Ga naar de inhoud

Non-place: tweedimensionaal gebrek aan authenticiteit

Deze zomer doet Vers Beton een beeldend onderzoek naar zogenaamde ‘non-places’ in Rotterdam: plekken die zo generiek eruit zien dat ze net zo goed overal en nergens kunnen bestaan. Illustrator Lucia Lenders onderzocht de typische elementen van een non-place.

versbeton-nonspace

Het viel Lucia op dat non-places niet alleen overal ter wereld op elkaar lijken, maar ook onderling zegt ze. “Vaak is het moeilijk te zien of je naar een hotel, station of ziekenhuis kijkt. Tijdens het maken heb ik even getwijfeld over het verbeelden van mensen, maar ik vond het toch wel een heel interessant onderdeel van het thema.”

Hoe is de interactie tussen non-places en mensen? Watvoor invloed heeft de omgeving op ons uiterlijk en gedrag? Als alle architectuur en design op elkaar gaan lijken, gaan mensen dan ook meer op elkaar lijken?” Lucia denkt van wel: “Hier is weinig plek voor toeval en imperfecties en dus ook niet voor persoonlijke identiteit. Voor expressie heb je ruimte nodig, en het is zonde dat dat soort ruimtes steeds meer verdwijnen.

“Ik vond het leuk dat je als kijker door het gebouw scrolt en het niet in een oogopslag kan zien. Alsof je in een lift langs de verdiepingen zoeft. Het zijn nu drie etages, maar ik zou er zo nog twintig bij kunnen verzinnen. Er zijn nog genoeg cliché non-place elementen om een metershoge illustratie van een complete flat te maken.”

“Roltrappen, schuifdeuren, tl-verlichting, prullenbakken, bewegwijzering, veel staal en glas; in veel non-spaces vind je de zelfde elementen. Daarmee heb ik een ruimte gevormd waarvan de functie niet duidelijk is. Het kan een parkeergarage zijn of een wachtkamer, een hotellobby of metrostation. Het deed me denken aan theaterdecors: niet authentiek en tweedimensionaal.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures