Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Jarenlang stond het bekend als dat ene gekke, kleurrijke straatje in Noord. Loop vanaf de Noordsingel de Burgemeester Roosstraat in, en ga nog iets verder door, voorbij de aannemersbusjes, steigers, en dixies voor de werklui. Aan je linkerhand zie je een blokje huizen. Verf bladdert en de kozijnen schreeuwen om een goeie beurt. Naambordjes staan scheef, hier en daar met een grote pijl naar de juiste deurbel. Of: ‘Kloppen bel doet het niet’.

Sla je nog eens linksaf, de parkeerplaatsen achter de huizen op, dan zie je de achtergevels, met wild én aangeharkt groen. De muren beginnen te scheuren, maar er staan stoelen buiten. Konijnenhokken. Bloemen. Geïmproviseerde kassen. Er wordt naar je gezwaaid als je de hond uitlaat. Draai je rug naar de gevangenismuur – waar er sinds 2021 welgestelde yuppen in ‘markante bebouwing’ hun ‘eigen stukje noord’ hebben – en zie het contrast: de open tuinen versus de hoog opgetrokken muur.

In het levendige, ietwat rommelig blokje woont bewonersvereniging De Roos: een zelfredzame wooncoöperatie. De panden, daterend uit 18831, zijn een van de eerste bebouwingen van Noord: woningen voor de gevangenisbewakers en medewerkers van de instelling. De eerste ontwikkelprojecten, pal naast een van de nieuwste: Tuin van Noord.

Zelfbeheer

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. Dit gebied werd in die tijd ontgonnen om juist die gevangenis op te zetten. Eromheen werden arbeiderswoningen gebouwd. Het waren de eerste tekenen van Rotterdams groeispurt, toen het stadsbestuur kavels begon uit te geven. Ook aan projectontwikkelaars dus. ↩︎
  2. De bewoners schreven zelf een plan, met hulp van architect Jan Jongert. Zij presenteerden dit aan Herman Meijer, wethouder Stads- en sociale vernieuwing 1994-2002. Meijer was partijlid van CPN en PSP, later opgegaan in Groenlinks. Geen wonder dat hij akkoord ging met een zelfredzaam plan. Overigens woont hij zelf ook in een woongroep in de buurt. ↩︎
  3. Als je je fundering namelijk aanpakt moet je het grondwaterpeil tijdelijk omlaag brengen. Maar daardoor komen de palen waar de huizen van je buren op staan droog te staan en paalkoppen gaan ervan rotten. Die buren moeten dan ook aan de slag met hun fundering, voordat hun huis verzakt. Woningbouwcorporaties zijn er zoet mee. ↩︎
  4. Stad in de Maak werkt samen met woningbouwcorporaties om leegstaand vastgoed sociaal duurzamer te maken en te experimenteren met nieuwe vormen van wonen ↩︎
  5. Had de gemeente de opdracht voor een anti-speculatieve taxatie gegeven, dan zou het wellicht zijn gelukt. Door de noodzakelijke herstelwerkzaamheden en de hoge verkoopprijs zou de maandelijkse huuropbrengst ver boven de (door de gemeente geëiste) middenhuur uitkomen. Laat staan dat er een kans was op een aantal woningen voor sociale huur, wat eigenlijk een voorwaarde van De Roos was. Die hadden er een sociale maatstaf op nagehouden maar de gemeente een marktprijs. ↩︎
  6. Tot 2005 stond er elk jaar een Noorse kerstboom aan de Coolsingel. In 2000, de speciale 50-jarige jubileumeditie, kwam toenmalig burgemeester Ivo Opstelten hem halen. Zijn vrouw hielp de boom omzagen. Lenie was daar dus ook bij. ↩︎
  7. Ze probeerden Lenie een tijdje in een verzorgingstehuis onder te brengen, maar daar vergergerde de dementie zienderogen. Haar paniek en angst werd er zo groot dat haar familie haar weer terug in huis nam. Het gaat nu, naar omstandigheden, weer wat beter. ↩︎
IMG_2709

Basia Dajnowicz

Basia Dajnowicz (1988) is na de Achterhoek, Arnhem en Antwerpen eindelijk in Rotterdam terechtgekomen. Die krijg je hier nooit meer weg. In het dagelijks leven rammelt ze op haar toetsenbord en maakt ze domme grappen.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina