Ga naar de inhoud

Non-place: De inwisselbare architectuur van torens en winkelcentra

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode vond non-place uiteindelijk in het exterieur van nieuwe torens en in het interieur van winkelcentra.

uitgelicht12_Junk_Space_©Ossip
beeld: Ossip van Duivenbode

Ossip heeft even gestoeid met het thema, vertelt hij: “Ik ben eerst alles gaan lezen over non-place, zoals de teksten van Koolhaas, en ik ben podcasts gaan luisteren. Ik liep erop stuk om met mijn type fotografie het concept recht aan te doen én toch ook aantrekkelijke foto’s maken. Ik was eerst vooral bezig met de publieke ruimte. Daar zie je dat bepaalde dingen wel worden herhaald, maar het is nog steeds Rotterdam. Je ziet toch altijd de context van de stad terug.

Je ziet junkspace ook terug ook bij randgemeenten zoals Barendrecht of Vlaardingen. Daar ben ik op een paar locaties uitgestapt. Je hebt daar van die hubs waar je alle fastfoodketens bij elkaar hebt. Maar ik vond het moeilijk om van deze plekken een krachtig esthetisch beeld te maken, omdat er veel ruis bij zit.

Waar ik wel wat mee kon zijn de grotere winkelcentra, daar komt meer samen, gebeurt meer. We hebben hier niet van die heel grote Aziatische shopping malls. Wat daar een beetje bij in de buurt komt zijn de bekende winkelcentra zoals Zuidplein en Alexandrium. Ik heb ook Central Plaza in Rotterdam Centrum bezocht, daar staat alles meteen in het Engels aangegeven. Het zou Schiphol kunnen zijn.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam