Ga naar de inhoud

Non-place: De inwisselbare architectuur van torens en winkelcentra

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode vond non-place uiteindelijk in het exterieur van nieuwe torens en in het interieur van winkelcentra.

uitgelicht12_Junk_Space_©Ossip
beeld: Ossip van Duivenbode

Ossip heeft even gestoeid met het thema, vertelt hij: “Ik ben eerst alles gaan lezen over non-place, zoals de teksten van Koolhaas, en ik ben podcasts gaan luisteren. Ik liep erop stuk om met mijn type fotografie het concept recht aan te doen én toch ook aantrekkelijke foto’s maken. Ik was eerst vooral bezig met de publieke ruimte. Daar zie je dat bepaalde dingen wel worden herhaald, maar het is nog steeds Rotterdam. Je ziet toch altijd de context van de stad terug.

Je ziet junkspace ook terug ook bij randgemeenten zoals Barendrecht of Vlaardingen. Daar ben ik op een paar locaties uitgestapt. Je hebt daar van die hubs waar je alle fastfoodketens bij elkaar hebt. Maar ik vond het moeilijk om van deze plekken een krachtig esthetisch beeld te maken, omdat er veel ruis bij zit.

Waar ik wel wat mee kon zijn de grotere winkelcentra, daar komt meer samen, gebeurt meer. We hebben hier niet van die heel grote Aziatische shopping malls. Wat daar een beetje bij in de buurt komt zijn de bekende winkelcentra zoals Zuidplein en Alexandrium. Ik heb ook Central Plaza in Rotterdam Centrum bezocht, daar staat alles meteen in het Engels aangegeven. Het zou Schiphol kunnen zijn.”

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures