Ga naar de inhoud

Islamitische vrouwen slaan de brug tussen bewoners en grote spelers in BoTu’s energietransitie — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De wijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam West moet van het gas af, en daarin hebben lokale initiatieven een belangrijke rol. Maar zij moeten opboksen tegen grote bedrijven als Eneco of woningcorporatie Havensteder. Yannick Drijfhout onderzocht hoe die samenwerking uitpakt.

ANGB2021110813
beeld: Angeniet Berkers

Think global, act local”, een spreuk die de afgelopen decennia in toenemende mate relevant is geworden. De opgave om de opwarming van de aarde tegen te gaan dwingt ons ertoe om actie te ondernemen in eigen stad en wijk. In Rotterdam wordt de energietransitie langzaam tastbaarder: sinds 2018 wordt in zeven verschillende wijken gewerkt aan aardgasvrije energievoorziening. Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West is een van de eerste wijken die ‘van het gas af moet’. Dat is een top-down genomen beslissing die de wijk voor de opgave stelt om naar een grotendeels energieneutraal systeem over te stappen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is een illusie dat stedelijke experimenten leiden tot meer inclusiviteit”

    • Stedelijke ontwikkeling en architectuur

    De gemeente Rotterdam experimenteert er op los, ze noemt zichzelf zelfs ‘stadslab’. Maar wat betekent dat precies – een stad als laboratorium? Onderzoeker Sabrina Rahmawan-Huizenga promoveerde erop aan de Erasmus Universiteit: “Je kan experimenten zien als sociaal beleid met de minst mogelijke middelen.”

  • Ben ik tijdelijk ontheemd of mag ik hier blijven? Oekraïners weten niet waar ze aan toe zijn

    • Samenleving en zorg

    Ving Rotterdam eerder en masse Oekraïense vluchtelingen op en boden ook inwoners kleding, slaapzakken en zelfs hun huis aan; na duizend dagen oorlog is het sentiment gekanteld. De opvang wordt afgebouwd en Oekraïners moeten er straks aan meebetalen. Steeds meer vallen in een gat tussen tijdelijk ontheemd en definitief asiel. Wat betekent dit voor hun dagelijks leven?

  • “Ik wil betrokken mensen die bouwen aan het team” – maar vind die maar eens met een hardnekkig lerarentekort

    • Samenleving en zorg

    Klassen naar huis sturen, leerlingen verdelen, externe inhuur en groepen samenvoegen: allemaal lapmiddelen voor het nijpende lerarentekort. Sommige basisscholen zetten kunstvakdocenten in, maar velen vinden ook dit een schijnoplossing: “Ik wil geen mensen die de lestijd vullen. Onze school zoekt leerkrachten die goede instructies kunnen geven in taal en rekenen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam