Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Geisje-VersBeton-AnnelienBredenoord13
Beeld door: beeld: Geisje van der Linden

In Annelien Bredenoord (43) heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een rector gevonden die de komende jaren de hoge ambities in goede banen kan gaan leiden. Net voor de coronacrisis werd besloten dat de houding van de universiteit anders moet. Als het de plek is waar de oplossingen van morgen worden bedacht, moeten de problemen die het aanpakt die van gewone mensen zijn. We vroegen Bredenoord naar wat die conceptuele verandering precies inhoudt en wat het volgens haar gaat betekenen voor medewerkers, studenten en Rotterdam.

Op 1 oktober is ze precies een jaar rector magnificus. Na 15 jaar in Utrecht is Bredenoord gelijktijdig met haar benoeming verhuisd naar Katendrecht, waar ze woont met haar vrouw en zoontje. “Hij was gelukkig binnen een paar weken blij met zijn nieuwe plek. Dat scheelt veel stress in een jong gezin.” Voor Bredenoord zelf gold hetzelfde. Ze is onder de indruk van de stad. “Rotterdam is de enige wereldstad die Nederland heeft. Als ik over de Maasboulevard naar de campus fiets ben ik steeds weer onder de indruk van hoe groot en weids deze stad is. Ik vind de diverse populatie van de stad ook heel prikkelend.” En, niet onbelangrijk: “Het aantal leuke bars, cafés en restaurants is bijna niet bij te houden.”

Cultuurliefhebber

De rector is zelfverklaard cultuurliefhebber. Ze stond het weekend na ons gesprek op North Sea Jazz, ware het als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Metropole Orkest. Met meer tijd was ze graag naar Alicia Keys gegaan, Diana Ross is nog wel gelukt. In haar studententijd was Bredenoord lid bij Minerva en nog steeds propageert ze allesbehalve een stoffig imago. Een moderne rector probeert gewoon een concert mee te pakken op vrijdagavond – maar dan moet er wel tijd voor zijn. Tijdens Roze Zaterdag hadden vrouw en kind de grootste lol op de Coolsingel, maar was Bredenoord in Den Bosch voor het D66-congres.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

  1. In 2020 maakte een aantal leden van het College van Bestuur hun termijnen niet af,waaronder ook Rutger Engels, de voorganger van Bredenoord. Hij was juist de man die de nieuwe strategie van Societal Impact handen en voeten had gegeven, maar wilde naar eigen zeggen toch liever onderzoek blijven doen. ↩︎
  2. Mariëtte Hamer werd na de onthullingen over The Voice of Holland aangesteld als regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag. De taak van de voormalig SER-voorzitter is om bewustwording en cultuurverandering aan te jagen. ↩︎
1599569513738

Nigel van Schaik

Nigel van Schaik (2000) is freelance journalist en student. Hij schrijft over identiteit, gelijkheid, (sub)cultuur en de stad Rotterdam. 

Profiel-pagina
GeisjevanderLinden.versbetonkopie

Geisje van der Linden

Fotograaf

Geisje van der Linden (Rotterdam, 1985) werkt als documentaire fotograaf aan langlopende foto projecten. In haar werk onderzoekt ze hoe grote veranderingen, vaak van maatschappelijke aard, het leven van mensen en hun omgeving beïnvloedt en hoe zij zich hieraan zowel bewust als onbewust op aanpassen. Dit jaar publiceert ze haar eerste fotoboek met de titel, Stella Maris. Over Oost-Europese gastarbeiders in Nederland. Naast haar eigen projecten werkt ze in opdracht.

Profiel-pagina