Ga naar de inhoud

Raad van State bepaalt hoe het verder moet met nieuw Feyenoordstadion — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Morgen buigt de Raad van State zich over het bestemmingsplan voor Feyenoord City. Na vijf jaar ploeteren en honderd miljoen euro aan deels vergeefse investeringen, trok Feyenoord de stekker uit het plan voor een nieuw stadion. Hoe moet het nu verder met de gebiedsontwikkeling?

image_6483441

Op de plek in Rotterdam-Zuid waar een stuk land uit de Nieuwe Maas moest oprijzen ligt een ponton van Boskalis klaar. ‘Materieel voor de landaanwinning van het nieuwe stadion?’, klonk het op Twitter hoopvol onder voorstanders van een nieuw stadion. Maar nee. Volgens een woordvoerder van Boskalis ligt het ponton er al langer, en is het bij geen enkel landaanwinningsproject betrokken. 

Het moest de eyecatcher worden van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City: een stadion voor 63.000 toeschouwers, oprijzend uit de rivier op dat stuk aangewonnen land. Maar zes jaar na de presentatie van de plannen was er nog altijd geen bouwer die de klus voor een vaste prijs wilde klaren, en ook de financiering was nog niet rond. En dus trok de voetbalclub zelf in april de stekker uit de nieuwbouwplannen. 

Toch stopt daarmee de ontwikkeling van Feyenoord City niet. Het gebied moet veel meer worden dan een voetbalstadion alleen. Duizenden Rotterdammers moeten er over een aantal jaar wonen, werken, winkelen en recreëren. Maar door de financiële problemen met het nieuwe stadion en de stappen die de gemeente al heeft gezet staat ook de realisatie daarvan onder druk. Donderdag buigt de Raad van State zich over het bestemmingsplan. In het slechtste geval trekt de hoogste bestuursrechter een streep door het hele bestemmingsplan, omdat het stadion als belangrijkste onderdeel financieel niet haalbaar is. Ook andere ontwikkelingen binnen Feyenoord City lopen dan jaren vertraging op. Vers Beton en Onderzoekscollectief Spit beantwoorden vier vragen over hoe het nu verder moet met de gebiedsontwikkeling Feyenoord City.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam