Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
versbeton-nonspace

Het viel Lucia op dat non-places niet alleen overal ter wereld op elkaar lijken, maar ook onderling zegt ze. “Vaak is het moeilijk te zien of je naar een hotel, station of ziekenhuis kijkt. Tijdens het maken heb ik even getwijfeld over het verbeelden van mensen, maar ik vond het toch wel een heel interessant onderdeel van het thema.”

Hoe is de interactie tussen non-places en mensen? Watvoor invloed heeft de omgeving op ons uiterlijk en gedrag? Als alle architectuur en design op elkaar gaan lijken, gaan mensen dan ook meer op elkaar lijken?” Lucia denkt van wel: “Hier is weinig plek voor toeval en imperfecties en dus ook niet voor persoonlijke identiteit. Voor expressie heb je ruimte nodig, en het is zonde dat dat soort ruimtes steeds meer verdwijnen.

“Ik vond het leuk dat je als kijker door het gebouw scrolt en het niet in een oogopslag kan zien. Alsof je in een lift langs de verdiepingen zoeft. Het zijn nu drie etages, maar ik zou er zo nog twintig bij kunnen verzinnen. Er zijn nog genoeg cliché non-place elementen om een metershoge illustratie van een complete flat te maken.”

“Roltrappen, schuifdeuren, tl-verlichting, prullenbakken, bewegwijzering, veel staal en glas; in veel non-spaces vind je de zelfde elementen. Daarmee heb ik een ruimte gevormd waarvan de functie niet duidelijk is. Het kan een parkeergarage zijn of een wachtkamer, een hotellobby of metrostation. Het deed me denken aan theaterdecors: niet authentiek en tweedimensionaal.”

Zomerserie: Op zoek naar niet-Rotterdam

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Zes beeldredacteuren gaan op zoek naar non-place in Rotterdam, en elke week presenteert een fotograaf of illustrator een beeld-essay. Gaat Rotterdam steeds meer lijken op niet-Rotterdam, of is de stad wel bestand tegen de mondiale opmars van non-places? 

Lees in dit artikel wat ‘non-place’ eigenlijk is en bekijk hier de hele serie.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Lucia Lenders

Lucia Lenders

Illustrator

Lucia Lenders studeerde illustratie op Sint Joost in Breda en KASK in Gent. Sinds 2017 woont en werkt ze in Rotterdam. In haar atelier knipt, plakt, tekent en schildert ze mensen, dieren, dingen en plekken.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.