Ga naar de inhoud

De peetvader van de street art

In Talk of the town bespreekt Vers Beton wekelijks iets dat speelt in de stad. Deze week: de Rotterdams-Chileense kunstenaar Kata Núñez wordt in Amsterdam geëerd om zijn muurkunst, waar blijft onze waardering van zijn erfgoed?

Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – 1 – 2022
beeld: Nina Fernande

In een kleine kring van Rotterdamse muur- en graffitikunstenaars geldt Jorge ‘Kata’ Núñez als de wegbereider van muurkunst in onze stad. Helaas is het werk van deze Chileense kunstenaar nooit doorgedrongen tot de pronkzaal van het Rotterdamse erfgoed. Zijn muurschilderingen zijn veelal verdwenen of worden bedreigd door sloopwoede en stadsvernieuwing. Wellicht kan aan die droeve status een einde worden gemaakt. Want op vrijdag 24 september werd hij in Amsterdam geëerd als peetvader van de street art in Nederland. En dus reisde ik af naar Osdorp, het Rotterdam-Zuid van onze hoofdstad.

Tijdens voorbereidende bouwwerkzaamheden van het nieuwbouwproject The Hub aan het Osdorpplein werd in 2018 achter een gevel een oude muurschildering aangetroffen, tachtig vierkante meter groot. De vondst haalde het NOS Journaal en de Nederlandse kranten. Projectontwikkelaar MRP ging op onderzoek uit en leerde van CBK Rotterdam dat het ging om een muurschildering van het Chileense collectief Brigada Ramona Parra: Chile Vencerá (‘Chili zal overwinnen’), gemaakt in 1981. De groep, gevestigd in Rotterdam, was het geesteskind van kunstenaar Kata Núñez.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures