Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Vers Beton – Nina Fernande – Talk of the Town – grijs – 2022
Beeld door: beeld: Nina Fernande

De eerste bouwwerkzaamheden hadden in 2021 al moeten starten. Toch is er nog geen betonmolen of bouwkraan te zien op het Delftseplein naast Centraal Station. Zeven monumentale1 Platanenbomen, tussen de 72 en 127 jaar oud, willen niet wijken voor het bouwproject Treehouse.

Vers Beton – Soyeon Lee – Vergroeing – 2021

Lees meer

Liever één boom op de grond dan tien in de lucht

Architectuurkritiek over groen op gebouwen en greenwashing van bouwprojecten.

De woon- en werktoren Treehouse met veel hout en duurzame elementen is, hoe ironisch, “geïnspireerd op het ecosysteem van een boom”. De gemeente wilde het gebied laten ontwikkelen, koos daarvoor in 2019 Provast, die het ontwerp maakte met onder meer PLP Architecture uit Londen en het Rotterdamse ZUS. Het 130 meter hoge gebouw is volgens de ontwikkelaar “een nieuwe stap in duurzaam bouwen, wonen en werken”. Dan moeten er wel even zeven van de tien bomen weg. 

De Rotterdamse Bomenridders en omwonenden zagen het dan ook heel anders. De situatie wordt met elke dag vertraging lastiger, wat tot rare sprongen van de gemeente leidt. 

Korte recap. Rotterdam gaf eerst in 2021 een kapvergunning af voor zes van de tien reuzen, die de bomenridders aanvochten, ze kregen gelijk van de rechter. De stad ging in beroep bij de hoogste rechter, de Raad van State. Intussen wedt de gemeente ook op een tweede paard: de stad verleende op 22 juni 2022 een nieuwe vergunning voor de verplánting van zeven van de tien Platanen. 

Terwijl die eerste kapvergunning nog bij de hoogste rechter ligt, en de tweede vergunning voor het verplanten nog openstaat voor bezwaar of beroep, neemt de gemeente vast een voorschot. Ze laat de bomen in eind juni gelijk voorbereiden op de verplanting: snoeien, wortels rondsteken en voedingsrijke grond om de kluit aanbrengen. Boomdeskundigen van de gemeente, zo schreef wethouder Vincent Karremans aan de Bomenridders, stellen dat dit bijdraagt aan een succesvolle verplanting. 

Nonsens, die werkzaamheden zijn gedaan op het slechtst denkbare tijdstip van het jaar, zeggen vier verschillende boomdeskundigen die de bomenridders raadpleegden. In de droge zomer is zo’n groot deel van de wortels – driekwart –  weggehaald of doorgesneden dat het desastreus kan aflopen voor de bomen, schreven ze in augustus in een open brief terug aan de wethouder Vincent Karremans.

De stad voelt wellicht de projectontwikkelaars van Treehouse in de nek hijgen. Voor februari moet de gemeente de bouwgrond al opleveren. De Ridders zijn ervan overtuigd dat het voor die tijd verplaatsen van de bomen hun einde betekent: er is zo’n twee jaar nodig om genoeg sterke wortels te vormen voor de verplanting. Ze vechten dus ook de nieuwe vergunning aan. “De bomen worden dan niet gekapt, maar op deze manier gaan ze er via een achterdeur alsnog aan”, zegt ‘voorridder’ Pim Janse. 

UITGELICHTSalih_Kilic_0006

Lees meer

Actiegroep de Bomenridders: van strijders tegen bomenkap tot gesprekspartner

Interview met bestuurslid Pieter Bolle over de Rotterdamse actiegroep de Bomenridders.

Het is een opvallende club, de Bomenridders die al sinds de jaren ‘90 bestaan, omdat ze net zo vaak mét de gemeente aan tafel zitten als tegenover ze staan in een geschil. Zo zijn ze bijvoorbeeld ook partner in de zeven groene Stadsprojecten van Rotterdam.

Maar hier staan ze toch echt tegenover elkaar. De ridders vrezen de ondergang van de Platanen. Komt dat de gemeente misschien iets te goed uit? Janse denkt van wel. “We gaan bij de Raad van State op 13 september aantonen dat er hier gewoon een kunstje geflikt wordt”. De eerste Bomenridder ketende zich ooit vast aan een boom om die voor de ondergang te behoeden. Het zou bijzonder zijn als dat – ruim dertig jaar later – weer zo ver zou moeten komen.

Je kunt deze banner wegklikken!

... maar je kunt ook lid worden van Vers Beton voor € 7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis.

Nee, ik lees eerst het stuk verder

  1. In de Bomenstructuurvisie van de gemeente is als bijlage een kaart opgenomen met als monumentaal aangemerkte bomen, hierop zijn de bomen naast het station opgenomen. ↩︎
ava Willemijn Sneep

Willemijn Sneep

Adjunct-hoofdredacteur en eindredacteur

Willemijn Sneep is na wat omzwervingen en een master Journalistiek in het schattige Leiden weer terug in de enige wereldstad die Nederland rijk is. Als freelance journalist kan ze zich geen betere thuisbasis wensen. [email protected]

Profiel-pagina
05_Nina Fernande_integratie

Nina Fernande

Illustrator

Nina Fernande (1987) is een illustrator. Ze woont en werkt in Rotterdam. Als ze niet aan Franstalige chansons werkt, kleurt, faxt en streept ze simpele maar krachtige platen. Ze typeert haar werk als cartoonesk zonder het grafische element te verliezen.

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.