Ga naar de inhoud

Rector EUR Annelien Bredenoord: “De wereld is niet Nederlandstalig, en Rotterdam ook niet” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een week voor de opening van het nieuwe academisch jaar, spreekt Vers Beton met Annelien Bredenoord, de nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit over haar benoeming, de maatschappelijke invloed van wetenschap en een veilige campus.

Geisje-VersBeton-AnnelienBredenoord13
beeld: Geisje van der Linden

In Annelien Bredenoord (43) heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een rector gevonden die de komende jaren de hoge ambities in goede banen kan gaan leiden. Net voor de coronacrisis werd besloten dat de houding van de universiteit anders moet. Als het de plek is waar de oplossingen van morgen worden bedacht, moeten de problemen die het aanpakt die van gewone mensen zijn. We vroegen Bredenoord naar wat die conceptuele verandering precies inhoudt en wat het volgens haar gaat betekenen voor medewerkers, studenten en Rotterdam.

Op 1 oktober is ze precies een jaar rector magnificus. Na 15 jaar in Utrecht is Bredenoord gelijktijdig met haar benoeming verhuisd naar Katendrecht, waar ze woont met haar vrouw en zoontje. “Hij was gelukkig binnen een paar weken blij met zijn nieuwe plek. Dat scheelt veel stress in een jong gezin.” Voor Bredenoord zelf gold hetzelfde. Ze is onder de indruk van de stad. “Rotterdam is de enige wereldstad die Nederland heeft. Als ik over de Maasboulevard naar de campus fiets ben ik steeds weer onder de indruk van hoe groot en weids deze stad is. Ik vind de diverse populatie van de stad ook heel prikkelend.” En, niet onbelangrijk: “Het aantal leuke bars, cafés en restaurants is bijna niet bij te houden.”

Cultuurliefhebber

De rector is zelfverklaard cultuurliefhebber. Ze stond het weekend na ons gesprek op North Sea Jazz, ware het als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Metropole Orkest. Met meer tijd was ze graag naar Alicia Keys gegaan, Diana Ross is nog wel gelukt. In haar studententijd was Bredenoord lid bij Minerva en nog steeds propageert ze allesbehalve een stoffig imago. Een moderne rector probeert gewoon een concert mee te pakken op vrijdagavond – maar dan moet er wel tijd voor zijn. Tijdens Roze Zaterdag hadden vrouw en kind de grootste lol op de Coolsingel, maar was Bredenoord in Den Bosch voor het D66-congres.

Al één reactie — discussieer mee!

  • Interessant interview, veel sympathie voor de gedrevenheid van deze geweldige rector! Maar naar de wetenschap zelf vragen had wel iets meer gekund. In het proces van wetenschap bedrijven kan veel worden verbeterd om impact te verbeteren, ook bv minder tijdelijke contracten, publicatiedruk, meer senior personeel ipv massa’s aio’s. De problemen worden vooral buiten het wetenschapsbedrijf zelf gelegd. Zie bv de thema’s die door de AOb worden aangekaart: https://www.aob.nl/ware-opening-academisch-jaar/.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam