Ga naar de inhoud

Non-place: De inwisselbare architectuur van torens en winkelcentra

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode vond non-place uiteindelijk in het exterieur van nieuwe torens en in het interieur van winkelcentra.

uitgelicht12_Junk_Space_©Ossip
beeld: Ossip van Duivenbode

Ossip heeft even gestoeid met het thema, vertelt hij: “Ik ben eerst alles gaan lezen over non-place, zoals de teksten van Koolhaas, en ik ben podcasts gaan luisteren. Ik liep erop stuk om met mijn type fotografie het concept recht aan te doen én toch ook aantrekkelijke foto’s maken. Ik was eerst vooral bezig met de publieke ruimte. Daar zie je dat bepaalde dingen wel worden herhaald, maar het is nog steeds Rotterdam. Je ziet toch altijd de context van de stad terug.

Je ziet junkspace ook terug ook bij randgemeenten zoals Barendrecht of Vlaardingen. Daar ben ik op een paar locaties uitgestapt. Je hebt daar van die hubs waar je alle fastfoodketens bij elkaar hebt. Maar ik vond het moeilijk om van deze plekken een krachtig esthetisch beeld te maken, omdat er veel ruis bij zit.

Waar ik wel wat mee kon zijn de grotere winkelcentra, daar komt meer samen, gebeurt meer. We hebben hier niet van die heel grote Aziatische shopping malls. Wat daar een beetje bij in de buurt komt zijn de bekende winkelcentra zoals Zuidplein en Alexandrium. Ik heb ook Central Plaza in Rotterdam Centrum bezocht, daar staat alles meteen in het Engels aangegeven. Het zou Schiphol kunnen zijn.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures