Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
uitgelicht12_Junk_Space_©Ossip
Beeld door: beeld: Ossip van Duivenbode

Ossip heeft even gestoeid met het thema, vertelt hij: “Ik ben eerst alles gaan lezen over non-place, zoals de teksten van Koolhaas, en ik ben podcasts gaan luisteren. Ik liep erop stuk om met mijn type fotografie het concept recht aan te doen én toch ook aantrekkelijke foto’s maken. Ik was eerst vooral bezig met de publieke ruimte. Daar zie je dat bepaalde dingen wel worden herhaald, maar het is nog steeds Rotterdam. Je ziet toch altijd de context van de stad terug.

Je ziet junkspace ook terug ook bij randgemeenten zoals Barendrecht of Vlaardingen. Daar ben ik op een paar locaties uitgestapt. Je hebt daar van die hubs waar je alle fastfoodketens bij elkaar hebt. Maar ik vond het moeilijk om van deze plekken een krachtig esthetisch beeld te maken, omdat er veel ruis bij zit.

Waar ik wel wat mee kon zijn de grotere winkelcentra, daar komt meer samen, gebeurt meer. We hebben hier niet van die heel grote Aziatische shopping malls. Wat daar een beetje bij in de buurt komt zijn de bekende winkelcentra zoals Zuidplein en Alexandrium. Ik heb ook Central Plaza in Rotterdam Centrum bezocht, daar staat alles meteen in het Engels aangegeven. Het zou Schiphol kunnen zijn.”

“Winkelcentra hebben iets vergankelijks. Je ziet bij sommige winkelcentra de systeemplafonds van het dak vallen. Ik heb ook foto’s van de sloop van Correct toegevoegd. Misschien ziet Zuidplein er later ook wel zo uit. Het geeft je een gevoel van: ‘het kan allemaal ook weer weg, als het moet’. Door het goedkope materiaalgebruik is het een soort fastfood van de architectuur.

Naast de interieurs van winkelcentra zag ik het thema ook terug in het exterieur van gebouwen. Façades van veel nieuwe torens zijn heel nondescript. Het zijn gebouwen die net zo goed in Baku hadden kunnen staan, het is inwisselbare architectuur.”

Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places? 

Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is en bekijk hier de hele serie.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Ossip

Ossip van Duivenbode

Fotograaf

Ossip van Duivenbode (1981) is architectuurfotograaf. “Architectuur en stedenbouw zijn volledig in mijn bestaan verwikkeld. Als ik door een stad loop, ben ik continu aan het observeren. Wat is de invloed van een gebouw op de omgeving, wat zijn interessante details, hoe verhouden die zich tot de mensen?”

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.