Ga naar de inhoud

Islamitische vrouwen slaan de brug tussen bewoners en grote spelers in BoTu’s energietransitie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam West moet van het gas af, en daarin hebben lokale initiatieven een belangrijke rol. Maar zij moeten opboksen tegen grote bedrijven als Eneco of woningcorporatie Havensteder. Yannick Drijfhout onderzocht hoe die samenwerking uitpakt.

ANGB2021110813
beeld: Angeniet Berkers

Think global, act local”, een spreuk die de afgelopen decennia in toenemende mate relevant is geworden. De opgave om de opwarming van de aarde tegen te gaan dwingt ons ertoe om actie te ondernemen in eigen stad en wijk. In Rotterdam wordt de energietransitie langzaam tastbaarder: sinds 2018 wordt in zeven verschillende wijken gewerkt aan aardgasvrije energievoorziening. Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West is een van de eerste wijken die ‘van het gas af moet’. Dat is een top-down genomen beslissing die de wijk voor de opgave stelt om naar een grotendeels energieneutraal systeem over te stappen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam