Ga naar de inhoud

Rector EUR Annelien Bredenoord: “De wereld is niet Nederlandstalig, en Rotterdam ook niet” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een week voor de opening van het nieuwe academisch jaar, spreekt Vers Beton met Annelien Bredenoord, de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit over haar benoeming, de maatschappelijke invloed van wetenschap en een veilige campus.

Geisje-VersBeton-AnnelienBredenoord13
beeld: Geisje van der Linden

In Annelien Bredenoord (43) heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een rector gevonden die de komende jaren de hoge ambities in goede banen kan gaan leiden. Net voor de coronacrisis werd besloten dat de houding van de universiteit anders moet. Als het de plek is waar de oplossingen van morgen worden bedacht, moeten de problemen die het aanpakt die van gewone mensen zijn. We vroegen Bredenoord naar wat die conceptuele verandering precies inhoudt en wat het volgens haar gaat betekenen voor medewerkers, studenten en Rotterdam.

Op 1 oktober is ze precies een jaar rector magnificus. Na 15 jaar in Utrecht is Bredenoord gelijktijdig met haar benoeming verhuisd naar Katendrecht, waar ze woont met haar vrouw en zoontje. “Hij was gelukkig binnen een paar weken blij met zijn nieuwe plek. Dat scheelt veel stress in een jong gezin.” Voor Bredenoord zelf gold hetzelfde. Ze is onder de indruk van de stad. “Rotterdam is de enige wereldstad die Nederland heeft. Als ik over de Maasboulevard naar de campus fiets ben ik steeds weer onder de indruk van hoe groot en weids deze stad is. Ik vind de diverse populatie van de stad ook heel prikkelend.” En, niet onbelangrijk: “Het aantal leuke bars, cafés en restaurants is bijna niet bij te houden.”

Cultuurliefhebber

De rector is zelfverklaard cultuurliefhebber. Ze stond het weekend na ons gesprek op North Sea Jazz, ware het als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Metropole Orkest. Met meer tijd was ze graag naar Alicia Keys gegaan, Diana Ross is nog wel gelukt. In haar studententijd was Bredenoord lid bij Minerva en nog steeds propageert ze allesbehalve een stoffig imago. Een moderne rector probeert gewoon een concert mee te pakken op vrijdagavond – maar dan moet er wel tijd voor zijn. Tijdens Roze Zaterdag hadden vrouw en kind de grootste lol op de Coolsingel, maar was Bredenoord in Den Bosch voor het D66-congres.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij een liefhebber van hedendaagse dans en nieuwe dansmakers? Krijg je er
    energie van om anderen enthousiast te maken voor hun voorstellingen? Dan is Dansateliers op zoek naar jou!

  • The Engage Biennal 2025 is seeking a Versatile and creative Visual Marketing Specialist for 8 hours a week, to support the launch of this exciting new biennial. If you are passionate about storytelling through visuals, crafting striking campaigns, and ensuring brand consistency, this role is for you.

  • The engage biennial 2025 is seeking a clever and versatile copywriter for 10 hours per week, to support the launch of this new biennial in Rotterdam. If you thrive on communicating complex ideas with nuance, humor, and creativity, and have an interest in contemporary art, design, and socio-political issues, we want to hear from you!

  • Bekijk alle vacatures