bloed

Er lijkt een eind te komen aan bewonersvereniging De Roos in Noord. De gemeenschap kon de vraagprijs van de gemeente voor hun woonblok van 1,5 miljoen euro niet betalen. De betrokken bewoners moeten na een lange geschiedenis verhuizen. Basia Dajnowicz vertelt een aantal van hun verhalen.

Jarenlang stond het bekend als dat ene gekke, kleurrijke straatje in Noord. Loop vanaf de Noordsingel de Burgemeester Roosstraat in, en ga nog iets verder door, voorbij de aannemersbusjes, steigers, en dixies voor de werklui. Aan je linkerhand zie je een blokje huizen. Verf bladdert en de kozijnen schreeuwen om een goeie beurt. Naambordjes staan scheef, hier en daar met een grote pijl naar de juiste deurbel. Of: ‘Kloppen bel doet het niet’.

Sla je nog eens linksaf, de parkeerplaatsen achter de huizen op, dan zie je de achtergevels, met wild én aangeharkt groen. De muren beginnen te scheuren, maar er staan stoelen buiten. Konijnenhokken. Bloemen. Geïmproviseerde kassen. Er wordt naar je gezwaaid als je de hond uitlaat. Draai je rug naar de gevangenismuur – waar er sinds 2021 welgestelde yuppen in ‘markante bebouwing’ hun ‘eigen stukje noord’ hebben – en zie het contrast: de open tuinen versus de hoog opgetrokken muur.

In het levendige, ietwat rommelig blokje woont bewonersvereniging De Roos: een zelfredzame wooncoöperatie. De panden, daterend uit 1883 , zijn een van de eerste bebouwingen van Noord: woningen voor de gevangenisbewakers en medewerkers van de instelling. De eerste ontwikkelprojecten, pal naast een van de nieuwste: Tuin van Noord.

Zelfbeheer

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam